Rostade kikärtor

kryddiga kikärtor
God dag världen! Hoppas alla har en fin torsdag. Här har nu halva första semesterveckan gått och tyvärr lyser solen med sin frånvaro. Men vi hoppas på att resterande veckor kommer bjuda på sol och underbart väder!
Hur vädret än är så här på sommaren blir det lätt att man unnar sig lite extra saker. Så ibland kan det vara fint att få sitta och småäta på något som inte är så värst onyttigt.
Flera gånger har jag försökt få till rostade kikärtor. Som ett alternativ till nötter och chips.. Men det har liksom bara blivit geggiga och mjuka kikärtor som inte alls varit goda.
Men så tänkte jag, att jag ger det en sista chans och den här gången provar jag att rosta dom i stekpannan istället för ugnen. Och dom blev verkligen supergoda! Inte chips-krispiga, men fick liksom en krispig, smakrik yta. Helt klart dom bästa jag gjort!
rostade kikärtor
Jag valde att smaksätta mina med riktigt stark paprika, salt och svartpeppar. En mycket bra och god kombination om jag får säga det själv. Har man inte stark paprika går det bra med vanligt paprikapulver och bara ha i lite chili. Man kan ju såklart smaksätta med vilka kryddor man själv gillar bäst, men jag tycker om rostade kikärtor med lite sting 🙂
Vissa säger att det blir så stor skillnad på att använda kikärtor man själv lagt i blöt och inte de på burk. Men jag kommer ju aldrig ihåg att blötlägga de där kikärtorna, därför blir det alltid att jag använder kikärtor på burk. Kanske har nån av er erfarenhet? Blir dom kikärtor man lägger i blöt själv godare?
Rostade kikärtor:
1 burk kikärtor
1 msk starkt paprikapulver
1 msk milt paprikapulver
flingsalt
svartpeppar
olivolja
 
Häll av spadet från kikärtorna och skölj dom. Ha upp kikärtorna i en varm, torr stekpanna. Låt all vätska koka bort. Pudra över paprika, salt och svartpeppar. Blanda runt ordentligt så alla kikärtor täcks av kryddorna. Ringla över lite olivolja och fortsätt rosta kikärtorna i cirka  5 minuter till. Kikärtorna blir härligt knapriga på utsidan och lite sega på insidan.
Om man inte vill äta de rostade kikärtorna som snacks passar de perfekt att ha i en sallad eller att toppa soppan med!
 

12
Kommentera

Smaksatt yoghurt

smaksatt yoghurt
God dag bloggen och alla läsare! Idag tänkte jag tipsa er om hur man enkelt gör smaksatt yoghurt helt själv. Nu när många barn är hemma på sommarlov är det skönt att ha ett enkelt alternativ att ta till när man fort måste mätta små hungriga magar. Och att göra smaksatt yoghurt själv är superenkelt och man kan lätt anpassa efter vad just ens egna barn (eller en själv för den delen) gillar allra bäst.
smaksatt yoghurt
Det här med att köpa redan smaksatt yoghurt i affären är ett big no-no för mig. Det tillsammans med de flesta sorters frukostflingor. Det är något jag aldrig serverar mig själv eller mina barn.
Jag tycker det är viktigt att skilja på riktig mat (frukost, lunch, middag och ett par mellanmål) och fika. Riktig mat ska vara just riktig mat. Sådant kroppen mår bra av och växer sig stark på. Det ska vara så rena livsmedel som möjligt med bra fett, bra, långsamma kolhydrater och gott om protein. Där finns liksom inget utrymme för socker.
Men självklart är det ok att fika ibland. Men för mig är det något extra. Något som man inte gör precis varje dag.
Därför skulle det kännas jättedumt att servera sötat yoghurt och flingor, som du kan få i dig precis lika mycket socker ifrån som en fikastund. Så resonerar i alla fall.
Sedan pojkarna blivit så stora att de klarar av att äta lite mejeriprodukter har jag själv smaksatt deras yoghurt. Och det är ju verkligen inte svårt!
Jag brukar använda mig av en naturell, ekologisk yoghurt som bas, med minst 3% fett. Sen är det ju bara fantasin som sätter gränser.
smaksatt yoghurt
När jag var barn fanns det en honungsyoghurt jag tyckte var så himla god. Så jag testade själv att smaksätta yoghurten med just  ett par droppar honung. Oj vilka barndomsminnen. Men tänk på att inte ge barn under ett år honung. Den kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan utvecklas till bakterier i tarmen och där producera ett farligt gift, botulin.
Mina barn är vana vid den lite syrliga yoghurten och brukar inte klaga över att den är för sur. Men man kan ha i en bit banan för att ge lite fin sötma om man tycker det blir för syrligt.
Vill man göra det enkelt för sig så gör man i ordning en hel liter med smaksatt yoghurt, häller upp på en kanna med lock och har i kylen. Då kan man enkelt servera frukost eller mellis till hungriga magar.
Här kommer några förslag på smaksättningar som mina barn gillar:

  • banan och vaniljpulver (den här är verkligen en storfavorit hos barnen)
  • honung
  • vaniljpulver
  • jordgubb och banan
  • blåbär och banan
  • hallon, blåbär och banan

