Härlig sommarsallad med mozzarella och melon

sommarsallad
Saker jag älskar: sallad! Jag byter gärna ut både pasta, potatis och ris mot en riktigt god sallad. Alla dagar i veckan. Eller gör en sallad som grund och bara tillsätter lite protein i form av kyckling, fisk eller halloumi.
Speciellt såhär på sommaren när man inte är supersugen på varm mat. Då är det oslagbart med en god sallad!
Det fina med en sallad är ju att det går att variera i det oändliga, göra på det man är sugen på för stunden eller råkar ha hemma.
Jag mins när jag var liten och mamma gjorde sallad till middag, det hände inte så ofta så det var nästan en lyxig maträtt. Då var det ungefär samma sak varje gång: ris som bas, sedan ärtor, majs, tomat, gurka, isbergssallad och ägg. Sen kunde det vara skinka eller tonfisk på burk i. Och till det Rhode Island-dressing och bake-offbröd man värmde i ugnen. Hon brukade alltid göra i en stor Tuperware-skål så det kunde räcka till fler måltider.
Vilka barndomsminnen!
sommarsallad
Nu är ju sallad lite mer vanligt som maträtt. Både ute på restauranger och hemma hos folk.
Hemma hos oss varierar det väldigt vad jag har i salladen. Ibland blir det bara en påse med blandad sallad, ibland lite mer avancerat. Men på sommaren älskar jag att ha i jordgubbar eller vattenmelon. Det är liksom ett riktigt sommartecken, att det finns så pass goda jordgubbar och meloner att dom gör sig bra i sallad. Då är det sommar! Sen tycker jag det passar fint att ha i någon form av ost. Fetaost, stark prästost i kuber eller som här, mini-mozzarella. MUMS!
Sallad med mozzarella och vattenmelon:
1 påse blandade bladgrönsaker
1 röd paprika
2 morötter
1 gurka
vattenmelon
1 påse mini-mozzarella
färska örter t ex basilika
 
Skölj och ha upp salladsbladen på ett fat. Skär paprikan i små bitar. Skala morötterna och hyvla dem sedan långa remsor med hjälp av en potatisskalare. Hyvla även gurkan i länga remsor. Skär vattenmelonen i bitar. Blanda allt tillsammans med mozzarella till en härlig sallad. Strö lite färska örter över.
Perfekt att packa som matsäck till stranden eller som en enklare lunch lediga dagar!
Här hittar ni ett inlägg där jag har listat mina favoritsallader som finns här på Linnéas Skafferi.
bild:Linnea Seidel

0
Kommentera

Panerad torskrygg

panerad torskrygg
Som jag varit inne på tidigare här under våren är det inte alltid det enklaste att få barnen att gilla och äta den maten man lagar. Jag är väldigt noga med vad jag serverar för mat hemma. Därför kändes det sådär lagom kul den där gången Sebastian stod för matlagningen när jag inte var hemma och hade köpt färdigpanerad fisk, pulvermos och remouladsås på tub. Och Axel åt som om han aldrig sett mat tidigare. Sen pratade han om pappas helt otroligt goda mat som han lagat, i flera veckor!! Det är liksom tacken när man lägger ner sin själ i varje måltid (ja eller de flesta gånger i alla fall)  för att barnen ska få i sig bra och nyttig mat.
Man blir brädad av ett par färdigpanerade fiskbitar och pulvermos…..
Så då fick jag väl helt enkelt ta och göra mina egna, betydligt nyttigare och godare (tycker iaf jag!) panerade fiskbitar. Ungefär som egna fiskpinnar, fast det är mycket enklare och går fortare. Panerad torskrygg med citronmajonnäs, kokta ärtor och morotstavar. Det gick hem. Hos alla. Han har inte pratat om det som han gjorde efter den där färdigköpta maten. Men han åt och tyckte det var gott. Så jag känner mig ändå nöjd.
Torsken dubbelpanerade jag i mjöl, ägg och pankoströbröd med lite finriven parmesan i. Att ha i lite parmesan i ströbrödet är trixet. Det blir så mycket godare. Det smakar inte alls ost. Bara gott 🙂
Panerad torskrygg:
4 bitar torskrygg
2 ägg
vetemjöl
pankoströbröd
parmesanost
Torka fisken helt torr. Vänd bitarna först i vetemjöl, sedan uppvispat ägg och sist ströbröd som du haft i lite riven parmesan i. Lägg i en ugnsfast form och kör in i ugnen på 200 °C i cirka 20 minuter. Slå på grillen mot slutet om du vill få lite mer yta på fisken.
Koka ärtor och ev potatis, skär morötter i stavar och gör en enkel citronmajonäs att servera till. Middagen är klar!
bild:Linnéa Seidel

