Fylld fläskfilé

fylld fläskfilé
Idag tänkte jag bjuda er på en av de godaste grill-rätterna jag gjort denna sommar. Nämligen fylld fläskfilé med fetaost, ölkorv och persilja, inlindad i bacon. Nu måste jag tillägga att jag inte alls är så förtjust i kött, speciellt inte fläskkött. Jag äter mycket hellre fisk, kyckling eller något vegetariskt. Men dra mig baklänges så gott det här blev! Köttet blir så saftigt att du knappt behöver en kniv för att skära i det.
Sältan från fetaost och bacon, som möter det lite kryddiga i ölkorven. Allt detta ger liksom smak åt köttet så varje tugga blir helt makalöst god!
Fläskfilé är annars en väldigt överskattad bit kött tycker jag. Den blir lätt torr och otroligt tråkig. Men gör man så här med köttet blir det en helt annan femma.
Jag gjorde detta som på lite vinst och förlust tidigare i somras när vi hade personalfest här hemma. Jag tänkte, är man en riktig köttälskare, ja då måste kombinationen korv i kött inlindat i bacon vara drömmen! Och det gick verkligen hem kan jag säga. Det är ju alltid lite läskigt när man ska laga mat till ca 20 personer och man bara fått en idé i huvudet att detta borde bli gott, men man aldrig lagat det tidigare. Men jag tänkte, det är ju inte längre till närmaste pizzeria än att det går att lösa om det nu blir en katastrof. Men vi behövde inte ringa in pizzakillarna. Maten blev perfekt!
Fylld fläskfilé med ölkorv, fetaost och persilja, inlindad i bacon:
ca 1 kg fläskfilé
1 smal ölkorv, typ kabanoss
1/2-1 fp fetaost
färsk persilja
svartpeppar
1 pkt bacon
grillpinnar
Putsa fläskfilén, gör ett snitt längst med hela köttbiten, men skär inte ända igenom. Lägg ut plastfolie över köttet och banka ut det tunt med hjälp av en kavel tills köttet är ca 1 cm tjockt.
Skär ölkorven i riktigt tunna skivor, smula sönder fetaosten och finhacka persiljan. Fördela detta över fläskfilén. Krydda med svartpeppar.
Rulla ihop till en tight rulle. För att rullen ska hålla ihop ”fäste” jag ihop den med grillpinnar så att all fyllning hålls på plats. Linda sedan in hela rullen i tunna skivor av bacon.
Grilla köttet på indirekt värme tills köttet kommer upp i 68°C (använd en stektermometer). Tag köttet från grillen och täck över med aluminiumfolie. Låt vila cirka 10 minuter. Dra försiktigt ut grillpinnarna. Skär köttet i cirka 1 cm tjocka skivor. Servera genast
Så har ni inte bestämt vad ni ska grilla ikväll än? Ja då är detta mitt bästa tips!
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Hallonsylt

hallonsylt
En gång för en herrans massa år sedan fick jag en burk hallonsylt av min yngre kusin. Hon hade nog precis lärt sig skriva och väldigt stolt textat burkarnas innehåll på etiketterna. Men hur ska man egentligen kunna veta hur hallonsylt stavas. Med riktigt spretiga barnbokstäver hade hon nämligen stavat hallonsylt med å istället. Så det blev hallånsylt. Och visst är det lite gulligt? Varje gång jag ser ordet hallonsylt tänker jag att så mycket roligare det varit om man faktiskt stavade det som min kusin gjorde!
Många väljer bort att koka egen sylt för man får för sig att det är ett himla stort projekt som tar upp massor av tid. Och det kan det ju absolut vara. Men om jag kokar sylt, ja då brukar jag bara koka en burk åt gången eller så. Det finns flera anledningar, främst har jag ingen plats att förvara massa burkar med sylt. Sen tycker jag om att ha bären i frysen, då kan jag ju vartefter bestämma vad det ska bli av dom. De flesta bären åker ner i någon smoothie. Men ibland faller andan på och de kan bli till sylt. Vissa gånger är det gott att bara råröra, om man har riktigt bråttom. Och vissa gånger kanske man inte vill ha ren hallonsylt, utan blanda massa sorters bär.
Sen ska ju inte burkarna med sylt stå och hålla sig fräscha i flera månader, man äter ju antagligen upp sylten ganska omgående. Då behöver man inte heller ha i massa konserveringsmedel. Utan det fungerar bra att koka sylten på helt vanligt strösocker. Hallon innehåller naturligt inte så mycket pektin, vilket gör sylten lite tjockare och mer geléartig. Men jag personligen gillar den mer naturliga, lite lösa sylten. Är man mer åt gelé-hållet går det bra att ha i lite pektin själv. Följ bara anvisningarna på paketet.
Jag gillar smaken av vanilj och har gärna i en knivsudd äkta vaniljpulver och låter det koka med.
 
