Plommonsäsong

Nu börjar det dra ihop sig till plommonsäsong här!

Tyvärr har vi inga plommon i vår trädgård men när jag var barn hade jag ett plommonträd och min lillasyster ett äppelträd hemma i mamma och pappas trädgård. Om detta med att ha ett varsitt fruktträd var något vi själva hittat på vet jag ej, men jag var synnerligen nöjd med mitt som år efter år bar frukt i massor, till skillnad från min systers äppelträd som bara stod där och var grönt. Ett år mins jag att till min systers stora lycka blev det två fina äpplen på trädet men hon kunde bara inte låta bli att peta på dom och vips så låg det ena äppelkartet på gräsmattan.  Under hela min uppväxt kunde vi äta finfina plommon från trädet men en vinter för ett par år sedan satt mamma och pappa inne i köket och får se hur mitt kära plommonträd helt plötsligt vickar! Just nu mins jag inte om de där små rackarna vid namn sorkar hade ett finger eller två med i spelet, men mitt träd gav helt enkelt upp!

Trotts att både jag och min syster nu skall föreställa vuxna kan man nästan se triumfen i hennes ögon, där står nu hennes äppelträd, fullt i härliga äpplen medan mitt plommonträd fick vandra vidare till fruktträdshimlen..

 

 

 

Jag kan inte låta bli att facineras av hur vackra plommon är, söta, runda små frukter perfekt att bara stoppa i munnen när man går förbi ett träd.

Även om man själv inte har några plommon i sin trädgård brukar det alltid finnas folk i ens närhet som mer än gärna blir av med ett par om de har träd med mycket frukt. Igår när jag var på P4 Västmanland pratade vi om kräftor och jag gjorde denna rysligt enkla sensommardessert som du förbereder på förmiddagen och sen gör klart på ett par minuter innan den skall serveras. Den passar perfekt till kräftskivan eller som avslutning på en härlig grillmiddag!

 

Igår när jag var ute och fotade detta fick jag brottas med en hel drös getingar som också tyckte jag bjöd på fest när jag ställde ut glas fulla med sötsaker. Jag klarade mig dock ifrån att bli stungen men det var bra nära ett par gånger!

 

 

Genom att du inte kokar frukten håller den sig fast och fin, är plommonen sura kan du behöva justera mängden socker något. Självklart kan du använde de bär eller frukter du gillar bäst.

Plommon i kryddig sockerlag 6 port:

 

12 stycken mogna plommon

5 dl vatten

3 dl strösocker

1 msk flytande honung

1 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1/2 vaniljstång

 

Klyfta plommonen, koka upp vatten, socker, honung , ingefära, kardemumma och vaniljstång, tag av kastrullen från plattan. Lägg i plommonklyftorna och låt dra i minst 15 minuter. Gör gärna i ordning detta på förmiddagen så plommonen kan dra i lagen hela dagen, men hinner man inte förbereda räcker 15 minuter för att ge smak. Vill du ha varm frukt låter du bara lagen och plommonen snabbt koka upp innan du fördelar dem i portionsglas, häll lite av den goda lagen över och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

 

Hur äter du helst plommon, i paj, som de är eller kanske som marmelad?

 

Ni glömmer väl inte bort att tävla?

Bilder: Linnéas Skafferi

0
Kommentera
ANNONS

Tävling!

 

Happy Tuesday alla kära läsare! Jag antar att de flesta av er har börjat komma tillbaka till jobbet efter semestern, eller så har ni kanske precis avslutat sommarens arbete och förbereder er inför höstterminen. Hur det än ser ut för er så börjar allt så sakteliga falla in i rätt mönster igen här hemma. Hösten kommer förhoppningsvis bestå av massor av roligt arbete för min del och jag sitter redan nu och planerar lite saker som kommer dyka upp här på bloggen till jul!

 

Men som jag skrev igår har jag en finfin tävling att berätta om idag. Det är nämligen så att ni läsare här på Linnéas Skafferi har chansen att tävla om inte mindre än tre prenumerationer på Lantliv Mat & Vin. Tävlingen kommer att pågå från idag 17 augusti till och med 31 augusti så ni har två hela veckor på er att delta i tävlingen. Ni är med och tävlar genom att lämna en kommentar i detta inlägg.

 

För att vara med och tävla vill jag veta vilken av LRF Medias tidningar du allra helst läser och vad tidningen Lantlivs chefredaktör heter.mixr.se kan du dels få svar på frågan men också ta del av gobitar ur några av Sveriges ledande magasin. Tittar man riktigt noga, tillexempel här så stöter man även på recept ifrån Linnéas Skafferi.

TÄVLINGEN ÄR NU AVSLUTAD!

Lycka till!

 

 

0
Kommentera

FORMEX 2010

Jösses så fullt upp det varit här den sista tiden! I fredags var vi iväg till FORMEX-mässan för att kolla in alla underbara nyheter. För en prylgalen ung fröken som jag själv var ju självklart detta som att få tillträde till en del av himmelriket!

