Bearnaisesås

bearnaisesås
Alltså det här med att göra egen bearnaisesås, det är faktiskt inte alls svårt. Eller ja, det är klart man kan krångla till det, men man kan också ta små genvägar och då har du egen bearnaisesås på ett litet kick. Jag tycker bearnaisesås är godast när den är kall och tjocknat sådär ni vet.
I många klassiska recept skall du finhacka schalottenlök, fräsa hit, massa kastruller dit. Nä, det är inget för mig. Om jag ska ta mig för att göra egen bearnaisesås ska det gå fort och vara enkelt. Och enklare än så här blir det nästan inte. De redskap du behöver är en kastrull, en stavmixer och en bunke (eller ett litermått, det kör alltid jag med när jag gör bearnaisesås eller majonnäs).
Har man tid blir det extra gott att låta den torkade dragonen ligga och dra i rödvinsvinägern en stund innan. Men hinner man inte det är det inte hela världen. Receptet är uträknat till cirka två portioner, men det är bara att dubbla om du vill göra till fler!
Superenkel kall bearnaisesås, 2 port:
75 g smör
2 äggulor
torkad dragon
lökpulver
1/2 msk rödvinsvinäger
salt och peppar
ev lite citron
Skira smöret, alltså smält smöret sakta och låt det svalna lite. Smöret kommer att dela sig i en fett och en vattendel. Den klara, gula delen är det du skall använda. Den grumliga vita delen som lägger sig i botten kan du hälla bort sen.
Ha upp äggulor, dragon, lökpulver och vinäger i en hög bunke eller ett litermått. Sätt i mixerstaven i botten och börja mixa. Tillsätt det skirade smöret i en tunn, fin stråle.medan du mixar. Fortsätt mixa tills allt har blandats och såsen tjocknat. Smaka av med lite citronsaft, salt och peppar.
Om inte bearnaisesåsen tjocknar helt på en gång kan den behöva stå i kylen en stund för att tjockna till.
 
Är du sugen på att testa andra såser? Då tycker jag ni ska kolla in de här:
Hemgjord aioli
Örtsalsa
Romsås & hjortronsås, supergott till lax!
Kryddsmör

bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Muffinsdagen

nutellacupcakes
Woho, vet ni vilken dag det är idag? Jo det är muffinsdagen! Fritt fram att mumsa muffins hela dagen lång! Underbart va? Så vad passar bättre än att bjuda på ett dunderhärligt recept på nutellacupcakes? Själva muffinsen blev så himla god att man egentligen inte behöver ha någon forsling till. Men det är ju ändå fredag idag, eller hur! Baka och bjud familj och vänner på, eller mumsa för dig själv. Jag tycker alla de här temadagarna är helt underbara, vem vill liksom inte ta tillfället i akt och fira lite extra fast det egentligen bara är en vanlig fredag.
Så fram med bunkarna, kavla upp ärmarna och sätt igång att baka!
 
Nutellacupcakes, 12 stycken:
125 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 nypa äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
2/3 dl naturell yoghurt
1 dl hasselnötter
nutella
Vispa det rumstempererade smöret mjukt tillsammans med sockret. Tillsätt äggen, ett i taget.
Blanda samman alla torra ingredienser och vispa dem klumpfria med hjälp av en ballongvisp. Rör i dem tillsammans med yoghurten. Blanda väl. Hacka hasselnötterna och ha sist i dem.
Ställ ut pappersformar i en muffinsplåt och fördela smeten jämnt mellan formarna. Klicka i cirka en dessertsked med nutella i varje muffin. Blanda nutellan och muffinsmeten med hjälp av en tandpetare. Grädda i 180 grader i cirka 20 minuter.
Chokladfrosting:
100 g philadelphiaost
75 g mjukt smör
50 g mörk choklad
3 msk kakao
1 nypa vaniljpulver
3 msk kallt kaffe
cirka 3 dl florsocker
Vispa färskost och det mjuka smöret. Smält chokladen och låt den svalna, tillsätt den under omrörning. Ha sedan i kakao, vanilj och kallt kaffe. Tillsätt florsockret, lite i taget tills du får en jämn och tjock frosting. Jag valde en helt rund tyll (1A) som jag använde för att spritsa ut frostingen med.
 
Om nu inte nutellmuffins kändes som det du var sugen på idag av någon konstig anledning… Så kolla in:
Bailey´s cupackes
Rabarbermuffins med havregrynssmul
Mintkrokantmuffins
Kladdkakemuffins
 
Så ha nu en fantastisk muffinsdag alla kära läsare!
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Rabarberkompott

rabarberkompott
Här växer rabarbern så det nästan är löjligt. Varje gång jag går och kollar på den har det exploderat med nya stjälkar som drar iväg och blir långa och fina. Det gillar jag. Jag känner mig lite rik när jag bara kan gå ut och plocka frukt och bär utanför husknuten. Helt gratis liksom.
Sen gäller det ju att hitta på något av allt som naturen ger. Även om jag nu skulle kunna äta rabarberpaj 7 dagar i veckan kan det vara kul att variera sig lite. Så idag bjuder jag på en variant av rabarberkompott, helt utan tillsatt socker. Själva kompotten, eller sylten om man så vill är enbart sötad med dadlar och sötman från jordgubbar. Det blev himla gott och jag har använt den både på smörgåsen och i yoghurten. Jag gillar det här tarva, lite beska man får från rabarbern. Tillsammans med jordgubbar blir det inte bara gott, det får en lite mer rolig färg också.
 
