Saffranssemla med vit chokladgrädde

semla, julsemla, saffranssemlor, vit choklad
Det finns ett par saker som passar lite sådär extra bra ihop.
Tillexempel saffran och vit choklad. För er som inte vet det har saffran två bästa kompisar. Den ena heter socker, den andra heter fett. Två kompisar som gör att själva saffranet blommar ut och blir något aldelens fantastiskt!
Därför brukar jag ofta hitta på sätt att kombinera just saffran med vit choklad. För det blir himla fint. Och gott. Otroligt gott! Så när jag skulle fylla ett gäng saffranssemlor tänkte jag: vad passar bättre än att ha i lite  vit chokladgrädde? Saffranssemla med vit chokladgrädde. Hur gott liksom?
semla, julsemla, saffranssemlor, vit choklad
Idag skriver vi fredagen den 13 november i kalendern. Ute var det 6 grader varmt i morse kl 6.30 och barnen åkte till skolan i tunna höstjackorna. Jag har faktiskt inte  köpt nya vinterkläder till barnen än. Kanske kommer det inte ens behövas om denna vinter blir som förra?
semla, julsemla, saffranssemlor, vit chokladAtt göra saffranssemlor är himla enkelt. Jag brukar göra mina i mini-format. Dels tycker jag det blir lite mer lagom mot en stor semla (det tycker jag alltid när det kommer till semlor). Men så är det också himla gulligt med små munsbitar liksom. Perfekt att ha till glöggminglet kanske? Som 2020 inte blir av i någon större utsträckning. Men för det kan man ju ha glöggkväll med närmaste familjen? Eller hur?
Gillar man inte mandelmassa behöver man faktiskt inte fylla semlorna med annat än vit chokladgrädde. Det funkar ypperligt.
Saffranssemla med vit chokladgrädde: 
25 g jäst
1 pkt (0,5 g) saffran
2 1/2 dl mjölk
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
ca 8 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
4 dl vispgrädde
150 g vit choklad
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
Smula ned jästen i en bunke. Blanda saffran och mjölk i en kastrull. Låt sjuda en stund. Mjölken får sedan svalna till fingervarmt (37°C). Häll saffransmjölken över jästen och rör tills all jäst lösts upp helt. Tillsätt det mjuka smöret i bitar, socker, ca 3/4 av mjölet och saltet. Arbeta till en smidig deg och tillsätt ev mer mjöl om degen är för kletig. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk.
Baka ut degen och dela den i två bitar. Dela sedan varje deg i 15 bitar så du totalt har 30 bitar med deg. Forma till släta bollar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 250°C mitt i ugnen i 5-7 minuter. Låt svalna helt.
Värm grädden, den får inte koka. Finhacka chokladen och rör i den i den varma grädden. Låt chokladgrädden svalna helt i kylskåp.
Vill du fylla semlorna med mandelmassa? Riv den och blanda ut med mjölken.
Skär ut ett litet lock på varje bulle. Gröp ur lite av innehållet. Fyll gropen med mandelmassa.
Vispa upp den kalla chokladgrädden tills den blir fluffig. Om du inte fyllt din semla med mandelmassa kan du spritsa i lite chokladgrädde i semlan. Spritsa sedan på chokladgrädden på varje semla och lägg på locket. Pudra över florsocker.
 
Semlorna går självklart bra att frysa in och ta fram när man känner ett sug efter saffranssemlor!

1
Kommentera

Så enkelt gör du torkade apelsinskivor

apelsiner, torkad frukt, torkad apelsin
För någon vecka sedan la min fina vän Helena Lyth ut ett inlägg om torkade apelsinskivor. Jag blev så inspirerad att jag var tvungen att göra mina egna. Som barn uppvuxen med föräldrar som drev eget trädgårdscenter under 90 och 00-talet har jag fått min beskärda del av torkade apelsinskivor, kanelstänger, fula små tomtar, kottar och annat som hörde dessa år till. Många är de julgrupper som gjorts och för att liksom piffa upp dom passade det finfint att sätta dit några torkade apelsinskivor, en tomte och ett band.
apelsiner, torkad frukt, torkad apelsin
Men nu har det runnit lite vatten mellan broarna från min barndom tills nu. Så nu känns det helt rätt att åter släppa in de torkade apelsinskivorna i mitt liv igen.
-Men vad ska du göra med alla dom där?!
sa Sebastian när jag var klar med omgång två. Tja, vad kan man INTE göra med torkade apelsiner, tänker jag?