Här nedan kommer ett gäng bilder från några av de montrar vi besökte, ljuset var inte det bästa så ni får stå ut med att bilderna inte är de tjusigaste ni sett här på bloggen.

 

 

En monter jag stannade extra länge i var LB Laursen, morgonkaffet dricks alltid ur en mugg från dem och jag skulle mer än gärna fylla skåpen med alla deras nyheter. Hur snygga som helst!

 

 

 

De här underbara muggarna fanns hos en norsk firma och de var verkligen riktigt fina. Jag hoppas de hittar bra svenska återförsäljare så vi alla kan få chans att köpa ett par eller två.

 

 


Green Gates monter var den som lös starkast under mässan och inte enbart på grund utav alla de färgglada inredningsdetaljerna de har att fresta ögat med, utan på grund av den otroliga mängd lampor som lös upp hela montern!  Även Green Gate har förstått att det här med cupcakes är något att satsa på, spröda muffinsformar, fina pappersformar och ursöta julgrans-cupcakes fanns att beskåda hos dem. Här kan ni se hela den fina vintercollectionen.

 

Några fler som är inne på det här med cupcakes är by Vestli House, deras fina pappersformar finns att köpa hos inreda.com. Det gör faktiskt så mycket att ha en snygg form till sina cupcakes, de blir väldigt tjusiga då!

En monter som jag också spenderade mycket tid i var House Doctors, tyvärr fick jag inga bilder från den men ni kan spana in deras nya blogg här!

Ja det var en liten rapport om allt fint som fanns att vila ögonen på, jag hade utan problem kunnat gå fler dagar och bara njuta av alla vackra ting!

I morgon får ni hålla utkik här på bloggen för då kommer ni ha chansen att vinna något riktigt finfint!

Bilder:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Småkakor

kokostopp

Denna gråtrista torsdag bakar jag småkakor och lite annat gott. Småkakor är alltid bra att ha på lut i frysen om man får oväntat besök. Hallongrottor, kokostoppar, bondkakor eller det jag bakar idag, kolakakor alla är de lika goda och faktiskt väldigt enkla att göra.

Som sagt, idag bakar jag kolakakor men eftersom dom fortfarande står i ugnen bjuder jag på kokostoppar istället. Baka med ägg från höns som fått gå ute och picka, då blir äggulan hisnande gul och dina kokostoppar likaså!

Kokostoppar med citron ca 15 st:

75 g smör
1 dl socker
1 ägg
200 g kokos
2 msk citronsaft
Smält smöret. Blanda socker och ägg väl. Slå i det smälta smöret, kokosflingor och citronsaften. Forma till toppar och grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Låt topparna svalna på plåten.
Vilka är dina favoritkakor?
Bild: Katja Kristoferson

1
Kommentera

Grönt är skönt?

Det är bara att inse, vår kyl och frys har börjat göra sitt. Frysen är inte helt tät så den isar igen fortare än man hinner säga frosta av. Kylen beter sig som en frys och bildar en stor isklump längst in, jag vill inte ens fundera över hur mycket el den drar just nu.. Men det krävs en del arbete för att få in en ny kyl och frys, ett högskåp måste offras för att få in en helstor kyl och en helstor frys. Just nu har vi annat att fixa här hemma, så jag håller tummarna att mina vitvaror inte sviker mig riktigt än!

Smegs ack så omskrivna, nästan uttjatade klassiska retrokyl skulle lysa upp vilket trist kök som helst men eftersom jag har jobbat hårt här hemma för att bli kvitt alla konstiga förgkombinationer i köket tror jag att Sebastian skulle höja lite på ögonbrynet om jag kom hemsläpande på ett illgrönt kylskåp. Men drömma kan man ju alltid..

En ny assistent behöver jag som tur är inte köpa, jag har en nästan helt ny skinande maskin står i ett av kökskåpen! Men det vore roligt att köpa till lite tillbehör, våra äppelträd är fulla av härliga äpplen så att enkelt kunna göra äppelmos vore toppen, att prova på att göra egen korv är något vi pratat om länge men även då behöver jag uppdatera tillbehören lite.

Kökshanddukar är väl något man alltid behöver fler av? Under hela våren har jag haft röd/vita handdukar i köket. Men så köpte jag två blå/vita, vilket lyft! Det kändes som om jag fick ett helt nytt kök (antagligen var det bara jag som såg denna hisnande skillnad, Sebastian förstod inte alls vad jag var så lyrisk över..)!

Ett par fina grytlappar, ett nytt förkläde och lite nya blommor i köksfönstren, sen är jag redo att även detta år välkomna hösten. Denna gång i inte så mörka och murriga färger, utan kanske rent av i grönt?

På fredag bär det först av på ett litet möte hos Bonnier, sedan åker vi raka vägen till FORMEX för att spana in alla nyheter. Men vad kommer/vill du köpa nytt i höst till ditt kök?


Bilder från ovan länkade företag.

0
Kommentera