Som sagt, det är bara fantasin som sätter gränser! Brukar du smaksätta yoghurten själv? Vad har du i isåfall?
Och hur ställer du dig till det här med alla sötade frukostflingor och yoghurt? Äter ni det hemma? Eller hur resonerar du?
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Linnéas favoriter

linneasfavoriter
God dag i stugorna. Hur står det till?
Jag tänkte börja med en ny sak här i bloggen, nämligen att lista några av mina favoritprodukter i köket. Dessa inlägg är INTE sponsrade, utan helt enkelt tips från min sida på produkter jag gillar lite extra bara.
Först ut är  Renée Voltaire´s ekologiska lantbuljong. Den använder jag till ungefär all matlagning. Jag har den i alla slags grytor och i köttfärs. I enkla kalla såser blir den en bra bas och den är supergod att strö över ugnsrostade rotsaker. En matsked motsvarar ungefär en buljongtärning. En mycket användbar produkt med andra ord.
Sen tycker jag det är hysteriskt roligt att tryckfelsnisse varit i farten och det därför står på burken att den både är vegan och glutenfri 😉
Förutom att den vare sig innehåller veganer eller gluten så är den ekologisk. Vilket alltid är ett plus i kanten!
Under sommaren kommer jag fortsätta tipsa om mina favoriter i köket som jag inte kan vara utan. Så håll utkik efter Linnéas favoriter på bloggen, Facebook och Instagram!
Men så klart vill jag gärna även veta vad ni inte klarar er utan när ni ska laga mat eller baka?
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Frukost

smoothie bowl
Hur har ni det i sommar-Sverige? Här startar veckan med varmt väder, regn och sol. Samtidigt. Så typiskt Sverige va? Dessutom åskande det och blixtrade det så rejält i helgen att internet knappt fungerar här hemma. Så nu sitter jag i världens felanmälningskö till Tele2 för att se vad dom kan göra åt saken. Hjälpligt kan man komma ut på bloggen, men kan inte ladda upp några nya bilder. Så de sprojlans nya recepten jag tänkt dela med mig av idag får snällt vänta. Och till barnens stora förtret kan man inte kolla på tv. Vi har inga vanliga kanaler utan kör allt genom Apple-tv. Jag som lovat att blir det en dag med dåligt väder, ja då är det ok att sitta inne en stund och kolla på film…
Men idag får jag bjuda er på en riktigt härlig frukostspecial istället. Ni som följt mig ett tag vet ju vid det här laget att jag är en riktig frukostmänniska och det finns massor av smarriga recept i arkiven!  Och nu när många är hemma och semesterlediga tänkte jag att det kunde passa bra att bjuda på lite goda frukost-tips som passar stora som små magar!
 
Först ut är denna smoothie bowl. Som en smaskig smoothie, fast krämigare konsistens. Ett gott alternativ till yoghurt!
jordgubbssmoothie
På tall om smoothie, vad passar bättre en härlig sommarmorgon än en smoothie gjord på solmogna, svenska jordgubbar?
äggsmörgås
Långfrukost och äggmackor är en perfekt kombination. Gör det hela lite roligare genom att steka ägget i smörgåsen 🙂
filmjölkslimpa
När har man tid att baka sitt bröd om inte på semestern? Gör härliga filmjölkslimpor och fyll frysen med!
bananpannkakor
Bananpannkakor, passar lika bra som en lyxigare frukost som ett gott mellis att ta med till stranden!
Vad äter ni helst till frukost såhär på sommaren? Och vad går bäst hem hos sommarlediga barn?
bilder: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Gudruntårta, Herrgårdstårta, Pinocchiotårta

cake-7
Igår var ingen vanlig dag, för det var min födelsedag! Himla fint att fylla mitt i sommaren när solen skiner och jordgubbarna är som godast!
Fyller man så här i början på juli, ja då är nästan en jordgubbstårta obligatorisk att bjuda på, eller hur!?
Hela dagen spenderades på altanen i skuggan med kaffe i muggen och tårta på faten, helt perfekt. Dagen avslutades med middag hos mammas kusin Björn. Då bjöd jag på en annan slags jordgubbstårta. Receptet på den hittar ni på Instagram.
cake-5
Jag är egentligen ingen tårtmänniska. Det blir oftast för sött och för mycket. Men den här tårtan tycker jag om 🙂 Hos oss heter den Gudruntårta. men den går ju också under namnen Herrgårdstårta, pinocchiotårta mf. Vad man nu än kallar tårtan är den så är det en rysligt god tårta som är superenkel att göra. Sen är den väldigt enkel att göra till många då den med fördel går att göra i långpanna. Dubblar man receptet och gräddar två långpannor får man ruskigt mycket tårta!
Ska man inte göra till så många, utan säg cirka 10 personer eller så, då tycker jag det är så fint att skippa långpannan och göra en rund tårta istället. Det är lite meckigt att skära tårtan, men det får det vara värt. För den blir så fin tycker jag!

 

Herrgårdstårta:
200 g mjukt smör
2 dl strösocker
5 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
maräng:
5 äggvitor
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl grädde
färska jordgubbar
Vispa smör och socker mjukt, blanda i äggulorna, en i taget. Rör växelvis i mjöl, bakpulver och mjölk.
Klä två formar med löstagbar kant med bakplåtspapper Fördela smeten jämnt i de två formarna. Eller klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten på.
Vispa äggvitorna med hälften av sockret vitt och hårt, tillsätt resterande socker och vaniljsocker mot slutet. Bred marängen över smeten i formarna och grädda i 180 grader i ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.
Låt bottnarna svalna. (gör du en stor botten i långpanna delar du den på mitten när den svalnat, så du har två lika stora bottnar.) Vispa grädden. Lägg ett lager mosade, färska jordgubbar på ena botten. Bred ett lager grädde över och lägg på den sista botten och dekorera med massor av färska jordgubbar.
Det här är en tårta som med fördel kan ätas direkt eller en stund efter man lagt ihop den. Man behöver alltså inte göra den dagen i förväg dör att den skall bli saftig och god.
bild:Linnéa Seidel

3
Kommentera
Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...