Barnkalas- ett par tips på vägen

barnkalas
I helgen hade vi barnkalas för Axel. Så i lördags fylldes hela huset med kalasglada barn och föräldrar. Så himla kul att det kunde komma så många och fira Axel som fyllt 5 år!
Det här med att anordna barnkalas är ju inte alltid det lättaste. Vi har ju dom förutsättningarna att vi bor i stort hus med jättestor tomt och våra barn fyller på sommaren. Alltså kan man ju alltid hoppas på fint väder så barnen kan vara ute och hoppa studsmatta, spela fotboll och springa av sig. Men jag kan säga att i vår lilla del av Sverige så spöregnade det i lördags. Så barnen fick vara inne och leka. Men det gick bra ändå. Många av barnen hade aldrig varit hemma hos oss så jag tror Axel tyckte det var kul att få visa upp hur han bodde då dom pratat väldigt mycket om det på förskolan under året som varit.
Vi hade som tur var dukat ute på altanen, så barnen fick komma ut och få ett litet bryt från leken medan vi fikade. Det blev toppen.
barnkalas
Både i år och förra året när Axel hade kalas hade jag dukat upp som en glasskiosk. Visst är det kul med en fin tårta och hembakade bullar. Men frågan är om barnen verkligen uppskattar det, med tanke på all tid eller pengar man lägger ner.
En stor glassbuffé å andra sidan. Det går alltid hem! Det tar inte så lång tid att förbereda och behöver inte bli så fasligt dyrt heller.
Nu finns det ju så många fina pappmuggar och skålar att köpa för en billig peng.  De här glassbägarna hittade jag på DollarStore. Massor med glass och andra goda tillbehör fick plats i dom!
 
barnkalas
Jag köpte glassbyttor med tre smaker i varje (kan säga att jordgubbslgassen var helt klart mest populär, ett litet tips sådär). I en trälåda
la jag frysklampar och ställde sedan glassen på dom. Då höll som kylan mycket bättre. Sen hade vi olika sorters sås, strössel och maränger. Man fick välja på strut eller bägare.
Vi hade även en stor skål med vattenmelon skuren i bitar och så klart jordgubbar.
barnkalas
Eftersom vi nu blev inomhus tänkte jag att vi kanske skulle ha någon uppstyrd lek, men barnen hade verkligen så roligt med varandra. Sprang och lekte med ballonger jag blåst upp och lagt runt i hela huset och lekte med alla leksaker som vi har hemma. Eftersom många av barnen går ihop på förskolan där dagen ofta är väldigt styrd så tyckte nog dom det bara var så kul att få ett par timmar att leka helt fritt.
Men jag tänkte ändå passa på att tipsa om ett par saker som underlättar när du ska ha kalas för lite mindre barn:

  • Slit inte ihjäl dig i köket och baka 7 sorters kakor. En enkel tårta, en sorts kaka och massa frukt duger bra. Eller gör som vi, servera glass med massa goda tillbehör.
  • Bjud gärna in föräldrar och småsyskon att stanna. Det går kanske åt lite mer fika och kaffe, men å andra sidan blir ni fler vuxna som kan hålla ett öga på barnen.
  • Finns möjligheten, var ute! Bor du i lägenhet kanske det finns någon fin park i närheten. Eller om du har någon vän eller släkting med stor och fin trädgård där barnen kan leka runt.
  • Kan ni inte vara ute och du bor trångt? Hyr en gymnastiksal eller liknande, Det brukar inte kosta många hundralappar och barnen kan härja fritt. Och inte behöver du storstäda hemmet innan och städningen efter brukar vara väldigt enkel.
  • Låt kalaset vara lite ouppstyrt. Men ha en lek eller två som reserv ifall det blir för hög ljudnivå eller bråkigt med den spontana leken. Då kan man behöva gå in och bryta. Istället för att bråka och förmana barnen blir det mycket roligare för alla att bryta av med en enkel lek,
  • Se till att ha mycket att dricka! Barn som leker och stojar blir törstiga.
  • Och ha ett par extra toarullar hemma. Barn som dricker mycket, kissar mycket. Herre jisses va med toapapper som kan gå åt!!
  • På flera sidor läste jag om att den klassiska fiskedammen är helt ute och det är skattjakt som gäller nu. Men jag kan säga att när jag bara så yppade ordet fiskedamm stod alla barn tysta på ett fint led inom 30 sekunder. Orkar du göra iordning en spännande skattjakt, absolut. Himla kul Men den klassiska fiskedammen fungerar fortfarande!

