Sötpotatis

sötpotatis
 
Hej alla,
Spritter det i er också så fort solen skiner och fåglarna börjar kvittra!? Och visst blir man sugen på att ta fram grillen. Dock känner jag att det är dags att hitta på lite nya tillbehör i år. Sötpotatis är något vi ofta ätit de sista åren just till grillat, det är ju så gott! Men jag tänkte att det finns ju så mycket annat gott att göra än just de sötpotatishalvor jag brukar fixa.
Så den här gången tänkte jag att lite bakad potatis, fast år 2016 och inte 1996 borde funka. Himla enkelt och väldigt gott!  Sötpotatis är ju ganska sött, därför passar det utmärkt med en liten syrlig limedressing att ringla i den ugnsbakade sötpotatisen.
Den syrliga limedressingen, lite salt, ärtskott och goda tomater blev en perfekt kombination måste jag säga! Sötpotatis passar lika fint till kött som fågel eller fisk tycker jag.
Här har jag listat ett helt gäng goda sallader som även dom passar fint nu när grillsäsongen drar igång!
Bakad sötpotatis, 4 port:
4 sötpotatisar
2 dl turkisk yoghurt
saft från 1 lime
flingsalt
körsbärstomater
ärtskott
1 avokado
Tvätta potatisarna och nagga dom lätt med en gaffel. Lägg dem på en plåt och baka i ugnen i 200°C i cirka 1 timme. De ska vara helt mjuka. Låt potatisarna svalna något. Skär ett snitt i varje sötpotatis och tryck med hjälp av tummar och pekfinger i botten och tryck så att potatisen öppnar sig.
Blanda samman yoghurt, lime och salt. Ringla detta i sötpotatisen. Skär tomater i klyftor och lägg i tillsammans med ärtskott. Skär ett par skivor avokado och lägg på varje. Servera till en god grillad köttbit, en bit fisk eller lite kyckling.
Vad äter du helst till grillat?
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera
ANNONS

Matkasse.se

matkasse.se
 
Vad ska jag hitta på för middag i kväll? Är det en vanlig fråga hemma hos dig också?
Förutom att läsa bra matbloggar, som Linnéas Skafferi tillexempel, så är det här med matkassar en himla bra grej. Perfekt för dig som inte vill eller orkar lägga tid och energi på att planera dina inköp. Med en snabb och enkel knapptryckning får man hem en fint ihopkomponerad middagsplanering som passar dig och din familj, med råvaror och tillhörande recept. Företagen som tar fram dessa kassar har blivit väldigt kreativa för att nå ut till alla. Därför finns det nu matkassar för de flesta familjer. Alltifrån glutenfria matkassar, till vegetariska, för storfamiljen men även extra frukt och frukostkassar.
Eftersom det nu finns ett så stort utbud av matkasseleverantörer börjar det nästan bli lite svårt att sålla bland alla olika varianter. Därför tycker jag att matkasse.se har en himla bra lösning på det hela. På deras hemsida kan du lätt jämföra priser och innehåll på olika matkassar. Dessutom finns det ofta bra, rabatterade erbjudanden på olika kassar.
Du fyller enkelt i ditt postnummer och får på det viset fram vilka eller vilken matkasse just du kan få tillgång till. Du kan även filtrera din sökning genom att fylla i t ex vegetarisk, barnvänlig eller laktosfri matkasse.
Har du testat någon matkasse? 
På deras hemsida hittar du även flera provlagade ”matkasserecept” med tillhörande bilder.
Som det här receptet från ICA´s matkasse:
Tinas asiatiska biffgryta:
ca 600 g minutbiff
2 morötter
200 g rotselleri
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 dl riven kokos
2 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
salt & peppar
4 port äggnudlar
1 lime
1/2 kruka gräslök
Skär köttet i strimlor. Skala morötter, rotselleri, lök och vitlök. Strimla morötterna och rotsellerin och hacka lök och vitlök.
Bryn allt i omgångar i oljan i en stekpanna och lägg över i en kastrull. Tillsätt kokos, vatten och grädde. Låt sjuda ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
Skär limen i klyftor. Hacka gräslöken.
Servera grytan med nudlar och lime. Toppa med gräslök.
Tips! Tina gillar att använda kokosflingor i asiatiska rätter, därför kan man gärna toppa med lite extra kokos. Rosta flingorna i het stekpanna.
Recept: Tina Nordström (ICAs matkasse) bild, matkasse.se
 
inlägget är ett samarbete med matkasse.se
 
 