  • Låta ligga framme i en skål, bara för att det är fint.
  • Ha till att dekorera en krans med.
  • Använda i vinterns alla drinkar.
  • Dekorera julklapparna med.

Ja ni ser, användningsområdena är oändliga.
apelsiner, torkad frukt, torkad apelsin
Att torka apelsiner är inte alls svårt. Det trixigaste är nog att leta fram tålamodet. Så alla apelsiner verkligen blir helt torkade. Annars kan dom lätt mögla. Och det vill man ju inte!
Men har apelsinerna inte torkat helt i ugnen, låt de ligga i rumstemperatur tills de är helt torra.

apelsiner, torkad frukt, torkad apelsin

Mina torkade apelsinskivor kommer användas till en del styling nu i jul. Men jag har tänkt göra en krans att sätta på dörren i helgen. Och kanske får några dekorera den. Det vore fint,
Jag förvarar mina apelsinskivor i en tom kompostpåse i papper. Jag tänker att där är det mörkt, men ändå luftigt. Så om det fortfarande finns lite fukt kvar i någon skiva borde de inte mögla.
apelsiner, torkad frukt, torkad apelsin
Torkade apelsinskivor i ugn:
3-4 apelsiner (beroende på hur stora dom är)
en vass kniv

Skär apelsinen i lika tunna skivor (ju tjockare du skär, ju längre tar det i ugnen för dom att torka). Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper.

Apelsinerna blir mindre när dom torkat, så det gör inget om apelsinskivorna nuddar varandra lite, men lägg dom inte på varandra.Täck apelsinerna med en handduk och försök att få ur så mycket fukt som möjligt ur dom.

Torka på 100°C i 3-5 timmar. Det beror helt på hur mycket fruktsaft som finns i apelsinerna. Jag öppnade luckan några gånger under tiden för att släppa ut fukt. Stäng sedan av ugnen och låt apelsinerna ligga kvar i ugnen tills de är helt torra. Gärna över natten eller så.

Förvara i en papperspåse tills du ska dekorera drinkar, göra en krans eller girlang av dom.

29
Kommentera

Veckans mat- 5 klassiska middagar

köttbullar, italienska köttbullar, saftiga köttbullarHeeej måndag!
Jag sitter här hemma med en 9-åring som otroligt okoncentrerat jobbar sig igenom sina läxor medan jag försöker arbeta. Och jag känner en sådan otrolig tacksamhet ändå till att skolorna höll öppet i våras. För att hemskola sina barn, det är inget för mig. Det kan jag lova. Det räcker att sitta här med Axel som har varit lite snorig i helgen och fick därför vara hemma idag. En eloge till alla föräldrar världen över som fick och nu får ihop livet när skolor åter igen är stängda i vissa länder.
Vi har precis ätit lite rester till lunch och ofelbart börjar jag fundera på kvällsmaten. Och inser att jag verkligen är sugen på klassisk mat. Sånt jag åt som barn och sånt som känns tryggt och hemma. Jag tror vi behöver det när världen runt om gungar.
Så idag blir veckans mat- 5 klassiska middagar. Vissa recept är riktiga klassiker rakt igenom. Som raggmunk. Men ni hittar även en lite annan variant på lasagne- med keso och min bästa fiskgratäng. Med blomkålsmos istället för potatismos.
 
Eller som mina köttbullar med parmesan och basilika. Löjligt goda och otroligt saftiga. Ni måste testa!
currykyckling, curry
En klassiker från min barndom. Det är kyckling i currysås. Så otroligt gott, lättlagat och i alla fall hemma hos oss, omtyckt av hela familjen. Stora som små.
fiskgratäng med blomkålsmos
Härlig fiskgratäng- med blomkålsmos istället för potatismos. En riktig höjdare om du frågar mig.
husmanskost, vardagsmat, potatis
På tal om klassiker: raggmunk! Hur gott?! Själv är jag inget överdrivet stort fan av pannkaka. Men raggmunk, då snackar vi grejer alltså.
vego, middag, mat , recept
Lasagne kan man ju göra på en uppsjö av olika vis. Men den här varianten gjord på keso är en barndomsfavorit som följt med mig även som vuxen. Lätt att laga och himla god är den. En solklar vardagsklassiker hos oss!
 
