Yoghurtmarinerad kyckling

kycklingklubbor, kycklingben, marinerad kyckling, kyckling i ugn

Åh idag bara måste jag dela med mig av den godaste kyckling jag lagat på väldigt länge här hemma. Nämligen yoghurtmarinerad kyckling.
Busenkelt och otroligt gott.kycklingklubbor, kycklingben, marinerad kyckling, kyckling i ugn

Jag gjorde det enkelt för mig och använde sju-kryddor som kryddbas tillsammans med yoghurten. Det är en orientalisk  kryddblandning som består av: kardemumma, vitpeppar, svartpeppar, kanel, muskot, ingefära och kryddnejlika. Om du inte orkar blanda egen finns det att köpa tex här. Otroligt användbart i väldigt många olika maträtter!

kycklingklubbor, kycklingben, marinerad kyckling, kyckling i ugn

Mina barn älskar när jag serverar olika kycklingdelar som klubbor och ben. Men det går såklart precis lika bra att marinera andra bitar av kyckling med denna marinad.

Idag är sista dagen på vår långledighet så här i Kristi Himmelsfärdshelgen. Och jag tror vi alla fick en smakbit av det sommarlov som ligger framför oss. Så otroligt skönt med några dagars ledigt! Men i morgon väntar måndag och spöregn. Så det är bara att kavla upp ärmarna och sätta fart!kycklingklubbor, kycklingben, marinerad kyckling, kyckling i ugn

Vill man inte använda sig av sju-kryddor kan du såklart krydda med annat. Curry, vitlök, örter- ja det mesta blir säkert gott. Men jag råder er att ge denna variant ett försök!

Yoghurtmarinerad kyckling 4 port:

ca 1,4 kg blandade kycklingdelar med ben
3 dl tjock, naturell yoghurt
2 tsk sju-kryddor
saft från 1 lime
salt
1 dl ekologiska russin

Blanda samman yoghurt, sju-kryddor, lime och salt i en stor bunke eller plastpåse (jag brukar använda en stor zip-påse).
Lägg i kycklingen och vänd runt så all kyckling täcks av yoghurten.
Lår marinera, gärna ett dygn om du har tid. Häll ut russin i en ugnsfast form, lägg sedan på kycklingen.

Värm ugnen till 200°c och ställ in kycklingen i cirka 30-40 minuter eller tills den är helt klar (detta beror lite på vilka kycklingdelar du väljer).

Servera nykokt ris, finhackad persilja, russin och en kall yoghurtsås till.

Mums vilken god middag det här blev. Den fick tummen upp av alla i familjen!

19
Kommentera

Recept på lättbakad Kalle Ankakaka

mjuk kaka, fylld kaka, smörkräm, chokladkaka med smörkräm

I min mammas receptsamling finns ett recept på en kaka vid namn Kalle Ankakaka. Denna kaka bakades ofta till första advent och då brukade det pudras ett ljus i florsocker på kakan.

Varför den har namnet Kalle Ankakaka och varför den bakades just till advent, det har jag ingen aning om. Men kakan smakar barndom och är sådär ruskigt god ni vet!mjuk kaka, fylld kaka, smörkräm, chokladkaka med smörkräm

Kakan består av fina chokladbottnar som har en fyllning av smörkräm. Så himla gott!

mjuk kaka, fylld kaka, smörkräm, chokladkaka med smörkräm

I orginalreceptet är det faktiskt på tok för lite smörkräm om ni frågar mig. Men det här jag rättat till här. Så det är en mer anpassad mängd. Man vill ju ändå att det ska smaka lite!mjuk kaka, fylld kaka, smörkräm, chokladkaka med smörkräm

Man kan ju tycka att ljuva maj ska bjuda på rabarberpajer och annat vårligt, men med tanke på att våren knappt har kommit (ja förutom idag och igår då det visst blev högsommar) så får jag nog allt vänta någon dag till på min allra första rabarberpaj.
Därför passar det finfint att bjuda på en Kalle Ankakaka så här,  i mitten av maj 2021!