0
Kommentera

Veckans mat


julskinkspizza
Nu är det dags att köra en planering inför veckans mat igen! Det är riktigt inspirerande att sitta och kolla igenom arkivet efter smaskig mat att tipsa er om.
Den här veckan startar vi snabbt och enkelt med en tortillapizza. Just den här är gjord på överbliven julskinka, men det går ju så klart att ta vilken skinka, eller vilket topping man gillar allra bäst. Känn dig fri att ta vad du gillar bäst!kikärtsgryta
Vegotisdag med kikärtsgryta. Gör den i en Crock Pot eller i en gryta på spisen. Kikärtsgrytan mår bara bra av att få stå till sig över natten så du kan med fördel förbereda den kvällen innan.
laxpaket
Vi äter fisk minst en gång i veckan. Och det är kul att hitta på olika varianter. Här är ett härligt fiskpaket med lax och ett underbart kryddsmör.
våfflor
Våffeltorsdag och ungarna blir överlyckliga. Vill du inte göra helt vanliga våfflor finns här ett matigare recept på bovetevåfflor.
potatissalladÄntligen fredag! En enkel potatissallad och till det rostbiff. Orkar du inte stå och göra egen rostbiff är det ju väldigt enkelt att köpa färdig i charken.
kladdkaka101
Avsluta veckan fint med en härlig kladdkaka. Vad kan bli bättre än det?

0
Kommentera

Sallad

halloumisallad
Jag är verkligen en salladsmänniska. Och då menar jag kanske inte sallad som i tomat, gurka och blaskig isbergssallad. Nej gärna en matig sallad med rödkål eller grönkål som bas. Lite stekt eller grillad paprika för härlig sötma, fina små bladgrönsaker som babyspenat, mangold eller ruccola gillar jag. Sedan tycker jag om att ha nötter eller frön för att få lite knaprighet och tuggmotstånd. Pricken över i brukar vara att steka ett par halloumiskivor att ha till.
Sen är jag ingen riktig dressingsmänniska. Jag tycker om när man känner de rena smakerna i salladens råvaror. Så just dressingar ekar det väldigt tomt av här på bloggen.
sallad
Den här salladen serverade vi på påskbuffén i år. Grönkål, bladgrönsaker, päron, groddar, paprika, rödlök och massa annat gott!! Perfekt till en buffé eller varför inte till en bit grillat kött!
halloumisallad
Amarantsallad med halloumi, en typiskt god sallad som passar perfekt till lunch! Eller kvällsmat. Eller som ett bra vego-alternativ när man grillar. Då hade jag gärna haft i lite grillade grönsaker också.
rödbetssallad
 
Syrrans bästa rivna rödbetssallad. Kanske en av de bästa tillbehören jag vet. Passar till typ allt. Kött och fisk, eller en vegoburgare eller bara stekt halloumi. Sjukt god och väldigt enkel att göra.
Det var lite salladstips från mig så här nu när grillsäsongen drar igång och man kanske letar efter nya saker att servera till det grillade köttet/fisken eller kycklingen.
 
Är du en salladsmänniska? Vilken slags sallad äter du helst?
bilder:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Gyros

gyros-3
Woop, woop. Det är fredag idag!! Jag och pojkarna är alltid lediga på fredagar, himla skönt att tjuvstarta helgen en dag tidigare! Dagen till ära så skiner ju solen från en klarblå himmel och båda pojkarna tog sovmorgon i morse. Kan helgen liksom starta bättre?
Och idag tänkte jag tipsa om den ultimata fredagsmysmaten, nämligen hemgjord gyros! Det går supersnabbt att göra (i stil med tacos) och det går att variera i det oändliga!
 
gyros
 
Jag brukar göra på kyckling, tycker oftast det blir godare än på fläsk, men det är ju helt en smaksak. Till kycklingyros brukar jag använda innerfileer. Det blir supergott! Själva kryddblandningen består av sådant som man oftast har hemma i kryddskåpet, så man behöver inte köpa hem massa specialkryddor eller så.gyros-2
Förra sommaren gjorde vi gyros på Muurikkan, väldigt smidigt om man skall göra till många! Jag har även testat att trä upp kycklingen på spett och köra dom i ugnen. Lite kladdigt, men det blev mycket gott!
Men den här gången var det bara vi i familjen som skulle äta så du gjorde jag i en stekpanna på spisen.
Gyroskrydda:
2 msk spiskummin
2 msk paprika
2 msk oregano
1 msk vitlökspulver
1 tsk kanel
1/2 tsk salt
chili efter smak
Blanda samman alla kryddor i en skål. Det som blir över spar jag till nästa gång i en burk med lock.
Gyros på kyckling:
700 g kyckling (jag tog innerfileer)
3-4 msk gyroskrydda
1/2 dl olivolja
saften från 1/2 citron
Strimla kycklingen fint med en vass kniv. Lägg i en plastpåse. Blanda i gyroskrydda, olja och saft från citron. Förslut påsen och blanda om väl. Låt gärna ligga i marinaden en stund om du har tid. Stek gyrosen i en het panna. Krydda gärna lite extra med gyroskryddan när du stekt klart kycklingen.
Servera i pitabröd med grönsaker och vitlökssås. Gott och väldigt enkelt! Precis som fredagsmat skall vara 🙂
Vad ska ni äta i kväll?

2
Kommentera