rabarberkompott
Tycker man ändå att det  blir surt kan man tillsätta ett par droppar flytande honung. Alla rabarber är ju så olika så det är svårt att säga exakt hur mycket sötma som behöver tillsättas. Man får smaka sig fram lite. Men ett tips kan vara att ta de mest späda och tunna stjälkar du hittar. Dom brukar inte vara riktigt så syrliga som de grövre.
Rabarberkompott:
1 L rabarber, skurna i små bitar
100 g jordgubbar
lite vatten
5 st dadlar
vaniljpulver
Lägg rabarber, jordgubbar och vatten i en kastrull. Skär ner dadlarna i mindre bitar. Låt dom koka med tillsammans med vaniljpulvret i kastrullen. Koka tills rabarbern mjuknat helt. Har inte dadlarna kokat sönder kan du mixa kompotten lite mera slät med en stavmixer. Häll upp på en burk och förvara i kylen. Eftersom du inte har något konserveringsmedel i kompotten bör den ätas upp inom ett par dagar.
Supergott till ost och kex, på yoghurten, tillsammans med iskall mjölk eller toppa en god kula vaniljglass med en sked varm rabarberkompott. MUMS!!
bild:Linnéa Seidel
.

0
Kommentera

Mors dag

baileys cupcakes
På söndag är det mors dag. Och vad passar bättre att fira lilla mor med än en hembakad efterrätt? Jag har letat lite i arkiven och hittade massor av godsaker! Mitt första tips är helt galet goda Baiey´s cupcakes. Väldigt enkla att göra och fantastiskt goda att äta!
jordgubbstårta
Mor lilla mor, vem är väl som du? Och inget slår väl egentligen en hemgjord gräddtårta till lilla mor? Fylld med jordgubbsgrädde och fläder/vaniljkräm.
smördegsrutor med äpple
Måste du snabbt fixa fram något gott till mamma? Testa då de här frasiga äppelrutorna med vaniljglass och kolasås. Superenkla att göra!
ananaspaj
Favoritpajen nummer ett, ananaspaj! Den tröttnar man aldrig på. Och om man mot all förmodan ändå skulle göra det, ja då kan man bara byta ut ananasen mot annan frukt eller bär! Den är bara såå god!
blåbärspaj
Och när vi ändå pratar om paj. Vad sägs om en blåbärspaj med ricottakräm?  Just till mors dag kan det ju vara lite trixit att få tag på färska blåbär, men det går precis lika bra med frysta!
 
Sen tycker jag att alla istället för att köpa presenter ska ge bort ett morsdagspaket från UNICEF istället. Morsdagpaketet innehåller vaccin som ger ett barn fullgott skydd mot mässling och polio, ett myggnät som skyddar mot till exempel malaria, nötkräm som kan rädda ett undernärt barns liv, vätskeersättning mot uttorkning och vattenreningstabletter som renar smutsigt vatten och gör det säkert att dricka. 
Så snälla, ge bort en mors dag till någon som verkligen behöver den! 

1
Kommentera

Chicken nuggets

chicken nuggets
Upp med handen alla som ibland har svårt att få i barnen middag!
Japp, det var väl ungefär alla va? Oftast äter båda barnen bra med mat här hemma, men i bland kan dom kinka lite. Perioder då de är mindre matglada brukar jag smyga in lite roligare rätter då och då än den vanliga fisken i ugn och kycklinggrytan,
Istället kan man prova att göra egna fiskpinnar, eller varför inte som idag, egna chicken nuggets. Det tar sin lilla stund att stå och panera. Men å andra sidan sköter de sig helt själva i ugnen och blir där klara på ett litet kick! Så i slutändan tar det inte så lång tid att laga.
Låt gärna barnen vara med och göra såsen, det brukar alltid vara roligare att äta den mat man själv lagat.
Dessutom blir ju hemgjorda chicken nuggets så mycket nyttigare än de färdiga man kan köpa. Och väldigt mycket godare!
chicken nuggets
Till mina chicken nuggets gjorde jag en superenkel currydipp som passade ypperligt till kycklingen.
Jag använde mig av pankoströbröd istället för vanligt. Det ger liksom en lite krispigare yta vilket man är ute efter då man inte friterar dessa utan bara ugnsbakar.
 
Chicken nuggets med currydipp:
2 stora bröstfileér av svensk kyckling
2 ägg
vetemjöl
pankoströbröd
Skär kycklingen i mindre bitar, Försök att få dem så jämnstora som möjligt.
Ha upp mjöl i en skål, knäck i äggen och vispa upp i en annan och ha sist upp pankoströbröd i en tredje.
Doppa kycklingbitarna först i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Lägg i en ugnsfast form. Ugnsbaka i 200°C i cirka 10 minuter eller till kycklingen är helt klar och börjat få färg.
Är kycklingen genomstekt med inte fått så mycket färg kan du slå på grillfunktionen på ugnen en stund för att få lite fin yta. Du behöver inte vända på kycklingbitarna.
1 1/2 dl majonnäs
1/2 dl creme fraiche
2 msk curry
salt
svartpeppar
flytande honung
Blanda samman majonnäs, crème fraîche, curry, salt och peppar.. Ha i en droppe honung, bara för att få lite sötma i såsen.
Till chicken nugats kan det vara gott med friterade strips eller varför inte sötpotatisstrips i ugn.
 
Vad brukar du ta till för knep när barnen är dåliga på att äta mat?
bilder:Linnéa Seidel

10
Kommentera