Idag var jag så sugen på att baka kakor, men jag kunde inte klura ut vad för slags. Hela frysen är full av kolakakor så de behöver jag inte baka och andra typiska svenska småkakor känns mer som om de hör sommaren till. Därför sneglade jag lite i en av mina amerikanska kokböcker och blev där inspirerad till att göra dessa jordnötskakor. När jag sen mätte upp jordnötssmöret så räckte precis det som fanns kvar i burken till en omgång, då blev jag ännu mer övertygat om att det har var helt rätt slags kakor att baka idag!
Om man är riktigt sötsugen kan man ringla lite smält choklad över de gräddade, avsvalnade kakorna.
Jordnötskakor:
2 1/2 dl jordnötssmör
2 1/2 dl ljust muscovadosocker
100 g mjukt smör
1 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Blanda jordnötssmör, socker och smör mjukt och krämigt med en elvisp. Tillsätt ägget och blanda väl. Rör ut bakpulvret i mjölet och ha i det, lite i taget. Arbeta ihop degen och plasta in den, låt den vila svalt i ca 30 minuter.
Forma sedan degen till bollar och lägg ut dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut dem med handen och gör sedan fina mönster i kakorna med hjälp av en gaffel. Grädda i 180 °C i ca 15 minuter.
In English:
Peanut Butter Cookies:
1 cup peanut butter
1 cup light- brown sugar
100 g (1 stick) softened butter
1 egg
2 teaspoon baking powder
1 1/2 cups all-purpose flour
Beat the peanut putter, sugar and butter until it’s smooth and creamy with an electric mixer, add the egg. Wisk until it’s well blended.
Wisk together flour and baking powder and add it to the peanut butter mixture. Mix the batter well.
Work the dough and let it rest in a cold place for aboute 30 minutes.
Pinch off dough and roll into balls. Place on parchment-lined baking sheets.
Flatten them with your hand and make fine crisscross paterns in the cookies with a fork. Bake at 180° C for about 15 minutes.
But as you all can se, the cookies do not look like i described them. I tried a stamp from Cool Stuff on some of my cookies, and yes they are really ”home made”!
The principe is the same, make balls and flatten them slightly, then push the stamp in to the cake ball and losen it gently. Trim the excess cookie dough to get round perfect cookies. I think they would be perfect to wrap nicely and give as a gift to someone you love.
Men nu kan ni ju alla se att kakorna inte ser ut som jag beskrev att dom skulle göra. Jag provade nämligen en stämpel jag fick hem från CoolStuff här om veckan på vissa av kakorna.
Principen är den samma, gör bollar och platta ut dem något, sedan pressar du ner stämeln och lossar den försiktigt. Skär bort överflödig kakdeg för att få runda, fina kakor. Kanske är de i sig lite väl stora då de mäter 6 cm i diameter. Men jag tror de skulle passa utmärkt att slå in fint och ge bort till någon man tycker om. Att de är hemgjorda behöver man ju inte tvivla på!
Nu blev jag sugen på att baka fler sorters kakor och fylla frysen med, därför undrar jag vilken din favoritkaka är?
Bilder: Linnéas Skafferi