Pollykladdkaka

pollykladdkaka
Chokladig kladdkaka, seg Polly som liksom smält och till det fräscha jordgubbar. Jag tror vi alla hamnade i desserthimlen för en liten stund!
I slutet på maj fyllde min mamma 50 år och vi firade henne en hel helg. Först en överraskningsresa till Färna Herrgård där vi var på SPA. drack champagne, åt en gudomlig 4-rätters middag och bara hade det underbart bra.. På lördagen for vi hem mot släkten och ställde till med grillfest.
Till efterrätten hade jag och min syster gjort pannacotta, eftersom det är mammas favoritdessert. Men vår lilla pappa fyllde 55 här i våras så vi ville även fira honom lite. Och hans största last här i världen är Polly. Så vad passade bättre att baka än en pollykladdkaka!?
Och mina vänner, pollykladdkakan gjorde succé!!!!!! Dra mig baklänges så gott!
pollykladdkaka
Det här blev en riktigt kladdig historia, nästa gång ska jag nog grädda den någon minut längre. Men den får absolut inte övergräddas! Själva grejen med denna pollykladdkaka är att den ska vara riktigt kladdig! Den ska ha stannat i kanterna och fått en liten skorpa, men resten ska bara vara härligt kladdig. Precis som en bra kladdkaka ska vara!
pollykladdkaka
 
Pollykladdkaka:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
100 g smör
200 g choklad
2 dl kakao
1/2 dl vetemjöl
1 påse Polly orginal
 
Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret i en kastrull och blanda i kakao och choklad. Rör om tills all choklad smält.. Blanda samman ägg-och chokladsmet, tillsätt mjölet. Klä en springform med bakplåtspapper och ha i smeten. Fördela 2/3 av all Polly i kakan. Tryck ner dom lite, de bränns lätt vid om de ligger uppe vid ytan. Grädda i 175°C i cirka 20-25 minuter. Kakans kanter ska ha stelnat men den ska fortfarande vara väldigt kladdig.
Ha på resterande Polly när du tagit ur kakan ur ugnen och den fortfarande är lite varm.
 
Jag dubblade receptet för att få en härligt, maffig pollykladdkaka! Du kan då behöva grädda kladdkakan någon minut längre.
Så ska ni baka något smarrigt till helgen? Då rekommenderar jag denna kladdkaka!
bild:Linnéa Seidel
 

2
Kommentera

Pasta med köttfärssås

pasta med köttfärssåsPasta med köttfärssås, maträtten som smakar och lagas olika i varenda hem i hela vårt avlånga land. En del vill ha den krämig och gräddig. En del vill ha den mer ren och tomatig. En del lagar den superkryddig och vissa har knappt någon smak i sin alls. Själv föredrar jag en ren, tomatig variant med så mycket smak att man inte behöver ha ketchup. Helst ska den ha puttrat en bra stund på spisen och blivit riktigt god. Sen toppar man allt med massor av parmesan! MUMS!
Jag lagar det inte så ofta hemma hos oss, vi är inte en pasta med köttfärsås en gång i veckan-familj. Inte för att det är något fel i det. För som Underbara Clara skrev för någon vecka sedan om just pasta med köttfärsås, –Varför bryr jag mig överhuvudtaget om att laga någonting annat än det här? Alla älskar, alla blir mätta, Maten tystar munnen. Ingen behöver tjata.
Och visst är det lite så ibland som småbarnsförälder. Man vrider och vänder ut och in på sig själv för att servera barnen bra och nyttig mat. När allt dom begär är pasta med köttfärssås.
Vi vuxna hemma hos oss äter inte vanlig pasta så ofta, jag brukar köra med kikärtspasta eller bönpasta. Det fungerar lika bra tycker jag. Men sedan Garant skickade produktprov på snabba fordon och vilda djur passar ingen annan pasta hos barnen. Ibland får man liksom välja sina strider.
Köttfärssås är ju en ypperlig rätt att smyga ner lite extra nyttigheter i. Här har jag ett recept med både linser och morötter i, vilket är en av mina favoriter.
J
ust rivna morötter brukar jag alltid ha i. De fyller ut bra och ger en fin sötma till köttfärsåsen. Sen brukar jag alltid skära morötter i små, fina stavar. Det älskar mina barn att knapra på innan maten är klar och även till maten.
Klassisk köttfärsås:
600 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
500 g passerade tomater
3 dl köttbuljong
1 dl balsamvinäger
3 stora morötter
1 dl hackad färsk persilja
svartpeppar
Bryn färsen i en stekpanna. Finhacka lök och vitlök. Fräs dom med färsen. Tillsätt tomatpuré och paprika. Ha i passerade tomater, köttbuljong och balsamvinäger. Skala och grovriv morötterna och blanda i. Låt koka i cirka 20 minuter. Smaka av med finhackad persilja och svartpeppar.
Servera med valfri pasta och massor med finriven parmesan. Middagen är serverad!
 
