Mozzarellaburgare

 
mozarellaburgareMozzarellafyllda hamburgare, bara smaka på namnet lite sådär. Kryddig köttfärs, stekt eller grillad till en saftig hamburgare, och i mitten, smällt, trådig mozzarella. Till det en coleslaw på både vit-och rödkål, härligt söt-rökig senap och färsk persilja. Avsluta det hela med en stekt eller grillad bit majskolv som du haft lite smör på och strött över flingsalt.
Efter en sådan måltid kan man ju liksom dö lycklig.
cole slaw
Coleslaw är ett utmärkt tillbehör tycker jag. Det passar fint till grillad kyckling, till alla slags vegetariska biffar eller som här, till en saftig hamburgare.
Jag har genom åren testat mig igenom otaliga cole slaw-recept och kommit fram till ett par saker.
1. Rödkål är himla gott att strimla i.
2. Senap av något slag är nästan ett måste. Ibland kör jag på senapspulver, ibland på en sötstark och ibland använder jag helt vanlig. Men senapen gör liksom hela skillnaden.
3. Basen gör jag alltid på turkisk yoghurt och äkta majonnäs. Och det får inte bli för mycket majonnäs, den får inte ta överhand i smak. Utan bara ge en rund och fin ton.
majskolv
 
Till hanburgarna och coleslawn stekte jag majskolvar som jag bara delat i mindre bitar. Jag köpte Icas förkokta eko-majskolvar. Jisses så goda de var. Dom kan jag varmt rekommendera.
Till och med lilla Isac på 1 1/2 gillade majskolvarna, han spanade in hur vi andra gjorde och fattade snabbt galoppen hur man gör för att knapra i sig majsbitarna.
 
Mozzarellaburgare med cole slaw:
800 g blandfärs
1 dl tomatpuré
ett par rejäla skvätt worcestersås
2 msk paprikapulver
1 msk vitlökspulver
1 msk vanlig senap
svartpeppar
salt
1 burk minimozzarella
Blanda samman alla ingredienser till hamburgarna. Forma till biffar (jag gjorde nio stycken). Gör en fördjupning i varje och lägg i en mozarellaboll. Forma färsen runt om och tryck till tills du får en jämn och fin burgare. Stek eller grilla burgarna.
Coleslaw:
ca 1/2 litet vitkålshuvud
ca 1/4 litet rödkålshuvud
1 1/2 dl majonnäs
3 dl turkisk yoghurt
2 msk senap med valfri smaksättning (jag använde en sötare med lite rökig ton)
salt & peppar
Skiva kålen riktigt tunt. Blanda majonnäs, yoghurt, senap, salt och peppar i en skål. Blanda ner kålsorterna och rör om väl. Låt gärna stå en timme eller så i kylen innan den serveras.
 

1
Kommentera

Fredagssvep- BOKREA

Bokrea
 
Så har årets stora bokrea dragit igång! Jag tycker bokrean är ett perfekt tillfälle att fynda kokböcker på. Och när man känner att man köpt sig mätt på kokböcker själv kan man ju fortsätta fynda på bokrean och köpa böcker att ge bort i present under året.
Jag spanade lite snabbt över årets utbud och visst fanns det guldkorn. Och när jag nu kollar på böckerna jag själv valt ut äger jag ingen av dem men jag har givit bort tre av fyra i present! Så lustigt.
Först ut är Louise och David med den härliga bloggen Green Kitchen Stories, och boken med samma namn. Härliga bilder och underbara vegetariska recept.
Nästa bok jag tycker du skall kika lite närmare på är Johan Hedbergs Smör-kärna, bryna, baka. Jag gav den till pappa i julklapp eller födelsedagspresent ett år. En väldigt uppskattad present! När Johan inte kärnar smör kan man hitta honom på Matgeek.se
Min trädgård är en fest är en härligt inspirerande trädgårdskokbok av Micael Bindefeld. Här får ni allt ifrån läckra recept till fantastiska bilder på hans trädgård och odlingar.
Alla vet ju vid det här laget vilken fantastisk kreatör Linda Lomelino är! Gudomligt vackra bilder och makalösa recept bjuder hon här på i boken Sweet food and photography.
 
Det är några av de böcker jag tycker ni ska kika närmare på i kategorin Mat & Dryck, just i år. I eftermiddag skall jag ta med Axel ner och välja ut lite nya barnböcker.
Har du fyndat något än på årets bokrea?
 

1
Kommentera

Nice cream

nice cream

Kan man göra glass utan glassmaskin, utan socker, utan ägg och grädde men ändå få en glass som är helt galet god? Japp! Det kan man. Allt du behöver är frusna bananer, lite mer fryst frukt eller bär och en matberedare. Och den här sortens glass har till och med fått det fina namnet nice cream. Tjusigt va!?

Variationerna här är ju princip lika stora som när du gör vanlig glass. Du har en bra bas, som i det här fallet är frysta bananer. Det ger en härligt krämig, glassig konsistens. Sedan tillsätter man de frukter eller bär man gillar bäst. Jag har gjort med fryst mango någon gång. Dra mig baklänges så gott det blev! Men idag plockade jag fram några solmogna jordgubbar från sommaren 2015 som jag plockat själv. Tillsammans med lite vaniljpulver blev det en härlig jordgubbsglass som bara skrek sommar och sol. Men den fungerar självklart lika fint att äta så här en solig dag i februari! Jag toppade glassen med lite rostade kokosflingor.

