Jag vet inte hur det är med er, men jag spenderar verkligen all tid jag kan ute, i alla fall när vädret tillåter. Vi lagar mat ute (på grillen förståss!), äter ute, fikar ute, tar en kopp kaffe ute. Sen har vi ju en hel trädgård som behöver omvårdnad, men vi har beslutat att bara sköta om den i år och inte göra några förändringar då vi dels har grävt för bergvärme och för att vi inte riktigt vet vad som kommer att ploppa upp var, det är riktigt spännande för varje vecka upptäcker man nya saker!
Eftersom man nu förhoppningsvis kommer spendera större delen av sommaren ute i det fria gäller det att få det så ombonat man kan även där, oavsett om man har en söt liten balkong eller en hel trädgård. Vem kan bättre det här med smarta tips och enkla projekt än husgurun Martha Stewart? Nu till midsommar vill vi gärna duka fint till alla våra gäster, men det måste även vara en del praktiska saker som skall fungera. Kolla in här för massor av tips. Du hittar även fina dukningar, tilltugg och massor av annat
Har du något bra tips för att få det mysigare vid din uteplats?
Solanum lycopersicum-ja så heter tomat på latin och tomat råkar vara en av mina senaste hang ups. Det är ju så underbart att tomaterna äntligen börjar smaka tomat därför konsumerar jag nu stora mängder av denna frukt, som det egentligen är. Den får gärna vara odlad här i Sala där jag bor, då blir den nästan ännu godare! Den gör sig perfekt som del i en smaskig sallad, i maten, bara som den är eller som här, i en hyllningssallad till denna fantastiska grönsak (jaja, jag vet att jag nyss skrev att det är en frukt, men det låter bättre med grönsak eller hur?).
Jag lyckades faktiskt få med fyra av mina senaste hang ups på denna bild, först ut är såklart tomaten, sen är det den underbara bladpersiljan som nu också finns svenskodlad i affärerna, perfekt som smaksättning i allt. Det går åt otroliga mängder här hemma!
På min köksbänk står det en flaska vit balsamvinäger som jag skvätter över det mesta nu för tiden, perfekt att ha i en salladsdressing eller skvätta över några jordgubbar.
Fjärde och sista grejen jag inte riktigt kan vara utan just nu är dessa underbara skålar och fat som faktiskt kommer från ICA. Vackert mönster i en härligt blå nyans för nästan ingen peng alls! Tummen upp för det!
Till tomatsalladen:
tomater i olika färg och form
2 delar god olivolja 1 del vit balsamvinäger en knippe färsk bladpersilja salt & peppar
Skölj tomaterna och skär dem i tunna skivor. Hacka persiljan och blanda den med olja och den vita balsamvinägern. Smaka av med salt och peppar. Häll över tomaterna och servera.
Idag blev det klassisk spaghetti med köttfärssås hemma hos oss till middag. Äter vi pasta på sommaren brukar det ofta bli någon enkel pastasås, så får köttfärssåsen vila tills mörkret faller på och dagarna blir kallare. Det käns lite mer som höst och vintermat än något man är sugen på så här i slutet av juni. Men av någon anledning kände jag att det passade helt rätt med denna klassiska middag idag.
I kylen fanns det en bit kvar av den vällagrade prästosten från Falbygdens Ost och tillsammans med massor av färsk persilja blev det pricken över i! Lyckligtsvis gjorde jag en rejäl omgång så det står ett par mumsiga matlådor i kylen och väntar på morgondagens lunch!
Köttfärssås:
600 g nötfärs 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 fp krossade tomater 2 dl grönsaksbuljong 1 dl grädde salt & peppar 2 dl riven prästost 1 knippe färsk persilja
Finhacka lök och vitlök, bryn dem tillsammans med köttfärsen i en stekpanna. Slå över de krossade tomaterna, buljong och grädde. Låt koka ihop under ca 10 minuter. Smaksätt med salt, peppar och en näve finhackad persilja. Koka pasta till och servera med den rivna osten och lite hackad persilja på toppen.