En liten lagom burk hallånsylt:
250 g hallon
1 1/2 dl strösocker
1 knivsudd äkta vaniljpulver
Koka upp hallon, strösocker och vaniljpulver. Låt koka cirka 10 minuter. Häll upp på väl rengjorda burkar och förvara svalt.
Ät till pannkaka, våfflor eller ha en liten klick i yoghurten!
Vilken av alla slags syltsorter är din favorit?

0
Kommentera

Blåbärskaka

Blåbärskaka
Vi fortsätter väl lite på temat blåbär va? Jag läste någonstans att 95% av alla blåbär i skogen bara ruttnar bort! Att vi inte plockar mer än 5 % av dessa underbara bär är ju faktiskt lite ledsamt. Men det är ju lite tidskrävande och lite pillrigt. Men så mödan värt att ha ett lager med blåbär i frysen. Eller ännu bättre. att ha lyxen att få använda sig av färska blåbär! Hur underbart som helst.

Jag har de senaste mornarna gjort smoothie på just säsongen blåbär, grönkål, avocado, jordgubbar/hallon, vanilj och havremjölk. Hur gott som helst! Och verkligen en perfekt start på dagen!

Men om man nu inte vill göra smoothie av bären, ja då passar de helt perfekt att baka med! Som den här superenkla blåbärskakan. Det är den klassiska äppelkakan som Sebastians gammelmormor Ragnhild brukade göra. Det är mitt bästa grundrecept för frukt och bärkakor. Man kan göra dubbelsats och göra den i en springform. Eller varför inte fyrdubbla smeten och göra den i en långpanna. Eller så håller man det väldigt enkelt, som jag gjorde den här gången, bara en enkel liten sats som får plats i en avlång brödform och som precis lagom räcker till ett litet sällskap. Men en kula riktigt god vaniljglass blir det rena magin. Jag lovar.
Jag brukar undergrädda kakan något, då blir den lite sådär seg i mitten ni vet. Tack vare att man strör lite socker över kakan innan den gräddas blir kanterna sådär perfekt krispiga. En helt oemotståndlig kombination, enligt mig ::)

Blåbärskaka:
1 ägg
1 1/2 strösocker
1 1/2 vetemjöl
50 g smält smör
2 dl blåbär
strösocker
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Rör i mjölet tillsammans med det smälta smöret. Blanda till en jämn smet. Bred ut i en form (smöra och bröa eller klä med bakplåtspapper). Ha över blåbären som en sträng i mitten av kakan.. Strö över socker.
Grädda i 180 °C i ca 30 minuter. Den får gärna vara lite kladdig i mitten.
Servera med en rejäl skopa vaniljglass!
bild:Linnéa Seidel

4
Kommentera

Hemgjord guacamole

guacamole
Hemgjord guacamole kan vara sånt där man ibland kan dra sig för att göra. Vilket är helt onödigt, det är ju så enkel att göra egen. Och tittar man på innehållsförteckningen på den man kan köpa på burk, ja då innehåller den väl minst avocado och mest massa annat strunt.
Guacamolerecept är ju ungefär som köttfärssås, alla gör sin egna variant och det kan skilja sig ganska mycket åt från recept till recept, Vissa har i en klick yoghurt, en del olivolja, i några recept ska det vara tomat och i en del ska guacamolen vara helt slät.
Själv föredrar jag en guacamole som har lite bitar i sig. Jag mixar inte avocadon utan brukar mosa med en gaffel. Jag tycker om när den inte är helt slät, utan har gärna bitar av både avocado och tomat i.
guacamole
Sen kommer vi till den stora frågan, koriander eller inte koriander. Jag personligen har väldigt svårt för stora mängder koriander. Jag tycker det smakar metall. Och helt ärligt förstör det maten för mig. Så jag hoppar helt enkel över den. Och det går hur bra som helst 🙂
En perfekt röra som du kan dippa chips och grönsaker i. Ha till tacos, sallad eller som vi hade, till ostgratinerad kycklingnachos.
Guacamole, ca 2 personer.
3 mogna avocados
1 vitlöksklyfta
3 plommontomater
salt
saft från 1/2 lime
chiliflakes eller piri-pirisås
Dela avocadon och ta ur kärnan. Gröp ur dom och mosa avocadon lätt med en gaffel, Finhacka eller riv vitlöksklyftan och blanda i. Skär ner tomaten i småbitar och rör i den. Smaka av med salt, limesaft och chili.
 