 

Kalle Ankakaka:

 

2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
50 g smör
1 1/2 dl vatten

Fyllning:
100 g mjukt smör
3 dl florsocker
2 äggulor

Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao, rör i det i äggsmeten. Smält smöret och ha i vattnet. Häll det i smeten och rör den jämn.
Häll upp i en form med löstagbar kant. Jag brukar nypa fast ett bakplåtspapper i borren.

Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Stjälp upp och låt kakan svalna helt och dela den i två bottnar.

Rör ihop smör, florsocker och äggulor till en smörkräm. Bred den över ena bottnen, lägg över den andra och pudra florsocker över kakan.
TIPS! Skölj kniven eller paletten som du brer ut smörkrämen med i varmt vatten mellan varven, så går det mycket, mycket enklare.
40
Kommentera

5 vardagsrecept att testa i veckan

 

Nässelsoppa

En ny vecka står för dörren. Och jag tänkte att det kunde passa bra med en fin litet inlägg med 5 vardagsrecept för veckan.
Så här på våren känns det som om en kastrull nässelsoppa är det allra bästa man kan äta, eller vad säger ni?

Fiskgratäng med citronsås

Fiskgratäng var riktigt länge sedan vi åt här hemma, så det måste vi nog ta och äta riktigt snart igen!
Min fiskgratäng med citronsås är en storfavorit här hemma.

Kyckling i Crock Pot, kycklinggryta,

Kycklinggryta i Crock Pot är ruskigt enkel mat att laga. Har du ingen slökokare hemma går det såklart lika bra att tillaga i en vanlig gryta! Men jag gillar att förbereda denna på lunchen och så är maten klar tills det är middagsdags. Så otroligt smidigt!

vegogryta, linsgryta, vegansk gryta, vegetarisk gryta

Linsgryta med ajvar är en ny favorit på min lista. Enkelt att göra, gjord på ingredienser jag för det mesta har hemma och himla god! Bättre kan det ju nästan inte bli!

Tacopizza på libabröd

Pizza på libabröd är räddaren i nöden när man inte riktigt orkar göra riktig pizza. Den här varianten av tacopizza på libabröd är så himla god! Ni bara måste testa!

hönökaka, hembakad hönökaka, hembakat bröd, mjukt bröd

Ska ni baka ett bröd i veckan så vill jag slå ett slag för hembakade hönökakor. Så himla gott!

Nu hoppas jag ni hittat lite inspiration för veckans alla middagar!

22
Kommentera

Köttfärs och potatisgratäng

Inlägget innehåller annonslänkar gratäng, lättlagad mat, köttfärs,

Ibland blir det så lätt att man hamnar i samma hjulspår. Ett paket köttfärs blir utan närmare eftertanke till köttfärssås som man serverar nykokt pasta till. Inget fel i det. Men ibland kan man helt enkelt bara vilja äta något annat.
Så var fallet här hemma när jag stod med ca 1 kg köttfärs som behövde ätas upp. Istället för den klassiska köttfärssåsen gjorde jag en köttfärs och potatisgratäng. Som gick hem hos hela familjen!

gratäng, lättlagad mat, köttfärs,

Här kan du såklart använda vilken färs du vill. Vegofärs fungerar precis lika bra om du vill göra en vegetarisk variant.

Jag la ett lager potatis i botten och ett på toppen. Mest för att jag var lite lat av mig och inte orkade varva. Men det gör du ju precis som du vill med.

Det här är sådan där mat som passar utmärkt att förbereda dagen innan eller kanske på lunchen om du också jobbar hemma nu. Antingen gör du klart den så du bara behöver värma på den när ni ska äta. Eller så förbereder du så pass långt att du gör allt utom att gratinera gratängen. Så smidigt!
gratäng, lättlagad mat, köttfärs,

Jag har lite svårt för mat som blir väldigt flottig och fet. Det är inte riktigt min grej. Men om du gillar det, ja då skulle jag ösa på med mer ost och byta ut mjölken mot grädde för en extra krämig köttfärs och potatisgratäng. Det är helt en smaksak det där.
Och nästa gång jag lagar detta, då smular jag nog även över lite fetaost. Det skulle nog bli himla gott.

Jag hade både palsternacka och morot i kylen som redan haft sina glansdagar. Perfekt att riva ner i en gratäng!