Sen måste jag bara berätta om hur olyckligt det är här hemma. I alla fall om vi frågar Charlston, vår lilla labradorhane (han var visst inte så liten, 35,6 kg stog vågen på idag!). En akut hudinflammation på halsen gjorde att vi fick uppsöka veterinären med en groggy hund, strut och salva att stryka på som resultat. Vi får hoppas att såret läker fint och fort så han snart slipper struten, den var ingen höjdare kan jag lova!
Nu är det stora kalaset över och dagen har spenderats till största del i soffan, därav den dåliga uppdateringen under helgen.
Tidigt i våras fick jag en förfrågan om jag under sommaren ville testa olika ostsorter från Falbygdens Ost. Jag måste ju erkänna att jag är lite av en billinge-tjej, alltså gillar jag ostar som inte smakar så mycket. Därför tänkte jag att det kunde vara kul att få testa sina smaklökar lite, för man är ju inte sämre än att man kan ändra sig.
Först ut var en vällagrad prästost som faktiskt fick bli grunden i ett par jättegoda kex jag har med i min nya bok. Här om dagen fick jag hem ”morfars gästspel Dillkryddat brännvin”, skall ni köpa en ost till midsommar eller till kräftskivan (eller om ni bara vill äta rysligt god ost) kan jag varmt rekommendera denna! Jag tror att jag skall göra en god midsommarpaj av biten som finns i kylen, det kan nog bli en riktig hit!
I morgon skall svärfar ha storkalas och det blir fest dagen lång, till nattens vickning lovade jag att baka något och vad passar bättre så här i sommartider än en kaka med rabarber och jordgubbar? Dessa är gjorda i långpanna och kan gott och väl ätas som de är men vill man lyxa till det lite kan man servera en kula vaniljglass eller hemgjord vaniljsås till. Perfekt att ha i frysen och ta fram om man får oväntat besök!
Som ni ser på bilderna använder jag en tesil när jag skall pudra på florsocker, det är mycket smidigt och man får ett jämnt och bra resultat.
Självklart kan man byta ut jordgubbarna och rabarbern mot hallon, blåbär, björnbär eller varför inte hjortron!
Rabarber och jordgubbsrutor:
1 stjälk rabarber
250 g jordgubbar
3 msk honung
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
200 g smör
1 dl sirap
5 dl socker
4 ägg
6 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
Börja med att skära rabarber och jordgubbar fint. Ringla över flytande honung och smaksätt med ingefära och kardemumma.
Smält smöret i en kastrull, ha i sirap och socker, låt sockret smälta lite. Tag av kastrullen från plattan så att smeten svalnar något. Vispa snabbt ihop äggen och ha i dem, lite i taget i sockersmeten. Rör konstant, annars finns risk att det blir äggröra av allt! Sikta i mjöl, vaniljsocker och salt. Rör väl.
Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten. Fördela den marinerade frukten jämnt över kakan och grädda i 180 grader i ca 30 minuter. Eventuellt kan du behöva täcka kanterna med lite ugnsfolié om de får för mycket färg! Kakan kan gärna vara lite kladdig i mitten.
Så är det åter fredagskväll och vi skall snart dra igång grillen, vad har ni för er ikväll?
In English:
My father in law has a large birthday party tomorrow and he asked me if I could bake a cake for a late night snack. And what’s better in the summertime than a cake with rhubarb and strawberries?
Strawberry and rhubarb squares:
1 cup rhubarb 2 cup strawberries 3 tablespoons honey 1 tsp ginger 1 tsp cardamom
200 g butter ( ca 2 stick of butter) 1/4 cup syrup 2 cup sugar 4 eggs 2 cup plain flour 2 tsp vanilla sugar 1 tsp salt
Start by cutting the rhubarb and strawberries into small pieces. Drizzle the honey over the fruit and season with ginger and cardamom.
Melt the butter in a saucepan, add the syrup and sugar, let the sugar melt. Remove from heat and let it cool slightly. Whisk together the eggs quickly and put them in the batter. Stir constantly, you don’t want scrambled eggs! Sift the flour, vanilla and salt into the batter and stir well.
Line a baking pan and pour in the batter. Spread the fruit evenly over the cake and bake in 350 F for 30 minutes.