5 recept på enkel vardagsmat

Här hittar ni 5 recept på enkel vardagsmat att testa i veckan:

köttfärsbiffar med färskost, biffar, snabbmat, vardagsmat

Hur ser planen för maten ut i veckan? För egen del så börjar vi med de här fantastiskt goda köttfärsbiffarna i färskostsås. Så enkelt och så gott!

kycklingspett med jordnötssås

Kyckling satay med jordnötssås. En solklar favorit jag gärna beställer på restaurang. Förbered och lägg kycklingen i marinad kvällen innan. Då är middagen klar på samma tid det tar för riset att koka. Bra va?

linsgryta, gryta, vegogryta, linser, vegetarisk middag

Min smöriga och krämiga linsgryta gör alltid succé här hemma. Ja förutom hos det yngsta barnet som aldrig i sitt liv skulle få för sig att äta något liknande. Men jag vet att skulle han bara smaka så älskade han den. När jag vet att det är mat inte Isac äter på menyn brukar jag alltid se till att det finns någon form av middagsrester från tidigare i veckan att plocka fram till honom.

makaronipudding, mat i ugn, mat i en form, middag, vardagsmat

Makaronipudding däremot. Det är något som verkligen går hem! Jag brukar passa på att laga detta när det är bra pris på rökt skinka eller kassler. Här hemma äts den med lingonsylt. Men vet att vissa föredrar att ha ketchup till.

fiskburgare, fiskbiffar, fiskhamburgare

Panerade fiskburgare med kall vit sås. Den av alla gånger barnen ätit något SÅ GOTT i skolan och man försöker laga samma sak hemma. Det fungerar aldrig. Men min variant på fiskburgare fick absolut högt betyg och föll barnen i smaken.

Har ni några planer för veckans vardagsrätter?

2
Kommentera

Klassisk krämig korvstroganoff med ris

Korvstroganoff kan göras på många vis, men så här gör jag min klassiska krämiga korvstroganoff med ris:

Precis som med köttfärssås finns det 100 olika sätt att göra korvstroganoff. När jag började min bana i köket gjorde jag alltid med smaksatt crème fraîche. Så smidigt och enkelt tyckte jag då. Idag gillar smaklökarna den här klassiska bättre. Med en sås som fått smak av tomat, paprika och senap.

Barndommens korvstroganoff gjordes alltid på grillkorv som jag mins det. Och mammas speciella ingrediens var en klick ketchup på slutet. Minnet av hur hon kunde ta den tillsynes tomma ketchupflaskan, ha i lite mjölk och sedan skaka ordentligt för att hälla ut det över korvstroganoffen sitter som ett gjutet barndomsminne jag alltid bär med mig.

Vill du inte ha i ketchup funkar det fint med en liten nypa socker också. Syran från senapen gör att lite sötma väger upp allt.

Mitt recept på korvstroganoff är inte krångligt, utan enkelt att göra. Jag gör den ofta utan grädde, men vill man ha i det är det bara att byta ut lite av mjölken mot grädde istället.
Eftersom vi har vissa problem med konsistensen av lök i vår familj använder jag lökpulver. Men du kan såklart ta helt vanlig gul lök också.
Jag föredrar att servera tex havreris till, som är lite mer mättande. Men familjen föredrar jasminris.

Klassisk krämig korvstroganoff:

1 falukorvsring, ca 800 g (kycklingkorv eller vegokorv funkar också bra)
smör att steka i
2 tsk örtsalt
1 msk lökpulver eller 1 gul lök
1 msk paprikapulver
2 tsk senap
ca 1 dl tomatpuré
3 msk vetemjöl
ca 4 dl mjölk
ca 1 msk ketchup

Skär korven i stavar. Stek i smör tills de börjar få fin yta i en gryta.
Ha på örtsalt, lökpulver, senap och tomatpuré. Rör om väl.
Låt allt steka någon minut på medelvärme.
Pudra över mjölet och låt det steka ca 1 minut med korven och kryddorna.
Slå på mjölken och låt koka upp under omrörning tills såsen får önskad konsistens.
Smaka av med ketchup och eventuellt mer kryddor.