Jag älskar att testa nya och spännande recept. Men ibland ser man inte skogen för alla träden liksom. Och glömmer bort de klassiska rätterna som är hur goda som helst!
 
Nu hoppas jag på att ni alla får en finfin vecka!

7
1 kommentar
ANNONS

Paj med blåmögelost, svamp och lök

I betalt annonssamarbete med Wernersson Ostmästare.

ostpaj, ädelost. paj, matpaj, höstpaj
Under den här hösten har matpajen verkligen återuppstått hemma hos oss. Från att under några år varit ute i kylan till att vara en stående inslag till helgens middagsplaner. Jag vet inte hur många olika varianter på matpaj jag lagat denna höst. Men det är ju en sådan tacksam maträtt att laga. För om det kniper kan du helt enkelt göra ett kylskåpsrens och fylla din paj med vad som finns hemma. Vips har man en smarrig maträtt att servera. Känner man för att planera sin paj lite mer. Ja då kan jag rekommendera min paj med blåmögelost, svamp och lök. Enkel att göra och med så mycket smak!
ostpaj, ädelost. paj, matpaj, höstpaj
Och den underbara smaken i denna paj kommer idag från Bavaria Blu- Tasty Blue. En ost tillverkad på förstklassig mjölk från kor som betat i de bayerska alperna.
Osten har ett högt blåmögelinnehåll vilket jag tycker gör att den passar perfekt att använda i matlagning då smakerna verkligen kommer fram.
ostpaj, ädelost. paj, matpaj, höstpaj
Bavaria Blu tillverkas av familjeföretaget Bergader Privatkäserei som grundades redan 1902. Och förutom Tasty Blue- osten som är en ren blåmögelost, med allra mest blåmögelsmak hittar ni även Bavaria Blu Rich & Creamy och Bavaria Portion. De två sistnämnda är blåvitmögelostar vilket gör att de är lite mildare i smakerna. Alla tre ostar är extra krämiga tack vare den härliga fetthalten på 44%. Du hittar dessa ostar i välsorterade dagligvarubutiker.
ostpaj, ädelost. paj, matpaj, höstpaj
Förutom den härliga osten så har jag även haft i lök som fått steka länge tills den blir alldeles mjuk och söt i smaken. Vilket blir en perfekt smakkomplement till den smakrika osten. För att pajen ska bli mer matig stekte jag även på lite svamp. Hade det funnits kantareller ute i skogen hade jag gått ut och plockat ett gäng. Men i år är det fler som hittat till mina bästa svampställen. För sist vi var ut och kollade fanns det inte en endaste kantarell kvar. Så jag fick ta champinjoner. Och det fungerar precis lika bra det också.
ostpaj, ädelost. paj, matpaj, höstpaj
Jag tog lite av pajdegen så jag kunde dekorera kanterna på pajformen. Det lilla gör så himla mycket tycker jag. Vad tycker ni?
ostpaj, ädelost. paj, matpaj, höstpaj
Att använda ost i mat är ett himla bra knep om man vill få maten att smaka lite extra gott och extra mycket. Utan att behöva anstränga sig speciellt mycket. Det är liksom osten som får göra jobbet här!
 