Köttfärs och potatisgratäng 6 port:

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 kg nöt eller vegofärs
1 palsternacka
3 morötter
1 dl rött vin
1 dl vatten
4 msk tomatpuré
3 msk oxfond
salt & svartpeppar
2 hackade färska örter (tex basilika och persilja)

ca 8 medelstora potatisar

200 g färskost
2 dl mjölk eller grädde
2-4 dl riven ost

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjuk på medelvärme. Tillsätt färsen och stek den helt klar. Skala och finriv palsternacka och morötter. Ha i tillsammans med vin, vatten, tomatpuré och fond. Låt allt koka ihop i cirka 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och färska örter.

Skiva potatisarna, gärna på en mandolin (jag har den här och är supernöjd med den).

Varva potatis och köttfärs i en ugnsfast form, avsluta med ett lager potatis. Vispa ihop färskost med mjölk/grädde och häll det över potatisen. Toppa med riven ost.
Gratinera i 225°C i 30-40 minuter beroende på hur tjocka potatisskivor du har. Känn efter med en provsticka så potatisen är genomklar.

Jag får ibland frågan om vilken form jag har på bilden här. Det är en Kockums jag köpt i en antikaffär. Men Kockum nyproducerar en liknande, lite mindre form som ni hittar här!

Just nu är det 30% rabatt på just den formen! Jag älskar den så och lagar ofta mat i min. Den har haft ett liv innan mig, men den kommer garantera hålla hela mitt liv också.

46
Kommentera
ANNONS

Smörgås med extrarökt kyckling

smörgås, extrarökt kyckling, Lönneberga, hummus gula ärtor

Idag har jag gjort årets godaste smörgåsar. Med hummus på svenska gula ärtor (japp, det går superbra att använda det till hummus!) och ett par skivor Lönnebergas extrarökta kyckling.

 

smörgås, extrarökt kyckling, Lönneberga, hummus gula ärtor

Den tunna extrarökta kycklingen är en nyhet hos Lönneberga och ett gott allternativ att ha på smörgåsen när man vill variera sig lite. Här hemma seglade kycklingen direkt upp som en favorit på mackan både till frukost och mellis hos hela familjen!

Kycklingpålägg brukar ofta vara rätt milda i smaken. Men tack vare att den rökts extra länge och får därför en riktigt härlig och mer kraftfull röksmak.
smörgås, extrarökt kyckling, Lönneberga, hummus gula ärtor

Förutom hummus och skivor av extrarökt kyckling toppade jag mina smörgåsar med groddar och hyvlad pressgurka.
Jag älskar verkligen groddar eftersom dom är i säsong året om. Och ruskigt enkelt att odla hemma själv.  smörgås, extrarökt kyckling, Lönneberga, hummus gula ärtor

Mängden vitlök i hummus, den har diskuterats på höjden och bredden. Mitt bästa råd- ta så mycket vitlök som du gillar! Detsamma gäller med mängden spiskummin. Smaka dig helt enkelt fram.

Smörgås med extrarökt kyckling 4 st:

hummus på gula ärtor:

2 dl gula torkade ärtor
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
saft från 1/2 citron
3 tsk spiskummin
ev lite vatten
salt

Blötlägg och koka ärtorna enligt anvisningarna på paketet. Låt rinna av helt. Mixa ärtor tillsammans med skalad vitlök, olja, citron och spiskummin helt slätt. Tillsätt ev lite vatten om din hummus känns för tjock. Smaka av med salt.

pressgurka:

1 gurka
salt
1 dl vatten
2 msk strösocker
2 msk ättika (12%)

Hyvla gurkan, lägg i en skål och strö över saltet. lägg gärna på en tyngd som en press över gurkan. Låt stå i cirka 30 minuter.
Blanda samman alla ingredienser till en lag. Rör om tills sockret har lösts upp. Häll lagen över gurkan.
Låt gärna gurkan stå i lagen över natten om du har tid!

4 skivor av ett grövre bröd
4 skivor Lönneberga Extrarökt Kyckling
groddar
pressgurka

Bred ett ordentligt lager med hummus på varje brödskiva. Vik ihop skivan med extrarökt kyckling och placera på hummusen. toppa med groddar och pressgurka. Servera direkt.

lönneberga kyckling

7
Kommentera