Green smoothie bowl

greensmoothiebowl
God förmiddag.
Idag tänkte jag prata lite om det här med gröna smoothies och sånt. Är man inte en älskare av gröna grönsaker som grönkål, broccoli, spenat, ruccola mm förstår jag att det kan verka ganska vedervärdigt att mixa just dessa grönsaker till något man skall äta. Det har jag full förståelse för. Men faktum är att man behöver få i sig minst 500 g grönt varje dag.. Och då pratar vi inte tomat, isbergssallad och gurka. Nej kroppen behöver mer rejäla grönsaker än så för att det ska göra någon skillnad. Men hur i helsike ska man då få i sig dessa 500 gram? Påsen med grönkål jag köper innehåller 125 gram. Tanken på att jag måste äta fyra sånna påsar om dagen kan ju göra än svimfärdig!
greensmoothiebowl
Men det är då det fina i gröna smoothies och smoothie bowls kommer in i bilden. Mixar man grönsaker blir de ju betydligt enklare att få i sig! Och då kan man blanda i banan, melon, päron eller något annat sött som tar det mest beska ur de gröna grönsakerna, så blir det lite enklare att få i sig det och tycka om.
För det är ju faktiskt så, att man måste lära sig tycka om vissa saker.
Ta vin och kaffe. Det var inget jag bäljade i mig fler liter om dagen de första gångerna jag smakade. Vitt vin tillexempel, det spädde jag ut med både sprite och flädersaft innan jag lärde mig att tycka om det som det var. Men av någon outgrundlig anledning kämpade jag mig igenom det tills mina smaklökar lärt sig tycka om smaken av vin. Samma sak med kaffe. Det dricker jag fortfarande med en skvätt mjölk.
Och precis så är det ju med grönkål, broccoli och spenat. Man kanske helt enkelt måste lära sig att tycka om det. Och med tanke på hur mycket bättre än både vin och kaffe grönsaker är för kroppen borde det ju inte vara något problem 🙂
 
greensmoothiebowl
En av mina absoluta favoriter när det kommer till gröna grönsaker är broccoli. Under hela graviditeten med Isac hade jag sjukt bra järnvärden. Precis lika bra som en ogravid kvinna, om inte bättre. Och det kan jag nog tacka broccolin för!
 
greensmoothiebowl
Sen kan jag ärligt säga att jag inte äter eller dricker en grön smoothie varje dag. Men jag brukar inte ha problem med att få i mig mina gröna grönsaker, men ibland är det som om kroppen bara behöver en stor mängd grönsaker. Och då kan jag göra detta till frukost eller mellanmål.
Man gör som man vill om man har i mer vätska och dricker denna som en smoothie, eller gör den fastare och äter med sked. Jag brukar generellt känna mig mer mätt när jag får äta något med sked och inte dricka det. Men det är ju en smaksak!
Jag tog lite av vad som fanns i kylen hemma.
Grön smoothie bowl:
kokt, kall broccoli
skuren grönkål
babyspenat
banan
havremjölk
chiafrön
kokosflingor
smultron
pumpakärnor
Lägg broccoli, grönkål, babyspenat och banan i en bunke eller mixer. Tillsätt lite havremjölk och börja mixa. Tillsätt mer mjölk vartefter tills du fått önskad konsistens. Ha upp i en skål eller glas och dekorera med chiafrön, kokosflingor, smultron och pumpakärnor.
 
Har du något bra tips på du hur gör för att få i dig alla grönsaker på en dag?
bild:Linnéa Seidel