Servera med nykokt ris och grönsaker.

Jag gör alltid rätt mycket sås till min korvstroganoff, jag upplever att den räcker till fler då. Vill du dryga ut den lite är det en god idé att skära morötter i fina bitar och låta koka med. Det fyller ut och ger en fin sötma till rätten.

Byt ut korv mot kyckling eller vego-korv. Byt mjölkprodukterna mot laktos eller mjölkfria varianter.

Andra recept där jag använder havreris är tec min äppelgröt med havreris som ni hittar här!

3
Kommentera

Treveckorssallad- mitt bästa recept!

Treveckorssallad- mitt bästa recept! En sallad som håller länge. Men aldrig varar mer än en vecka i min kyl. För sedan är den uppäten helt enkelt.

inlägget innehåller annonslänkar

treveckorssallad utan socker

Jag har tipsat om det här receptet förut. Men det blir liksom inte omodernt och förtjänas att lyftas varje vinter. Det är oftast då jag gör den. På de råvaror som är i säsong. Eller som den här gången när jag köpte en låda med frukt och grönt för 50 kronor på mataffären. När den innehöll både vit och rödkål och morötter. Då kändes det som ett tecken på vad som skulle tillagas!

treveckorssallad utan socker

Det bästa med den här salladen är att du kan ha i av vad du tycker om eller har hemma.
Strimlad paprika och salladslök är gott att ha i.
Smaksätt med min favoritbuljong, eller helt vanligt Herbamare örtsalt. Färsk persilja är gott att ha i.

treveckorssallad utan socker

Morötterna har jag svarvat med min grönsakssvarv. För att det blir så himla fint. Och är lite roligt ☺️ Men det går självklart precis lika bra att riva dom. Vill man ha en sallad där allt är jämnstort skulle jag riva allt i min matberedare. Det går ruskigt fort dessutom!

treveckorssallad utan socker

I många recept på treveckorssallad ska det vara socker i lagen du häller över. Det har en konserverande effekt och gör att salladen håller i just upp till tre veckor. Men här hemma har den aldrig räckt mer än i drygt en vecka. Sen har jag ätit upp salladen. Så det hoppar jag helt enkelt över.
Gör en stor burk och ha hemma i kylen, perfekt att bara plocka fram till middagen. Men fyll även upp några mindre burkar, de kan man ta med till jobbet och ha stå i kylen. Så slipper man släpa med sig sallad alla dagar.

Treveckorssallad:
4 stora morötter
ca 400 g vitkål
ca 400 g rödkål
färsk persilja
1 1/2 dl olivolja
1/2 dl vatten
1 dl äppelcidervinäger
2 tsk örtsalt/buljungpulver

Svarva eller riv morötterna. Skiva eller riv kålen fint. Finhacka persiljan.
Ha upp i en stor skål eller bunke och blanda om ordentligt.
Blanda olja, vatten, äppelcidervinäger, salt/buljong i en kastrull och låt koka upp. Slå den varma lagen över salladen. Sätt på lock och förvara i kylen. Salladen blir som godast när den fått stå till sig minst ett dygn.

En annan slags sallad jag gärna gör i förväg och sen äter till lunch under veckan är min varma pastasallad med kikärtor. Så god!

7
Kommentera

5 goda pastarecept att testa

inlägget innehåller annonslänkar

Har du tröttnat på dina gamla vanliga pastarecept? Är det kanske dags att lägga till något nytt till receptlistan? Då har jag recepten för dig. Jag har nämligen plockat fram 5 goda pastarecept att testa. En del rysligt familjevänliga medan andra kan vara perfekt att förbereda och ha till ett par enkla luncher i veckan.

