På måndag är det kladdkakans dag! Så varför inte överraska kollegorna, kompisarna eller familjen med en smarrig kladdkaka. Här på bloggen finns fler goda alternativ. Vad sägs om Pollykladdkaka, Snickerskladdkaka eller varför inte en kaka gjord på svarta bönor(!?). Den är faktiskt en av mina favoriter!
Först ut är Pollykladdkakan, ett måste till alla som älskar Polly!!!!
Vi fortsätter med godistemat och kör en snickerskladdkaka. Så sjukt god. Gör den! Lova?
Jag vet att det inte är säsong för semlor än. Men den här semmelkladdkakan förtjänas att ätas året om!
Gillar du en lite fräschare variant av kladdkaka? Testa då den här kladdkakan med vit choklad och hallon. Mums!
Eller är du lite mer åt det hållet att du inte äter kladdkaka. Och absolut inte en måndag? Lugn, det finns något för dig också. Nämligen en kaka gjord på svarta bönor, dadlar och mörk choklad. Den är en av mina absoluta favoriter. Grädda den inte för länge och låt den vila i kylen över natten! Då kan ingen alls ana att kakan varken innehåller smör eller vitt socker!
Så, sätt igång att baka en kladdkaka nu och sprid lite kladdkaks-kärlek imorgon!
Hej du ljuva fredag! Idag tänkte jag bjuda på ett riktigt pang-recept! Nämligen bounty-brownies. Älskar du choklad, kola och kokos, ja då är det här något för dig. Först tänkte jag göra en Bountykladdkaka, men tänkte att det räcker till fler om man gör det i en stor form istället. Och så tänkte jag att en lite mastigare brownie-botten nog gör sig bättre än en sötsliskig kladdkakasbotten. Fast det skulle garanterat också varit gott 🙂
Jag gjorde min brownie-botten ganska tunn, knappt en centimeter hög. Och det räckte gott och väl. Det blev en ganska mastig kaka som var helt underbar att äta till en kopp rykande kaffe. Ni bara måste prova!
Även om man inte är någon storgillare av kokos så tror jag ni skulle gilla dessa. Bjöd på dom på jobbet och flera sa just att kokos inte var deras grej, men att kakan ändå inte smakade så mycket kokos. Så den fick tummen upp!
Hur stor form du använder avgör ju såklart hur höga kakor du får. Jag gjorde mina i en form som var cirka 20X30 centimeter. Jag skulle inte rekommendera att använda en större än så. Bonuty-brownies:
150 g choklad (minst 70%)
150 g smör
225 g ljust muscovadosocker
3 ägg
1/2 tsk vaniljpulver
2 dl vetemjöl
Smält smör och socker i ett vattenbad. Tillsätt sockret och rör tills sockret smält något. Tillsätt sedan äggen, ett i taget och rör om väl. Ha sist i vanilj och mjölet. Blanda försiktigt till en jämn smet. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i cirka 20 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten. Låt svalna helt. Bountytäcke:
1 påse kokosflingor
1 liten burk sötad kondenserad mjölk
200 g mjölkchoklad
Blanda kokos med en burk kondenserad mjölk (du behöver inte koka den innan). Rör till en jämn smet. Bred försiktigt ut kokossmeten över brownie-botten. Smält chokladen och bred den över bountytäcket. Gör gärna fina mönster med en kniv i chokladen. Strö lite kokos över. Låt gärna stå svalt över natten innan den serveras!
Skär i rutor, kakan blir ganska mäktig så små rutor räcker gott och väl!
Vill man kan man med all säkerhet göra ett bonutytäcke ha ha på sin vanliga kladdkaka. Eller ni kanske sitter inne med ett bra recept på det? Hör i så fall gärna av er!
Idag har jag en sådan himla fin tävling åt er, kära läsare!
Ni har nämligen möjlighet att vinna ett superfint kit med produkter från khoisan tea! Man förknippar dom kanske främst för det helt underbara vaniljpulvret dom har i sitt sortiment. Men börjar man kika runt lite så finns det så många härliga produkter! Från goda teer till ekologiska småkakor och bakpulver. Allt för att du ska kunna få en riktigt härlig fikastund, oavsett dom du vill baka själv eller unna dig en god färdigbakad kaka.
Jag har länge kollat på de här ekologiska kanel och ingefäraextrakten. Jag ser framför mig alla muggar med kanelkaffe jag kommer dricka i höst och vinter. Eller varför inte en kopp varm choklad med lite rivet apelsinskal och en skvätt ingefära. Mums!
Jag älskar olika sorters pulver från bär och kryddor. Det är så smidigt att ha i när man bakar, i smoothien eller strö på gröten.