Vilken köttfärsåstyp är du?’
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Smoothie bowl

smoothie bowl
Älskade tisdagar! Då arbetar jag hemifrån, vilket är så skönt. En hel dag, helt ensam med massor av roligt jobb framför mig.
Jag har börjat tisdagarna med att åka in och dra av ett pass på gymmet, sen åka till mataffären och handla det jag behöver inför dagens jobb, hem och packa upp, förbereda det som jag kan och sedan göra en god frukost. Så himla fin start på dagen! Och dagen till ära skiner solen från en klarblå himmel, så i eftermiddag blir det att sitta på altanen och renskriva recept. Sämre jobbsituation kan man ju ha!
Efter dagens träningspass satt det fint med en smoothie bowl. Full med godsaker som mättar fint.
En smoothie bowl och två tunna riskakor med jordnötsmör blev dagens frukost. Hur gott som helst! Vill man inte äta allt ur en skål med sked går det bra att ha i lite mer vätska och dricka den som en vanlig smoothie istället. Perfekt om man är på språng!
Smoothie bowl:
1 banan
1 mogen avokado
5 färska, svenska jordgubbar
ev havremjölk
2 tsk lingonpulver
1 knivsudd vaniljpulver
färska jordgubbar
pumpakärnor
kokos
chiafrön
 
Lägg skalad banan och avokado i en skål. Rensa jordgubbarna och ha i dom. Mixa slätt. Tillsätt ev havremjölk till önskad konsistens. Blanda i lingonpulver och vaniljpulver.
Ha upp i en skål och toppa med färska jordgubbar, pulpakärnor, kokos och chiafrön.
Ät direkt!
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Veckans mat-Vegospecial

 
amarantsallad
Den här veckan kör vi en veckans mat- vegospecial! Idag är det nämligen World Meat Free Day. Jag menar inte att vi alla ska bli vegetarianer, men bara av att byta ut ett mål då och då mot ett vegetariskt alternativ gör stor skillnad för främst vår miljö! På www.worldmeatfreeday.com/why-get-involved/ kan du läsa mer om vilka skillnader det kan göra att byta ut ett par mål med kött mot ett vegetariskt alternativ.
Först ut denna vecka är en härlig amarantsallad med halloumi. Amarant, eller amaranth som det ibland också stavas är ett frö ganska likt quinoa.
Amarantfrö har ett lågt GI-värde vilket är bra eftersom det inte har en blodsockerhöjande effekt. Det innehåller massor av protein, kalcium, järn och magnesium. Amarant är dessutom helt glutenfritt.
vegetarisk lasagne
Vegetarisk lasagne är en av mina favoriter. Gör man den på bönpasta istället för klassiska lasagneplattor blir den dessutom helt glutenfri också. Men det är ju en smaksak.
linssoppa
Linssoppa passar lika bra att äta varm en kylig höstdag som kall en het sommardag. Jag brukar göra en omgång soppa och ha i frysen. Perfekt att ta fram som lunch ifall lata dagar!
bönbiffar
Ett av mina favoritrecept här på bloggen. Saftiga bönbiffar med morot och majs. Lägg i hamburgebröd och ät som burgare eller gör en god sallad, coleslaw och rotsaker i ugn att äta till.
mexikansk gryta
Visst kan man ha taco-fredag fast man äter vegetariskt! Härligt krämig mexikansk gryta som fått puttra länge i min crock-pot. Bättre fredagsmat finns inte!
 
Det var några, härliga vegetariska tips från mig att prova i veckan! Äter ni mycket vegetariskt?

0
Kommentera

Jordgubbssmoothie

jordgubbssmoothie
Hur ljuvligt är det inte med lediga lördagar när man i lugn och ro kan plocka fram frukost och sitta länge och äta. Jag älskar frukost och kan verkligen sitta och småäta hur länge som helst. Och äntligen börjar pojkarna bli så stora att när dom ätit klart kan de går iväg och leka en stund så vi kan ta lite kaffe och prata i skaplig lugn och ro. Det är lördagslyx det!
Det är lätt att hamna i samma frukostmönster, ett tag åt vi kokt ägg både fredag och lördag. Väldigt gott men tillslut så tröttnar man. Och varje gång är det samma visa. Man frågar hur många som vill ha ägg till frukost, ingen av barnen vill ha. Så jag kokar två ägg var till mig och Sebastian. När man väl börjar skala ja då ska båda barnen helt plötsligt också ha ägg. Och kokar jag ett eller två extra ägg, ja då ska dom absolut inte ha! Livet med småbarn 🙂
smoothie
Men när jag frågade i morse om dom ville ha smoothie fick jag ett rungade JAAAA!!
Det brukar liksom alltid gå hem. Det bästa med att göra egen smoothie är ju att man kan smyga i en hel del nyttigheter i den, både vad gäller vitaminer, protein och bra fetter.. Jag brukar bland annat ha i:

  • chiafrön, som är fullproppade med järn, kalcium, bra fetter och protein.
  • avocado, har jag det hemma brukar jag ha i det. Bra med fett, smoothien mättar extra länge och ger en lite fylligare konsistens.
  • lingonpulver, innehåller massor av c-vitamin. Lingonpulver innehåller dessutom höga halter tannin. Tannin gör att bakterierna får svårare att fästa på urinblåsans väggar. Detta kan i sin tur motverka urinvägsinfektioner. Lingonpulver innehåller också mycket quercetin, en stark antioxidant.
  • grönt te, ny forskning visar att grönt te kan vara förebyggande mot cancer och Alzheimer, kan skydda ledbrosket vid reumatism och kan främja återhämtningen efter hjärt-och hjärninfarkt. Och hur det än är med det, så är grönt te väldigt gott att göra smoohie på!

Till dagens smoothie tog jag lite av vad som fanns hemma bara och barnen tyckte det var supergott!
Jag tycker det ät gott att ha kallt, grönt te som bas i smoothie istället för havremjölk som jag annars brukar använda. Havremjölken gör ju att smoothien blir lite sötare än om man har i te. Men då brukar jag ha i en liten dutt flytande honung för att få lite mer sötma, om bären är sura.
Jordgubbssmoothie:
1 mogen banan
ca 2 dl frysta jordgubbar skurna mindre bitar
1 mogen avocado
1 msk chiafrön
kallt grönt te/havremjölk
Lägg banan, jordgubbar, avocado och chiafrön i ett litermått. Mixa allt till en tjock, slät kräm. Tillsätt vätska till önskad konsistens. Servera i fina glas med sugrör. Drick genast!
bild:Linnéa Seidel
 

3
Kommentera