5
Kommentera

Vit kladdkaka med hallon

vitkladdkaka
I veckan är det många som får sommarlov, så jag tyckte det passar bra att bjuda er alla på ett recept som garanterat blir en storfavorit till sommarlovsfikat! Vem gillar inte kladdkaka, vit choklad och bär liksom? Tillsammans blir det en helt ljuvlig kombination som blir helt fantastisk att njuta av till en kopp kaffe eller till ett glas saft i sommar.
I helgen hade vi ju lite långledigt och vi fick riktig semsterkänsla efter flera härliga, soliga dagar med fix i trädgården, fika och middagar på altanen. Som man längtat efter det under hela den långa vintern och våren!
vitkladdkaka med hallon
Jag kan tycka att just vit choklad kan bli lite sött, men tillsammans med  det lite sura från hallon blir det en makalöst god kombination. Den här är en kladdkaka som jag garanterat kommer att göra fler gånger!
Förutom att den är supergod gör man hela smeten i kastrullen du smälter smöret i. Sånt gillar jag starkt! Minimalt med disk!
Vit kladdkaka med hallon:
180 g vit choklad
150 g smör
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
en nypa salt
2 dl vetemjöl
hallon
färska bär och florsocker till garnering
Smält smöret i en kastrull, bryt chokladen i bitar och låt den smälta i det varma smöret. Blanda i äggen, ett i taget och rör om ordentligt. Tillsätt sedan socker, vanilj, lite salt och vetemjöl. Rör till en jämn smet.
Nyp fast bakplåtspapper i en springform och ha i smeten. Fördela hallon jämnt över kakan. Grädda i 180 °C i cirka 20 minuter. Kakan skall fortfarande vara riktigt kladdig i myten. Låt svalna helt, gärna i kylskåp. Pudra över florsocker och dekorera med färska bär.
 
Andra goda kladdkakor att bjuda på i sommar hittar du här:
Björns bästa cheesecake-kladdkaka
Snickerskladdkaka
Semmelkladdkaka
Black bean-brownies
 
bild:Linnéa Seidel

2
Kommentera

Gästinlägg från Katti

Hej säger jag från soliga Turkiet vilket är där jag befinner mig just nu på semester.

www.katti.se

Nu sitter ni där bakom skärmen och undrar vad tusan jag gör här och kladdar på Linnéas Skafferi med mina fingrar bakom tangentbordet så jag ska presentera mig och berätta varför jag tittar in här. Katti heter jag med världens längsta efternamn och driver träningsbloggen www.kaatti.se  som jag har haft i snart 2 år nu. Jag är den där crossfitfrälsta tjejen som bokstavligt talat älskar denna träningsform mer än något annat och det är väl något som jag har varit rätt unik på att spegla ut genom min blogg och instagram. Träning finns med mig överallt, det är min prio ett i livet. Typ sådär som att man alltid går till lådan med underkläder efter man har duschat och ska klä på sig? Typ så är vår relation. Jag älskar träning, jag älskar att testa saker och mina dagar drivs och förgylls med tankar som – Jaha vad ska vi hitta på för skoj idag då? Och då är det träning jag tänker inget annat hehe.

Jag älskar starka tjejer och då får ni inte missuppfatta mig för jag gillar killar 😉 Men man kan väl säga att mitt ideal för en kvinna är att hon ska vara glad, sund och stark. Sen kan stark egentligen betyda vad som helst, att man är muskulös, att man har power och en järnvilja, att man står för sin sak, att man tar hand om sig och mår bra och lever ett sunt liv, att man har en karriär, ja you name it.

Linnéa driver en fenomenal blogg med ett receptförråd och bilder så man önskar att det fanns 14 dagar i veckan istället för 7 så att man hinner äta allt som delas med här. Och varför jag tänkte säga hej är för att jag tycker träning och kost går hand i hand och vill ni finna lite ny glöd och motivation i träningen så ville jag säga – Hejsvejs här är jag 🙂 Jag var med om en allvarlig bilolycka i mars som jag är på väg tillbaka ifrån och jag på den senaste tiden insett att jag har lyckats dela med mig av min passion och kärlek till träningen lite extra mycket efter olyckan. Just drivet att vilja bli hel och komma tillbaka och den här känslan att komma tillbaka från noll. Lite som att börja om från ruta ett. Så hos mig får du massa tips på olika övningar och träningspass i form av video för jag älskar att filma när jag tränar och jag gillar att dela med mig mycket av pass och övningar som alla kan göra. Det jag brukar göra är att visa hur man förenklar eller avancerar övningarna vilket är väldigt uppskattat.

Så om du känner det minsta suget på att komma igång med träningen eller bara samla inspiration så skulle jag bli så glad om du tittade in hos mig då och då, eller bara nu för att jag är så jobbig och ber dig göra det 😉 Och för att motivera er lite extra så bjuder jag på en video som visar 2 av mina favoritövningar, 1 för rumpan och 1 för magen.

Tack till dig Linnéa för att du lät mig låna din blogg en stund och lämna avtryck. Hoppas ni alla får en underbar dag, stor kram!

/Katti

www.kaatti.se

0
Kommentera

Veckans mat

santamaria-kyckling
En ny vecka står för dörren och det är dags att planera inför veckans mat! Först ut är en av mina barns favoriter, kycklingklubbor! Det är lite spännande att få lite en bit papper eller folie runt klubban och liksom äta med händerna. Så tummen upp för dessa kryddiga kycklingklubbor från mina barn!
tacopaj
Tacopaj är aldrig fel. Den här har jag drygat ut med lite svarta bönor. Ett perfekt vis att få i dig och din familj alla nyttigheter från bönorna, utan att de ens märker det!
potatissallad
Ibland får man vara lite bekväm. Koka potatis kvällen innan så kan du enkelt röra ihop en potatissallad. Köp en grillad kyckling eller lite kallskuret och middagen är klar på några få minuter!
fiskpaket
Älskade fiskpaket. Passar lika bra att bjuda på till vardags som till fest! Ha i vad du och din familj gillar bäst!
mozarellaburgare
Vad passar bättre att avsluta veckan med än en riktigt god hamburgare fylld med mozzarella!? Ät och njut!
nice cream
Sist men inte minst något sött och gott. Glass utan massa konstiga tillsatser, socker, mjölkfri, glutenfri, äggfri och nötfri? Japp det går utmärkt! Gör en nice cream och överraska familjen med till fredagsmyset!

0
Kommentera