Veckans mat

santamaria-kyckling
En ny vecka står för dörren och det är dags att planera inför veckans mat! Först ut är en av mina barns favoriter, kycklingklubbor! Det är lite spännande att få lite en bit papper eller folie runt klubban och liksom äta med händerna. Så tummen upp för dessa kryddiga kycklingklubbor från mina barn!
tacopaj
Tacopaj är aldrig fel. Den här har jag drygat ut med lite svarta bönor. Ett perfekt vis att få i dig och din familj alla nyttigheter från bönorna, utan att de ens märker det!
potatissallad
Ibland får man vara lite bekväm. Koka potatis kvällen innan så kan du enkelt röra ihop en potatissallad. Köp en grillad kyckling eller lite kallskuret och middagen är klar på några få minuter!
fiskpaket
Älskade fiskpaket. Passar lika bra att bjuda på till vardags som till fest! Ha i vad du och din familj gillar bäst!
mozarellaburgare
Vad passar bättre att avsluta veckan med än en riktigt god hamburgare fylld med mozzarella!? Ät och njut!
nice cream
Sist men inte minst något sött och gott. Glass utan massa konstiga tillsatser, socker, mjölkfri, glutenfri, äggfri och nötfri? Japp det går utmärkt! Gör en nice cream och överraska familjen med till fredagsmyset!

0
Kommentera

Tips mot matvägran hos barn

korvspett
-Jag tyyyyyycker inte om laaaaaaax!!!!!
Axel går med bestämda steg mot kylskåpet och plockar fram lite skinka.
:”Det här vill jag ha. Inte lax!”
Så lät det en dag hemma hos oss. Jag har aldrig lagat separat mat till barnen, inte ens när de var bebisar. Jag anpassade bara lite av vår mat så det passade till bebisen. Inget salt, inte så hårt stekt. Eftersom jag lagat all mat från grunden var det liksom aldrig några problem. Har vi ätit fisk i ugn, har alla ätit fisk i ugn, även bäbisen. Jag lever lite efter att barn äter när dom är hungriga. Även om man allt som oftast kan få påminna Axel som snart är fem om att fortsätta äta och äta upp. Han har under våren varit inne i en riktig mat-period och ätit massor. Men jag märker att han kommit in i en fas där han vill bestämma mer. Och hans senaste påhitt är att han inte tycker om lax.
Mina barn har alltid varit allätare, fast så klart tyckt mer om vissa rätter än andra.. Därför kommer dessa små utbrott som nya problem att ta tag i.
Hur gör ni när era barn inte vill äta den mat ni serverar? Lagar ni två rätter eller får dom snällt nöja sig med vad ni dukar fram? Eller hur löser ni problemet när barnen får för sig att inte tycka om viss mat?
Tidigare när barnen haft perioder då de äter sämre brukar jag försöka lägga i en extra växel och göra mer ”barnvänlig” mat. Varva de vanliga vardagsrätterna med chicken nuggets, hemgjorda fiskpinnar, hemgjorda köttbullar, kycklingklubbor eller något annat jag vet barnen verkligen gillar. Då är det som om dom kan komma på att det är kul och gott att äta igen, och den onda spiralen kan brytas. Sen brukar jag försöka låta barnen vara med lite i köket i den mån det går. Hjälpa till att duka, skära lite grönsaker eller så. Jag upplever det som om barnen blir lite stolta över att dom hjälpt till och äter då också bättre.
Men det här med att inte tycka om saker, det är verkligen en ny grej hemma hos oss och det vore kul att höra hur ni resonerar.
Vi äter aldrig korv på vardagarna till middag, men någon helg kan det bli grillad korv till lunch eller till middag om vi vuxna äter kött eller så som barnen inte riktigt tycker om. Då kan man göra det hela lite roligare genom att göra spiralkorvar:
Trä upp korven på ett grillspett, skåra korven runt om med en vass kniv. Grilla eller stek som vanligt. När korven grillas eller steks kommer den liksom bli som en spiral. Himla kul tycker barnen!!

0
Kommentera

Paprikaröra

paprikaröra
Jag älskar alla sorters röror och guckor. Vilken trist måltid som helst blir lite roligare med en god röra till. Men det är lätt att hamna i lite samma mönster. Man gör den där tzatzikin (som säker är jättegod) varje gång man grillar, För det ska liksom vara så. Men det finns ju så troligt mycket goda röror och såser. Som den här paprika-röran.
För ett par månader sedan skulle vi ha libanesisk afton med några vänner och då dök den här paprikaröran upp på flera ställen när jag letade inspiration. Jag tog ett enkel grundrecept och sedan anpassade jag det lite efter vad jag gillar. Det ska tillexempel vara valnötter i, och jag har lite svårt för det. Men bytte dom mot solroskärnor och det blev supergott! Det är faktiskt ett bra tips, är du allergisk eller av någon anledning inte vill ha i nötter funkar det ofta att byta ut det mot solroskärnor!
Förra gången mixade jag paprikaröran mera slät och det blev godare, men det är ju helt en smaksak!
Grunden i min paprikaröra är paprikapuré och solroskärnor/valnötter. Paprikapuré kan vara svår att hitta på vanliga ICA, men man kan ta inlagd paprika och mixa själv. Eller så söker man upp en butik med mellanöstern-livsmedel. Där brukar det finnas fler varianter till bra pris. Försök att hitta en som är helt naturell, det är mycket enklare att smaksätta och få smakerna som man själv gillar då.
Vi har ätit paprikaröra till kyckling, grillat kött eller bara brett på smörgås. Så gott!
 
Muhammara/ paprikaröra:
2 dl solroskärnor/valnötter
2 dl paprikapuré
1 vitlökslyfta
saft från 1/2 citron
en näve färsk persilja
1 tsk spiskummin
ev chili
ca 1/2 olivolja
ev salt
Lägg alla ingredienser utom olja och salt i en matberedare. Mixa tills du fått önskad konsistens. Smaka av och tillsätt ev salt. Vissa paprikapuréer är redan saltade (upptäckte jag sist då det blev väääldigt salt!). Tillsätt oljan i en fin stråle medan du mixar.
Bred ut paprikaröran på ett fat, ringla över lite mer olja och strö färsk persilja över.
 
bild:Linnéa Seidel
 

1
Kommentera

Melonglass

melonglass
Sommar, sommar, sommar och melonglass!! Alltså jag blir så glad av det här vädret! Igår fick jag så sjukt mycket gjort och allt tack vare den strålande solen! Hur underbart som helst!
Ikapp med att solen skiner känner jag att man måste hitta på roliga mellis/fika-varianter för oss där hemma.
Glass är ju något som man ofta förknippar med sommaren, så även mina barn. Men jag är inte helt ok med att det skall ätas glass i tid och otid på sommaren. Samtidigt som jag tycker det är bra att ge dom något svalkande att äta när det är som varmast.
melonglass
Därför blev jag så glad förra sommaren när jag kom på att jag kunde frysa in vattenmelon som glass. Jag fick idéen när Axel skulle ha kalas och jag visste att några av barnen inte alls gillade vanlig glass. Men älskade melon. Så då fick det bli melonglass!
Axel hade ett riktigt glasskalas förra året där jag dukat upp som en glasskiosk. Med olika smaker på glass, strössel, strutar, bägare och frukt. Himla uppskatta från både barn och föräldrar!
melonglass
Man kan ju mixa fruktköttet från melonen och fylla upp i glassformar och få melonglass på det viset också. Men det här är himla smidigt och går skapligt snabbt att frysa. Jag använde lite tjockare glasspinnar, tror dom är ifrån Panduro. Melonen blir ganska tung när den är fryst, så det måste vara en pinne som tål lite belastning. Och så blev det enklare för lilla Isac att äta när det fanns något lite ordentligt att hålla i.
Att frysa in egen melonglass är ingen vetenskap, men du gör såhär:
Melonglass:

1/2 vattenmelon
glasspinnar
Dela melonen i trekanter. Gör ett snitt i varje melonbits skal, lagom stort så du kan peta in en glasspinne. Upprepa på alla melonbitar. Lägg melonglassarna på ett fat och ställ in i frysen ett par timmar. Gärna över natten.
Tag fram och mumsa på till mellis eller fika. Perfekt att svalka sig med när solen skiner!
Andra goda glassar utan massa onödigt socker hittar ni här:
Yoghurt och jordgubbslglass:
Nice cream
Melonglasspinnar
Frozen yogurt
En frozen yogurt till
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Mini-pizza

minipizza
Hej i värmen!
Jag kommer precis in från en härlig långpromenad med hunden i den strålande solen. Det är så himla skönt att gå så här på morgonen, lyssna på en bra podd och bara njuta. Jag som bor på landet har ju skogen runt hörnet och det är så väldigt fint att få starta dagen med en halvmil i raskt tempo i skogen och över gärden. Träffade även på morfar en sväng och han prata lite med honom.
Men nu har jag fått lite frukost i magen och det är dags att kicka igång den här arbetsdagen!
Och först ut på to-do-listan är att dela med mig av detta härliga recept på mini-pizzor. Perfekt att göra nu och lägga i frysen. Då kan man snabbt ta fram en enkel lunch i sommar när barn och familj är hemma på sommarlov och semester. Det är bara att värma dom i ugnen och på ett litet kick har man nygräddade, hemgjorda mini-pizzor att servera! Nu blev dom ju inte så super-mini. Kanske hälften så stora som en vanlig calzone. För mig blev det alldeles lagom att äta en mini-pizza tillsammans med en god sallad.
Jag gillar att göra kalljästa degar, då kan man sätta degen på kvällen och låta den jäsa över natten på ett svalt ställe. Eller på dagen i rumstemperatur. Men räkna då med att det tar ett par timmar för degen att jäsa.
Jag fick ut cirka 10 mini-pizzor av detta recept. Självklart är det bara att dubbla om du verkligen vill fylla frysen. Orkar man inte stå och göra små calzone av degen kan du ju göra ett par större, eller varför inte saftiga pizzabullar? Då kavlar du bara ut degen, har på tomatsås och fyllning, rullar ihop och skär i cirka en och en halv centimeter breda bitar. Lägg i bullformar och låt jäsa en stund till. Grädda sedan pizzabullarna tills de fått fin färg. Även dessa är perfekt att stoppa i frysen och ta fram i sommar när man snabbt behöver ett enkelt mellis eller en lättare lunch!
 
Mini-pizzor:
3 dl vatten
1/2 paket jäst
1/2 dl olivolja
6-8 dl durumvetemjöl
en nypa salt
tomatsås (egengjord eller färdigköpt)
skinka
skivade, färska champinjoner
riven ost
Blanda ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och mjölet, lite i taget. Arbeta in mjölet och kör degen i cirka fem minuter i maskin tills elastiska trådar bildas. Ha i saltet och blanda om. Täck med plastfolie och låt jäsa ett par timmar i rumstemperatur. Eller på en sval plats över natten.
Ha upp degen på mjölat bakbord och dela den i 10 lika stora delar. Arbeta igenom varje degbit och kavla ut dom till rundlar.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut cirka en matsked tomatsås på halva rundeln, spar en kant längst ut så du enkelt kan nypa ihop pizzan. Lägg på skinka, champinjoner och ost. Vik över den del som inte har tomatsås och fyllning på sig. Nyp ihop kanterna så ingen fyllning kan pysa ut. Låt jäsa ytterligare 25 minuter under bakduk. Värm ugnen till 250°C. Grädda pizzorna i cirka 7-10 minuter eller tills de börjar få fin färg både under och över.
Ät direkt eller låt svalna och lägg i frysen. Perfekta lunchen nu i sommar att bara ta fram ur frysen!

4
Kommentera