Jordgubbs-nice cream:

2 frysta bananer skurna i bitar
200 g frysta jordgubbar
1/2 tsk vaniljpulver

Låt jordgubbarna tina något. Lägg sedan bananer, jordgubbar och vaniljpulver i en matberedare. Mixa tills allt blir en slät, krämig glass. Ha upp i fina skålar och strössla kokosflingor över.

Ät som lyxigt mellis eller varför inte istället för fredagsgodis?

Glassen är godast att äta direkt när den är nygjord. Men får du över går det bra att frysa in, låta glassen tina något och sedan köra den en sväng till i matberedaren innan du skall servera den igen.

Känner man för mer ”nyttig glass” kan man kika in de här melon-isglassarna jag gjorde till Axels 4-årskalas i somras. Eller varför inte en frozen yoghurt med mango och hallon?

Om du får välja, vilken är din favoritsmak på glass?

bild:Linnéa Seidel

2
Kommentera

Amarantsallad med halloumi

amarantsallad
Jag älskar att testa ny mat och hitta nya goda alternativ till sådant jag i vanliga fall äter. Sist jag var på mataffären stod en ny förpackning vid gryner och linser. Nämligen amarant. Det är ju absolut ingen nyhet, själva fröet alltså.  Men i vanliga affären har jag inte sett det tidigare, bara i hälsokostaffärer.
Amarant, eller amaranth som det ibland också stavas är ett frö ganska likt quinoa.
Amarantfrö har ett lågt GI-värde vilket är bra eftersom det inte har en blodsockerhöjande effekt. Det innehåller massor av protein, kalcium, järn och magnesium. Amarant är dessutom helt glutenfritt.
avokadosallad
Amarant kan kokas och ätas som det är, ett perfekt alternativ till ris. Här har jag kokat det, hällt av vattnet och låtit det svalnat. Sedan blandat i lite god olivolja och kryddat upp det lite med örtsalt. Jättegod som del i en matig sallad!
granatäpple
Som barn hade jag väldigt, väldigt svårt för när folk fick för sig att blanda frukt i mat. Hur man kunde förstöra en god sallad genom att ha i bitar av äpple. Jag fick nästan kväljningar.
Men så sakta har det där släppt. Och nu tycker jag det är riktigt fräscht och gott! Vem gillar inte klassiska kombon fetaost och melon liksom! Eller som här, att strö rubinröda granatäppelkärnor över salladen. Fulla med smak, nyttigheter och ser så fantastiskt snygga ut!
Men något jag aldrig kommer klara av är konserverad frukt eller banan i mat. Där går min gräns!
halloumisallad
Till den här härligt matiga salladen tog jag lite av vad för godsaker jag hade hemma.
Amaranten kokade jag enligt förpackningarna och blandade som sagt sedan med olja och lite örtsalt. Sedan la jag upp grönkål, rödkål, kokt amarant, blodapelsin, avokado, stekt halloumi, oliver och granatäpplekärnor på ett fat.
Till allt gjorde jag en superenkel rödbetshummus där jag mixade en burk avrunna kikärtor, en vitlöksklyfta, citronsaft, salt, lite spiskummin och en kokt rödbeta i en matberedare. En härligt röd röra som passar perfekt till matiga sallader!
bil:Linnéa Seidel

3
Kommentera

Iste med citrus

icetea-4
 
Kommer ni ihåg dom där påsarna/burkarna man blandade iste ifrån förr i världen? Från Lipton var dom va? Jag mins att det brukade finnas någon påse hemma i skafferiet hos mamma och pappa när jag var barn. Och jag mins också att det var himla gott. Säkert även sprängfullt med socker och andra onyttigheter!
icetea-5
Men att göra ister själv är ju verkligen inte svårt! Det kräver bara en liten stunds planering för att få teet kallt. Första gångerna jag gjorde iste vet jag att det knappt fanns rött te att få tag på om man inte beställde från nätet. Men nu är ju matbutikernas hyllor fulla av hur många sorters te som helst. Och det är inte alltid jag gör på rött te heller. Jag tar av vad jag har hemma och känner för just då.
icetea-6
 
Men idag har jag använt ett rött te med smak av granatäpple och hallon.
Ett himla bra tips är att skiva citrusfrukter och frysa in. Använd dessa till att kyla drycken med istället för vanlig is, så späs det inte ut när isen smälter. Sen ger ju citrusfrukterna ifrån sig en härligt fräsch smak också!
Vill man söta sitt iste lite kan man ha i lite honung i det varma vattnet. Själv föredrar jag att dricka det som det är.
Iste med citrus, 1 L:
1/2 L hett vatten
2 påsar te
ev lite honung
1/2 L kallt vatten
1 eko-blodapelsin
1 eko-lime
Skiva citrusfrukterna och styckefrys dem.
Häll det heta vattnet över tepåsarna i en tillbringare (mitt i allt kaos på den här bilden kan ni se hur jag fäst tepåsarna med en klämma för att få dom att hänga kvar i tillbringaren). Låt stå och dra i cirka 20 minuter, gärna längre om du har tid. Vill du söta teet kan du ha i lite honung i det varma vattnet och röra om.
Tag ur tepåsarna. Slå på det kalla vattnet och lägg i den frysta frukten och ditt iste är klart!
Kom ihåg att alltid använda eko-frukter om du ska ha skalet i drycken.
Det blir en perfekt måltidsdryck eller ett bra alternativ till det vanliga vattnet jag alltid får påminna mig själv om att dricka under dagen! Och varma sommardagar är det en perfekt törstsläckare.
bild:Linnéa Seidel
 

1
Kommentera