Som den här varma pastasalladen med kikärtor. Jag gjorde en dubbel sats och har ätit av den till både lunch och middag under veckan. Så smidigt med färdiga matlådor att bara plocka fram. En kväll hade jag lite kyckling till för att göra den till en lite matigare middag.

lasagnesoppa, soppa, lasagne, lättlagat, middag, mat, vardagsmat

Lasagnesoppa. Lättlagad mat som passar hela familjen! När man tröttnat på spagetti och köttfärsås. Eller bara vill göra något annat. Testa då det här.

pasta, burrata, pasta med pastasås

När tiden inte riktigt räcker till en vardagskväll, då är pasta med burrata räddningen! Jag lovar. Snabbt, enkelt och så himla gott!

vegolasagne, lasagne, lasagne med linser, lasagne med spenat

En vegetarisk lasagne med röda linser och solroskärnor. Fördelen med lasagne -förutom att det är rysligt gott, det är att du kan skarva i lite av det som råkar finnas hemma. Rivna morötter, paprika, spenat, kål. Ja dryga ut den så blir det billigare och matsvinnet minskar. Bra va? Jag älskar att ha i solroskärnor i vegetarisk lasagne. Det ger lite tuggmotstånd som man kanske annars kan sakna när man inte har kött i.

makaronipudding, mat i ugn, mat i en form, middag, vardagsmat

Klassisk makaronipudding. En rätt jag glömmer av och sedan blir påmind om. Och varje gång jag serverar den blir det succé.
Så här ett par veckor in i januari brukar det fortfarande finnas billig, färdigkokt julskinka att köpa. Perfekt att skära ner i bitar och använda till gratänger som denna!

Ett annat bra tips för att hålla nere matkostnaderna är att kika på sidor som Matsmart.se, här hittar jag ofta stapelvaror som pasta, krossade tomater, bönor och andra konserver till riktigt bra priser!

Har du något favoritpastarecept ni lagar om och om igen i er familj?

3
Kommentera

Varm pastasallad med kikärtor

Varm pastasallad med rostade kikärtor, solroskärnor, grönkål, krutonger och parmesan. Den som säger att pastasallad passar sig bäst på sommaren har inte testat detta!

Jag hade lite kokt pasta över från gårdagens middag som fick nytt liv i denna sallad. Självklart kan du koka ny pasta och ha i också. Men det är ett smidigt sätt att ta tillvara på kokt, kall pasta man redan har i kylen.

Det jag gillar med sallader som dessa är att de är så enkla att variera. Har du inte parmesan hemma? Smula över fetaost eller skär kuber av din vanliga ost du skivar och har på smörgåsen. Tillsätt strimlad kyckling om du vill. Eller stek på andra bönor om du inte gillar kikärtor.

Men en sak som jag inte byter ut. Det är citronoljan. Den ger hela maträtten en himla fräsch och god smak!

Nu har vardagen satt igång på riktigt här. Andra skoldagen är över efter jullovet, men förutom en enorm morgontrötthet känns det ändå riktigt bra.

Den här pastasalladen kan ätas både varm och kall. Men så här på vintern föredrar jag att äta den varm.

Varm pastasallad med kikärtor 2 port:

ca 250 g kokta kikärtor på tetra
1 dl solroskärnor
citronolja
1 tsk örtsalt
2 tsk lökpulver
svart eller grönkål
2 port kokt pasta

2 skivor vitt, dagsgammalt bröd
citronolja
örtsalt

parmesan/fetaost/getost

Häll av kikärtorna och skölj dom väl. Rosta kikärtor och solroskärnor i citronolja i en stekpanna. När solroskärnorna börjar få färg, blanda i örtsalt, lökpulver och finhackad kål. Stek tills kålen mjuknat. Ha i pastan och fortsätt steka tills den är genomvarm.

Skär ner brödet i mindre bitar. Ha upp i en varm stekpanna. Ringla över olja och stek tills brödbitarna är krispiga. Krydda med örtsalt.

Ha upp salladen i skålar. Toppa med krutonger och valfri ost. Ät genast!

En annan härlig vintersallad som påminner om denna är min ljumma vintersallad.

2
Kommentera