Tacopaj

tacopaj
Hej måndag och en härligt ny vecka! Här skiner solen och det är varmt och skönt även om det blåser lite. Men det kändes hoppfullt när barnen kunde åka till förskolan iklädda shorts idag. Då är sommaren nästan här va?
Idag tänkte jag det kunde passa fint med ett recept på tacopaj. Vi äter tyvärr paj lite sällan hemma, vilket är synd, för det är ju så gott! Just tacopaj burkar vara en sådan där sak som går hem hos både stora och små.
Tacos är ett ypperligt tillfälle till att smyga i lite bönor eller linser i matlagningen utan att barn (eller vuxna för den delen…) märker det. Jag drygar ofta ut tacoköttfärsen med mosade svarta bönor. Det blir himla gott, det är bra för dig (bönor och linser innehåller långsamma kolhydrater som hjälper till att hålla blodsockret på en låg och bra nivå), det är billigt och enligt mig, väldigt gott! Och barnen brukar aldrig märka att jag har haft i det.
tacopaj
Pajskalet är detsamma som jag använde till västerbottenostpajen. Himla enkelt och smidigt recept som jag alltid lyckas med! Se bara till att ha kallt smör och snabbt arbeta ihop degen. Dock brukar jag inte förgrädda skalet när jag gör just tacopaj.
 
Tacopaj:
800 g köttfärs/vegofärs
ca 300 g svarta bönor
2 påsar tacokrydda
400 g krossade tomater
1 paprika
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl riven ost
tomater
Bryn köttfärsen, tillsätt avrunna, svarta bönor och mosa lätt med en gaffel. Tillsätt tacokrydda och krossade tomater. Låt allt puttra en stund så lite av vätskan kokar bort.
Klä en springform med pajdegen och ha y fyllningen. Skär paprikan i ringar och lägg på färsen. Blanda crème fraîche och riven ost. och fördela över köttfärsen. Halvera körsbärstomater och tryck i.
 
Grädda i 225°C i cirka 25 minuter. Servera med en härligt god sallad och salsa.
 
bild:Linnéa Seidel

8
Kommentera

Veckans mat

vegetarisklasagne
Dags att starta igång en ny härlig vecka med massor av tillfällen att äta smaskig mat! Om ni inte riktigt känner så utan vill ha lite tips och idéer på vad ni kan äta i veckan, så kommer här veckans mat:
Först ut är ett supergott och enkelt recept på vegetarisk lasagne. Fullproppat med nyttigheter och väldigt enkelt att göra!
fisk i ugn
Man kan verkligen inte ha för många recept på olika varianter av fisk i ugn! Just den här är en av mina favoriter. Tina laxfiléer, ha på färskost. In i ugnen, smaksätt sedan med lite extra färska örter. Det är snabbmat helt i min smak!
pasta med köttfärsås
Spagetti med köttfärsås, det går alltid hem hos mina barn! Här är en variant där jag blandat i både morötter och linser i färsen. Det blir en himla god smak tycker jag!
 
linssoppa
Soppa på torsdag är lika heligt som tacos på fredag. Eller?
Hur som så piggar en härligt gul linssoppa upp vilken torsdag som helst!
 
taco kryddad kyckling
Tacos på fredag var det ja. Men det behöver ju inte innebära det traditionella, man kan ju också variera sig. Som tacokyckling i ugn. Superenkelt och väldigt gott. Perfekt fredagsmat!

0
Kommentera

Filmjölkslimpa

filmjölkslimpa
Hur ljuvligt är det inte att vakna upp till en ledig fredag och solen skiner!? Och till frukost kunde jag plocka fram en härlig filmjölksklimpa jag gjorde i veckan. Jisses så skönt det är att ta helg redan på fredagen!
Pojkarna har precis dragit igång fredagsdiscot till finallåtarna i melodifestivalen. Är era barn också tokiga i dom!?
Igår var vi iväg och sprang blodomloppet i Uppsala. Det här med löpträning är inte alls min grej. Men har harvat på med mina intervaller under våren för att få upp konditionen och det har verkligen gett resultat! Jag orkade utan problem springa de 5 kilometrarna utan att stanna en enda gång. Jag trodde jag skulle stupa i mål och vara så flåsig att jag inte skulle kunna prata på en timme, men mitt prat fungerade precis lika bra som vanligt 😉
Jag är inte alls van att springa så idag känns det allt lite i fotlederna och knäna.
filmjölkslimpa
Att baka filmjölkslimpa tycker jag är himla smidigt! Man bara rör ihop massa ingredienser, har i filmjölk och sen in i ugnen en dryg timme. Klart! Så har man två härliga limpor hembakat bröd. Som inte behöver jäsa och som nästan alltid lyckas!
Sen gillar jag verkligen den här sortens bröd. Lite grövre, mera tuggmotstånd och massa smak.
filmjölkslimpa-5
Jag har tidigare lagt ut en del recept på olika bröd utan jäst,
-Enkelt bakpulverbröd
-Filmjölkslimpa med lingon och rödbeta– glutefri
-Scones
-Filmjölkslimpa
Men den här gången testade jag en variant som min mamma brukar göra. Jag ändrade bara om lite, lite i receptet och jag tyckte det blev himla gott!
Filmjölkslimpa, 2 st:
1 L filmjölk
1 dl lingonsylt
1 dl russin
2 dl solroskärnor
1 dl linfrön
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl rågkross
3 grahamsmjöl
4 1/2 dl binkelmjöl
Blanda samman allt i en stor bunke. Klä två brödformar med bakplåtspapper och fördela smeten jämnt. Grädda i 200 °C i cirka 1 1/2 timme längst ner i ugnen.
När brödet svalnat, skär i skivor och lägg i frysen. Perfekt att ta upp ett par skivor till frukost, mellanmål eller som kvällsmacka 🙂
 