Kittet du kan vinna innehåller:
ekologiskt kardemummapulver
ekologiskt blåbärspulver
ekologiskt lingonpulver
ekologiskt kanelextrakt
ekologiskt ingefäraextrakt
ekologiskt bakpulver
ekologiska småkakor
ekologiska cookies
För att vara med och tävla vill jag att du kikar in hos Linnéas Skafferi & khoisan tea på instagram. Där finns alla tävlingsregler och all den information du behöver! Här har ni en direktinlägg till inlägget på Instagram
Tävlingen pågår från och med torsdag 3 november till söndag 6 november kl 24.00
Vinnaren utses av Linnéas Skafferi och kan ej överklagas. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Tävlingen är ett samarbete mellan Linnéas Skafferi och khoisan tea
Hösten 2016 blev hösten då jag hinkade i mig gröna smoothies för glatta livet visade det sig. Men det är ju så gott. Perfekt som frukost på språng eller mellanmål. Man kan ju variera dom i det oändliga och i stort sett ha i av det som man har hemma, mixa och sen är det klart! Smidigt, snabbt och enkelt. Sånt gillar jag!
Jag har tidigare skrivit om hur otroligt trött jag varit den här hösten. Sådär trött att det faktiskt inte är roligt längre. När klockan är 21 är man så förlamande trött att hur man än gör klarar man inte av att vara vaken en sekund till. 8-9 timmar senare vaknar man upp och det känns som om man bara sovit 30 minuter.
Men igår, ja då orkade jag faktiskt vara vaken till kl 23! Utan att somna en endaste gång på soffan! Kanske är det de extra D-vitaminerna jag äter, kanske är det de extra grönsakerna jag får i mig, kanske är det den extra mängd sömn jag samlat på mig i fem veckor nu. Men jag känner mig faktiskt lite piggare och gladare. Så förhoppningsvis har det vänt! Jag håller verkligen tummarna för det. Mer ork och energi är vad man behöver nu när det börjar bli så mörkt ute!
I mina gröna smoothies brukar jag antingen ha bladspenat eller grönkål som bas. Spenaten tycker jag är lite mildare i smaken, så den kan vara bra att börja med om man inte är så van vid illgröna drycker 🙂 Sen har jag kommit på att fryst mango är perfekt att ha i för att ta udden av det lite bittra gröna grönsaker kan föra med sig ibland.
Den här gången blev det en typisk grund för en grön smoothie, en bra bas att utgå ifrån och sedan tillsätta kokt broccoli, andra frön och nyttigheter om man så vill. Precis som när jag lagar mat tänker jag att smoothien måste ha flera lager. Man måste balansera upp smakerna för att lyfta det som är gott och gömma undan de smaker man tycker mindre om. Då är ingefära och citron mina bästa vänner. Inte nog med att de är nyttigt, det tar min smoothie till helt andra smakhöjder! Grön smoothie:
3 nävar bladspenat
1 dl pumpakärnor
1 dl fryst mango
kallt, grönt te
ca 1 msk citron
1 knivsudd malen ingefära
Lägg spenat, pumpakärnor och mango i en mixer. Tillsätt lite kallt te och mixa. Späd smoothien med mer te tills du får önskad tjockhet, Smaka av med citron och malen ingefära. Hur gör du för att hålla dig pigg i höstrusket?
bild:Linnéa Seidel
För många är det höstlov den här veckan. Himla skönt och himla jobbigt om vi ska vara ärliga va? Man drömmer om lediga dagar med sovmorgon och vackra dagar ute när solen skiner. Tyvärr är ju verkligheten inte alltid helt överensstämmande med den bilden.
Men jag tänkte hjälpa er å gott jag kan med att tipsa er om en härlig matsedel som barnen garanterat kommer gilla! Hemgjorda chicken nuggets, tortillapizza och hamburgare. Mat som garanterat går hem hos barnen!
Först ut är receptet på chicken nuggets. Supersmidigt att göra i ugn och ingen fritering behövs!
Men på tal om när man har en viss förväntan på hur saker ska bli och hur saker sedan faktiskt blir….
Men jag hoppas med veckans matsedel kunna hjälpa er lite ur pannkaksträsket. Även om jag trillar dit ibland jag med….
Kanske är ni hemma med lediga barn några dagar den här veckan och faktiskt får någon minut över. Då tycker jag att ni ska kika in hos min helt fantastiskt begåvade bloggkollega Teresa som driver bloggen Ett päron till morsa. Så stor igenkänningshumor. I precis allt!
Förutom att ni hittar henne på bloggen så har hon både en Facebook-sida och ett Instagramkonto jag tycker ni ska hålla koll på 🙂
Hamburgare, vilket barn gillar inte det liksom 🙂 Min variant som är fyllda med mozzarella brukar gå hem hos stora som små barn. Spagetti och köttfärsås, vilka barndomsminnen den maträtten för med sig. Antingen kan man göra en helt klassisk variant, eller varför inte testa den här, full med morötter och linser. Det är min favorit 🙂 Det här receptet på fisk i ugn är ett av de absolut mest populära recepten här på bloggen. Helt förståeligt. Superenkelt att göra och den brukar uppskattas av alla i familjen!
Tacos eller pizza brukar vara mångas fredagsfavoriter.
Varför inte kombinera dom två till en mumsig tacopizza? Här har jag gjort den på tortillabröd vilket gör det till en riktigt snabblagad fredagsmiddag! En av våra favoriter hemma hos oss!
Baka något smarrigt med barnen som avslut på veckan. Vad sägs om nutellacupcakes!?