Paj med blåmögelost, svamp och lök:
225 g kallt smör
4 1/2 dl vetemjöl
salt
kallt vatten
Skär smöret i kuber och blanda snabbt ihop med vetemjöl och salt. Tillsätt lite vatten tills pajdegen går ihop. Kavla ut degen och klä en pajform med lös kant. Spar eventuellt lite deg till att dekorera pajen med. Nagga botten och ställ kallt i 30 minuter. Täck degen med ett bakplåtspapper och ha i torra gula ärtor eller liknande (de torkade ärtorna gör att pajdegen inte hasar ner från sidorna och att bottnen inte jäser upp.). Förgrädda pajskalet i 225°C i cirka 20 minuter.
2 stora lökar
smör att steka i
60 g färsk spenat
300 g valfri svamp
örtsalt
3 ägg
3 dl mjölk
150 g Bavaria Blu-Tasty Blue
Skala löken och skiva den tunt.  Stek den mjuk och söt i lite smör. Tillsätt sedan spenaten och stek tills den mjuknat helt. Tag ur lök och spenat ur stekpannan. Skiva svampen och stek den tills svampen börjar släppa ifrån sig vätska. Ha i en klick smör och stek tills svampen fått fin färg. Salta.
Fyll det förgräddade pajskalet med stekt lök, spenat och lök. Vispa ihop ägg och mjölk, häll det över fyllning. Skär osten i bitar och klicka ut den över pajen.
Grädda pajen i 225°C i cirka 30 minuter. Kavla undertiden ut den sparade pajdegen och stansa ut löv eller liknande. Tag ut pajen och klä pajens kanter med de utstansade löven. Grädda ytterligare 10-15 minuter tills pajdegen fått fin färg. Låt svalna något innan servering.
 
Tack vare den krämiga och smakrika osten får pajen en härlig smak av blåmögelost. Vill du ha en lite mildare blåmögelostsmak, då skulle jag ta Bavaria Blu-Rich & Creamy. En lite mildare blåvitmögelost. Ett måste att testa i höst!
 
 

7
Kommentera

Chokladbollar med brynt smör

inlägget innehåller annonslänkar
chokladbollar med brynt smör
Chokladbollar med brynt smör ändå. Det är väl ändå livet? För er som inte hunnit testa: GÖR DET! Jag funderar faktiskt på att göra en omgång till helgen. Godare än godis om ni frågar mig!
chokladbollar med brynt smör
Jag sitter här från hemmakontoret och har precis lyssnat på dagens presskonferens. Med fler restriktioner runt om i Sverige. Vi bor i Västmanland och omfattas ännu inte. Men för mig är det rätt självklart. Att inte springa i affärer om jag inte absolut måste. Handla på ICA, det försöker jag göra när inte alla andra gör det. Vi köper med mat hem istället för att äta på restaurangen. Hemifrån jobbar jag redan, men min man försöker att jobba hemifrån i den grad det är möjligt. Inga fester, ingen AW.
Istället får vi hålla oss hemma och helt enkelt göra det allra bästa av situationen.
chokladbollar med brynt smör
Kanske får vi helt enkelt bara inse att man får hänga lite extra mycket med familjen den här hösten och vintern. Ta tillvara på de helger som nu åter igen bli obokade. Själv är jag inne i något form av rensningsfas. Nästan varje dag är det någon låda eller garderob som får sig en omgång. Otroligt tillfredsställande ändå. Vi har bott här i huset i 11 år nu. Och jisses va man samlar på sig. Men så skönt det är när man tagit tag i den där lådan man irriterat sig på!
chokladbollar med brynt smör
Men på tal om brynt smör. Visste ni att min underbara kollega Julia skrivit en bok på ämnet som kom ut här bara för ett tag sedan? Brynt smör: en kokbok om ett av mathistoriens mest delikata misstag. Ett måste i allas hem denna höst känner jag! Och ett perfekt tips till pappa då det är farsdag i helgen kanske?
 
Så om ni råkar få en stund över vänner, passa på att göra mina chokladbollar med brynt smör. SÅÅ GODA!
Chokladbollar med brynt smör:
125 g smör
1 dl rörsocker
2 msk kakao
3 dl havregryn
2 msk kaffe
1 nypa flingsalt
kokos eller hackade hasselnötter
 
Bryn smöret i en kastrull (smält det under hög värme. Fortsätt sedan värma smöret under uppvispning tills det fått en gyllene färg och doftar nötigt). Tag av från värmen och låt det stelna i rumstemperatur.
Vispa sedan ihop det brynta smöret med socker. Tillsätt kakao, havregryn, kaffe och salt. Forma till bollar. Rulla sedan bollarna i kokos eller hackade hasselnötter. Förvara svalt. Går utmärkt att frysa!
 

8
Kommentera