Bilder:Linnéa Seidel

5
Kommentera

Rabarberkaka

rabarberkaka-2
I denna ljuva rabarbertid..
Alltså är det inte underbart när rabarbern ploppar upp och man kan göra den första rabarberpajen eller rabarberkakan?! Mina två rabarberplantor jag har står lite dumt till, så jag brukar få vänta på mina rabarber. Men nu när vi kom hem efter semestern på Cypern hade de minsann kommit upp rejält! Så det var bara att börja skörda!
rabarber
Jag har märkt att rabarbersäsongen är på gång, för här på bloggen söks det efter rabarberrecept som aldrig förr!
Här kommer en lista på fler härliga rabarberrecept:
Rabarbermuffins med havregrynssmul ligger högt i topp.
-Men missa inte receptet på rabarberpaj
-Eller receptet på rabarbersaft!
-Har ni testat rabarbergröt? Det är himla gott!
-Kanske små mini-pajer med rabarber och jordgubb?
rabarberkakaMen nu till receptet på denna rabarberkaka. Själva grundreceptet är ett riktigt gammalt recept. Nämligen från Sebastians gamelmormor Ragnhild. Och från början är det en äppelkaka. Men jag har provat att byta ut äpplena mot både rabarber, hallon och päronhalvor. Och det blir lika gott varje gång!! Förutom att kakan blir väldigt god så är den superenkel att göra och det är väldigt få ingredienser i den. Hur bra är inte det liksom!
Så ut och plocka lite rabarber, om du inte själv har finns det säkert någon vänlig själ som delar med sig av sina, dom växer ju som ogräs!
Rabarberkaka:
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
100 g smält smör
ett gäng stjälkar små fina rabarber
strösocker
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Rör i mjölet tillsammans med det smälta smöret. Blanda till en jämn smet. Bred ut i en form, det blir en ganska trög smet (smöra och bröa eller klä med bakplåtspapper). Skär rabarbern i tunna strimmor och placera ut över smeten. Strössla socker över.
Grädda i 180 °C i 25-30 minuter. Låt hellre kakan bli för kladdig än torr.
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Ugnsgratinerad broccoli

ugnsgratineradbroccoli
Vi äter ganska sällan vanlig pasta, ris eller potatis här hemma. Inte på grund av någon kolhydratsräddsla, självklart måste alla kroppar få i sig kolhydrater. Nej för mig handlar det mer om valet av kolhydrater. Och att om man byter ut riset mot broccoli får man ju i sig så mycket fler viktiga saker än om man bara äter vitt ris. Att få i sig den mängd grönsaker vår kropp faktiskt behöver varje dag kan vara väldigt svårt. Då kan det vara en lysande idé att servera broccoli eller varför inte brysselkål som kolhydratskälla till maten.
Själv älskar jag broccoli. Hamstrar ett par påsar varje vecka och blir faktiskt lätt stressad om det inte finns broccoli i frysen eller kylen. Jag vet liksom att finns det bara broccoli hemma, då kan jag alltid få till en middag.
Men jag vet att det finns konstiga människor som tycker att broccoli inte alls är gott! Men till er kan jag tipsa om att det finns så många goda saker man kan göra med broccoli. Inte bara koka och äta som en grönsak. Broccolimos är en solklar favorit här hemma, men även ugnsgratinerad broccoli är gott. Speciellt om man hyvlar över lite god ost och kryddar gott. Då är broccoli hundra gånger godare än ris till mat 🙂
Ugnsgratinerad broccoli kan man servera till det mesta. Fisk i ugn, kyckling, en bit kött, Ja typ allt. Har du och familjen en favoritkrydda eller kryddblandning? Testa att krydda med den!
 
Ugnsgratinerad broccoli med ost och kryddor:
1 påse fryst broccoli
smakrik ost
salt
kryddor (jag valde paprika, oregano och svartpeppar)
färsk gräslök
Lägg broccolin i en ugnsfast form. Skiva ost och lägg i ett lager över broccolin. Smaka av med salt och kryddor. Gratinera i 200 °C i cirka 20 minuter eller tills broccolin är mjuk och osten har fått färg. Klipp gräslök (eller annan färsk krydda) över broccolin och servera genast.

7
Kommentera