3
Kommentera

Hasselbackszucchini

 
hasselbackszucchini-2
Hej lördag!
Idag tänkte jag tipsa er om något superdupersmarrigt, nämligen hasselbackszucchini. Det är verkligen supergott att servera både till kött och fågel. Som ett alternativ till den klassiska hasselbackspotatisen eller som del av en måltid. Har man grillen igång är det supergott att lägga dom i folie och köra dom på grillen. Men de går såklart bra att göra dom i ugnen.
Jag smaksatte min hasselbackszucchini med fetaost och basilika, men här kan man ju verkligen låta fantasin styra! Getost och örter, smulad blåmöggelost, mozzarella, stark, vällagrad hårdost, bacon… Ja, det mesta skulle ju vara gott att fylla hasselbackszucchinin med!
hasselbackszucchini
Ett tips för att få till perfekta skivor i hasselbackszucchinin är att lägga två ätpinnar på varje sida om zucchinin. Då tog kniven emot så jag skar inte ända igenom zucchinin. Supersmidigt! Jag försökte skära i skapligt tunna skivor, så det skulle gå lite fortare i ugnen. Men det är såklart en smaksak.
Hasselbackszucchini:
2 st zucchini
olivolja
salt & svartpeppar
1 fp fetaost
1 kruka basilika
Skär tunna snitt i  suchinnin. Lägg gärna två ätpinnar på varje sida så skär inte kniven hela vägen igenom. Ringla olivolja över och gnid in lite salt och peppar. Smula sönder fetaost och finhacka basilika. Spara några basilkablad till dekorering. Blanda detta och tryck ned det mellan succhiniskivorna. Gratinera i nedre delen av ugnen i 220°C i cirka 40 minuter. Akta så du inte bränner fetaosten bara.
Dekorera med lite färska basilikablad innan servering.
Servera till grillat kött eller kyckling, eller varför inte till en god korv!
bild:Linnéa Seidel

5
Kommentera

Mintkrokantmuffins

 
mintkrokantmuffins
Hej hopp alla kära läsare! Hur har ni det?
Själv mår jag riktigt bra. Det har varit en ganska intensiv första vecka då jag varit väldigt mycket själv med barnen då Sebastian varit bortrest och sen jobbat väldigt mycket. Men igår lämnade vi pojkarna hos mina föräldrar då vi bokat bort på räkfrossa. Himla skönt att komma hemifrån en liten stund, träffa goda vänner, prata, skratta och bara ha en skön kväll. Eftersom pojkarna inte var hemma i morse passade jag på att åka in och träna en sväng. Så nu har jag laddat mina batterier och ser fram emot en härlig eftermiddag då vi ska på lite utflykt!
Har ni precis som vi ganska grått väder idag? Vad passar då bättre än att baka ett gäng mintkrokantmuffins?
Det här receptet har jag fått av en granne. Vi var hemma och mammalediga samtidigt och allt som oftast hade hon en påse mintkrokantmuffins på lut. Hur goda som helst och väldigt enkla att göra! Jag har inte gjort dom på flera, flera år. Men kom och tänka på dom här om veckan och var såklart tvungen att baka en omgång.
muffins
 
Jag bakade ett gäng tills jag fyllde år, de som inte gick åt ligger fint i frysen. Perfekt att ta fram om man blir fikasugen eller får oväntat besök!
 
Mintkrokantmuffins:
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
50 g smör
1/2 dl mjölk
100 g mintkrokantchoklad
Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Blanda mjöl och bakpulver. Smält smöret och ha i mjölken. Rör i de torra ingredienserna växelvis med vätskan. Smält chokladen. Fördela smeten i 12 muffinsformar och klicka sedan i en sked smält choklad. Rör runt chokladen med hjälp av en kniv. Grädda i 180 grader i cirka 15-18 minuter. De får gärna vara lite kladdiga i mitten.
 
Bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Rostade kikärtor

kryddiga kikärtor
God dag världen! Hoppas alla har en fin torsdag. Här har nu halva första semesterveckan gått och tyvärr lyser solen med sin frånvaro. Men vi hoppas på att resterande veckor kommer bjuda på sol och underbart väder!
Hur vädret än är så här på sommaren blir det lätt att man unnar sig lite extra saker. Så ibland kan det vara fint att få sitta och småäta på något som inte är så värst onyttigt.
Flera gånger har jag försökt få till rostade kikärtor. Som ett alternativ till nötter och chips.. Men det har liksom bara blivit geggiga och mjuka kikärtor som inte alls varit goda.
Men så tänkte jag, att jag ger det en sista chans och den här gången provar jag att rosta dom i stekpannan istället för ugnen. Och dom blev verkligen supergoda! Inte chips-krispiga, men fick liksom en krispig, smakrik yta. Helt klart dom bästa jag gjort!
rostade kikärtor
Jag valde att smaksätta mina med riktigt stark paprika, salt och svartpeppar. En mycket bra och god kombination om jag får säga det själv. Har man inte stark paprika går det bra med vanligt paprikapulver och bara ha i lite chili. Man kan ju såklart smaksätta med vilka kryddor man själv gillar bäst, men jag tycker om rostade kikärtor med lite sting 🙂
Vissa säger att det blir så stor skillnad på att använda kikärtor man själv lagt i blöt och inte de på burk. Men jag kommer ju aldrig ihåg att blötlägga de där kikärtorna, därför blir det alltid att jag använder kikärtor på burk. Kanske har nån av er erfarenhet? Blir dom kikärtor man lägger i blöt själv godare?
Rostade kikärtor:
1 burk kikärtor
1 msk starkt paprikapulver
1 msk milt paprikapulver
flingsalt
svartpeppar
olivolja
 