bild:Linnéa Seidel
 

0
Kommentera

Ostgratinerade kycklingnachos

kycklingnacho
Ostgratinerade kycklingnachos.
Vilken himla bra grej! Och jag måste säga att det var ett perfekt recept att ta till så här mitt i högsommarvärmen. För hur mycket jag än älskar sallad, så tillslut blir man ändå sugen på riktig, lagad mat.
Jag gjorde en variant på pulled chicken som fick gå länge, länge i min Crock Pot. Jag gjorde en klassisk taco-kryddning som går utmärkt ihop med de salta nacho-chipsen. En väldigt enkelt och smidig rätt som enkelt går att förbereda dagen innan och sedan bara lägga ihop allt och gratinera precis innan det skall serveras. Jag tror till och med att man tjänar på att göra iordning kycklingen dagen innan då den bara blir godare om den stått tills sig ett dygn eller så. Så det skulle jag verkligen rekommendera.
Jag drygade ut min pulled chicken med lite grönsaker och det blev en rejäl ingång mat som utan problem räcker till minst sex vuxna personer. Jag gjorde inte mina kycklingnachos så starka, eftersom barnen också skulle äta. Istället ställde jag fram en flaska med piri-pirisås. Så var och en fick ha på så mycket hetta som man önskade.
Jag lät min pulled chicken svalna helt innan jag la på den på nacho-chipsen och gratinerade. Alltså blev det en rätt som passade perfekt en varm julikväll. Väljer man att lägga på varm kyckling och sedan gratinera direkt får du en härligt varm rätt som fungerar ypperligt att servera när det är lite kyligare ute.

Ostgratinerade kyckling-nachos:
700 g kyckling
2 vitlöksklyftor
1 påse tacokrydda
2 msk paprikapulver
svartpeppar
salt
2 msk tomatpuré
1 fp krossade tomater
3 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1 aubergine (ca 300 g)
2 paprikor
Bryn kycklingen hastigt, krossa vitlöken och ha i den. Krydda på med tacokrydda, paprika, peppar, salt och tomatpuré. Låt fräsa en stund. Slå på krossade tomater och vatten. Låt allt koka upp. Ha upp allt i din Crock Pot (jag kan bryna i min så jag gör allt i den från början..) eller i en gryta.
Skär auberginen i små bitar och paprikan i strimlor. Lägg i detta i grytan. Smula över en buljongtärning. Sätt din Crock Pot på låg och gör kycklingen i fem timmar. Eller ställ din gryta på spisen och låt allt småputtra på låg värmde tills kycklingen enkelt faller i sär. Om kycklingen känns för vattnig kan du höja värmen och låta lite av vätskan koka bort.

Tillbehör:

1 påse salta nacho-chips
paprika
urkärnade kalamataoliver
10 plommontomater
2-3 dl riven ost
färsk persilja eller korander
Lägg ut nacho-chips på en plåt eller u en ugnsfast form. Fördela kycklingköttet över chipsen. Finhacka paprika, dela oliverna och tomaterna. lägg det på kycklingköttet. Toppa allt med lite riven ost. Gratinera i 225 grader i cirka 15 minuter eller tills osten smält. Strö över rikligt med färsk persilja eller koriander. Servera genast.
Servera med piri-pirisås, hemgjord guacamole (recept kommer i morgon), salsasås, mer nacho-chips

bild:Linnéa Seidel

8
Kommentera