 
barnkalas
En stor burk med tappkran är perfekt att ha på barnkalas. Då kan barnen enkelt själva gå och ta vatten om de blir törstiga!
Har du några bra tips när det kommer till barnkalas? Dela gärna med dig 🙂

3
Kommentera

Shish kebab

kebabspett
Äntligen är det fredag och idag tänkte jag passa på att bjuda er på ett himla gott recept som passar perfekt såhär till fredagsmyset. Nämligen Shish Kebab. Jag har ju gjort kebab som man hyvlar men det tar ju lite tid och det är ju kul att kunna variera sig.
Små fina kebabspett gör man enkelt antingen i ugnen eller på grillen. De blir ju godast på grillen men ibland funkar det helt enkelt inte att grilla, då kan man ta till ugnen.
Jag har ju som jag tidigare nämt, ibland svårt att få vår 5-åring att äta. Men det här gick hem. Trotts att kebabspetten var fullproppade med sånt där grönt (persilja). Jag var nämligen så fiffig att jag mixade alla kryddor och lök till en slät massa, så inga små petiga barnögon skulle se att det var bitar av persilja i.
kebab-3
Receptet är enkelt och kebabbspetten fick en himla fin, kryddig smak. Vill man kan man ha i lite chiliflakes för att få lite hetta i kebaben, det är helt en smaksak!
 
Shish Kebab;
600 g nötfärs
1 ägg
1 lök
2 vitlöksklyftor
ca 1 dl grovhackad persilja
2 tsk spiskummin
1/2 tsk vanlig kummin
saft från 1/2 citron
salt & svartpeppar
Lägg ägg, grovhackad lök, vitlök, persilja, spiskummin, kummin och citronsaft i en bunke. Mixa med mixerstav till en slät massa. Smaka av med salt och peppar. Rör i köttfärsen och blanda väl. Slå köttfärsen i bunken ett par gånger så all luft pressas ut. Forma till ca 10 färsrullar och trä upp på var sitt spett.
Grilla spetten eller kör dom i ugnen på 200°C i cirka 30 minuter, vänd efter halva tiden.
Ett tips om du kör i ugnen:
Lägg kebabspetten på ugnsgallret, ställ en plåt klädd med folie under, då kan köttsaften lätt droppa av där och du får fina kebabspett.
Till kebabbspetten serverade jag en supergod hasselbackzucchini och min bästa fetaoströra. Men recept på dessa kommer senare!
 
Nu önskar jag er alla en superhärlig fredag!
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Nutellabollar gjorda på hemgjord nutella

 nutellabollar
Gick igenom lite gamla bilder idag och upptäckte att jag ju inte delat med mig av det här helt fantastiska receptet på nutellabollar. Alltså dra mig baklänges va gott! Typ som chokladbollar, fast  kanske tusen gånger godare. Det är ju ändå nutella i liksom. Och det allra bästa med detta recept, det är ju att om du gör helt egen nutella, ja då är de inte så värst onyttiga. Bara fullproppade med härlig energi från nötter och kokos. Alltså perfekt att ta till på eftermiddagen sådär i 15-klippet när man börjar bli lite hungrig och väldigt sötsugen. Problemet är väl mest att det är stört omöjligt att bara äta en….
nutellabollar
Jag har inte gjort det här receptet på superlänge men måste absolut göra en omgång snart! Perfekt nu när det blir sommarlov och barnen gärna vill fika lite hemma eller man ska ha med fika till stranden eller så. Då gillar jag att kunna bjuda på något som är gott, men ändå inte fullproppat med socker. Tack vare all energi i bollarna mättar de även lite också. Himla bra!
 
Nutellabollar, ca 20 st:
4 dl havregryn
1 dl kokos
1 dl hasselnötter
1 dl nutella
1 1/2 msk kakao
1/1 tsk vaniljpulver
3-4 msk mandelmjölk
Lägg alla ingredienser förutom mandelmjölken i en matberedare. Mixa till en grynig massa. Tillsätt mandelmjölken, lite i taget tills du får en lagom kladdig deg. Du kan eventuellt behöva tillsätta mer, det beror lite på hur mycket vätska havregrynen suger upp.
Forma till bollar och rulla i hackade hasselnötter. Låt stå kallt minst 30 minuter. Förvara sedan i en lufttät burk i kylen.
V
 
hemgjord nutella
Vanlig köpe-nutella innehåller massor med socker, men gör du hemgjord nutella får du en härlig nötcreme som kroppen bara mår bra av. Ja om du inte är nötallergiker så klart 😉 Här hittar ni mitt recept på hemgjord nutella.
bild: Linnéa Seidel

1
Kommentera

Melonpizza

melonpizza
Alla vet ju vid det här laget att vattenmelon och fetaost är en helt oslagbar kombination. Gör man en sallad på just melon och fetaost brukar den ha en rykande åtgång. Här hemma gillas det av både stora som små. Men nu är det väl dags att ta det hela ett steg längre. Vad sägs om melonpizza? Vattenmelon, skuren i tjocka skivor, toppad med massa godsaker och sen skuren i pizzaslicar. Mums, mums, mums! Lätt beroendeframkallande och omöjligt att sluta att äta.
 
melonpizza
 
Vad man har på sin melonpizza är ju helt en smaksak. Men det här blev supergott. Fetaost, picklad rödlök, persilja och balsamvinäger. Så många goda smaker i en liten tugga. Och superenkelt är det att göra också!
Melonpizza:
1 vattenmelon
1 fp fetaost
picklad rödlök (recept hittar du här)
färsk persilja
balsamvinäger (jag tog Sverigeskafferiets björnbärsbalsamico, såå god!)
Skär vattenmelonen i ca 1 1/2 cm breda skivor. Smula fetaosten  och strö den över. Lägg på picklad rödlök och finhackad persilja. Avsluta med att ringla en god balsamvinäger över. Skär i slicar och ät på direkten!
Ett himla gott sätt att äta melon och fetaost!
 
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Brysselkex

 
brysselkex
Brysselkex, en sådan här kaka många har fina barndomsminnen till. Jag mins att mormor ofta bakade dessa när vi var små. Och visst är dom fina? Spröda små småkakor med knastrande, färgat socker runt om. Rosa socker runt brysselkexen är väl det vanligaste, men jag har tidigare år färgat dom i blått till barnkalasen. Men i år då Axel ville ha dinosaurietema, ja då blev det gröna brysselkex!
brysselkex
I mitten av varje kaka gjorde jag ett litet fotavtryck från en dinosaurie, helt frivilligt så klart men ganska gulligt..

brysselkex
När man bakar spröda småkakor finns det ett par saker man bör tänka på.

  • Baka alltid med riktigt smör. Eller använd alltid riktigt smör, i vad du än bakar eller lagar. Margarin är såå 1990 och det är väl ingen som använder det längre?
  • Arbeta snabbt ihop degen och lägg den sedan i kylen så den får kallna helt.
  • För lite mjöl gör att kakorna flyter ut, för mycket mjöl gör dom för torra och hårda.
  • Gör gärna en provkaka som du gräddar först, på det viset märker du om kakan gräddas fint eller om du behöver tillsätta mer mjöl.
  • Småkakor fungerar utmärkt att frysa och sen tar du bara upp så många du behöver för stunden. Dom tinar på ett litet kick.
  • Märk kakburken i frysen med ”spenat” eller något. Då är chansen betydligt större att resten av familjen inte kollar i burken och äter upp alla dina brysselkex som smågodis framför tv´n!

 
 
Brysselkex med dinosauriespår:
200 gram smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1/2 tsk äkta vaniljpulver
strösocker
valfri färg
Blanda snabbt samman alla ingredienser till en smidig deg. Dela kakdegen i två och rulla ut till två jämna rullar.
Rör ihop socker och färg och rulla rullarna i sockret. Plasta in och låt stå i kylen minst 30 minuter, gärna en timme. Skär i skivor och lägg kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Tag en leksaksdino och gör små avtryck i kakorna med hjälp av ena foten. Grädda i 180 °C i cirka 10 minuter eller tills kakorna börjar få lite färg under.
 
Vilken är din favoritsmåkaka?
bild:Linnéa Seidel
 

2
Kommentera