Häll av spadet från kikärtorna och skölj dom. Ha upp kikärtorna i en varm, torr stekpanna. Låt all vätska koka bort. Pudra över paprika, salt och svartpeppar. Blanda runt ordentligt så alla kikärtor täcks av kryddorna. Ringla över lite olivolja och fortsätt rosta kikärtorna i cirka  5 minuter till. Kikärtorna blir härligt knapriga på utsidan och lite sega på insidan.
Om man inte vill äta de rostade kikärtorna som snacks passar de perfekt att ha i en sallad eller att toppa soppan med!
 

12
Kommentera

Smaksatt yoghurt

smaksatt yoghurt
God dag bloggen och alla läsare! Idag tänkte jag tipsa er om hur man enkelt gör smaksatt yoghurt helt själv. Nu när många barn är hemma på sommarlov är det skönt att ha ett enkelt alternativ att ta till när man fort måste mätta små hungriga magar. Och att göra smaksatt yoghurt själv är superenkelt och man kan lätt anpassa efter vad just ens egna barn (eller en själv för den delen) gillar allra bäst.
smaksatt yoghurt
Det här med att köpa redan smaksatt yoghurt i affären är ett big no-no för mig. Det tillsammans med de flesta sorters frukostflingor. Det är något jag aldrig serverar mig själv eller mina barn.
Jag tycker det är viktigt att skilja på riktig mat (frukost, lunch, middag och ett par mellanmål) och fika. Riktig mat ska vara just riktig mat. Sådant kroppen mår bra av och växer sig stark på. Det ska vara så rena livsmedel som möjligt med bra fett, bra, långsamma kolhydrater och gott om protein. Där finns liksom inget utrymme för socker.
Men självklart är det ok att fika ibland. Men för mig är det något extra. Något som man inte gör precis varje dag.
Därför skulle det kännas jättedumt att servera sötat yoghurt och flingor, som du kan få i dig precis lika mycket socker ifrån som en fikastund. Så resonerar i alla fall.
Sedan pojkarna blivit så stora att de klarar av att äta lite mejeriprodukter har jag själv smaksatt deras yoghurt. Och det är ju verkligen inte svårt!
Jag brukar använda mig av en naturell, ekologisk yoghurt som bas, med minst 3% fett. Sen är det ju bara fantasin som sätter gränser.
smaksatt yoghurt
När jag var barn fanns det en honungsyoghurt jag tyckte var så himla god. Så jag testade själv att smaksätta yoghurten med just  ett par droppar honung. Oj vilka barndomsminnen. Men tänk på att inte ge barn under ett år honung. Den kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan utvecklas till bakterier i tarmen och där producera ett farligt gift, botulin.
Mina barn är vana vid den lite syrliga yoghurten och brukar inte klaga över att den är för sur. Men man kan ha i en bit banan för att ge lite fin sötma om man tycker det blir för syrligt.
Vill man göra det enkelt för sig så gör man i ordning en hel liter med smaksatt yoghurt, häller upp på en kanna med lock och har i kylen. Då kan man enkelt servera frukost eller mellis till hungriga magar.
Här kommer några förslag på smaksättningar som mina barn gillar:

  • banan och vaniljpulver (den här är verkligen en storfavorit hos barnen)
  • honung
  • vaniljpulver
  • jordgubb och banan
  • blåbär och banan
  • hallon, blåbär och banan

Som sagt, det är bara fantasin som sätter gränser! Brukar du smaksätta yoghurten själv? Vad har du i isåfall?
Och hur ställer du dig till det här med alla sötade frukostflingor och yoghurt? Äter ni det hemma? Eller hur resonerar du?
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera