Tomatsås med gröna linser

tomatsåslinser
 
Nu är vi inne i en av årets fattigaste veckor. Julklappar, julmat, en glöggflaska extra här, lite extra julmys där. För att sedan avslutas med en dundrande nyårsfest, för nu är vi då trötta på allt vad julmat heter, så fram med hummern. Det har vi inte ätit på länge!
Så står man där i början på januari och inser att det är väldigt mycket månad kvar i slutet på lönen! Någon som känner igen sig? Kanske är det inte riktigt så illa, men något man faktiskt kan tänka på för att dra ner på kostnaderna så är det just maten. Bara det att alltid laga lite extra mat, ha med matlåda till jobbet och skippa alla ute-luncher sparar man massor på. Sedan finns det ju dyrare och billigare mat att laga hemma också.
Med ett par enkla basrätter klarar man sig långt på en lite tightare matbudget. Ett bra tips kan vara att dra ner lite på köttet. Man får väldigt många paket bönor och linser för de pengar man skulle köpt köttfärs för.
Tomatsås med rivna morötter är en klassiker att ta till när antingen plånbok eller kylskåp ekar tomt. Den här gången drygade jag ut pastasåsen med gröna linser, så fick jag mer protein i maten vilket håller dig mättare längre och du slipper gå och småäta efter maten! En till stor fördel med rätter som dessa är att kan ha i princip vad du vill. Krydda med dina favoritkryddor,  hacka i lite paprika eller färska örter mot slutet.
Jag tog all pastasås och hade upp i en stor form, bröt sönder ett par portioner okokt pasta, hade i den och strödde över lite riven ost. Sedan ställde jag in formen i ugnen i ca 20 minuter på 200 °C. Till Axel, som är fyra år sa jag bara att det var pastagratäng. Han som ibland kan knorra över bönor och linser åt med god aptit!
Pastasås med gröna linser:
2 gula lökar
3 stora morötter
1 vitlöksklyfta
3 msk oregano
2 msk paprikapulver
1 tsk kanel
salt
svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 dl balsamvinäger (eller en skvätt rödvin)
2 fp krossade tomater
7 dl grönsaksbuljong
4 dl okokta gröna linser
2 lagerblad
Finhacka löken och riv morötterna. Riv eller finhacka vitlöken. Värm upp en gryta och fräs lök, morötter och vitlök i en klick smör eller lite olja. Strö över  oregano, paprikapulver, kanel, salt och peppar. Låt detta fräsa en stund på medelvärme. Tillsätt balsamvinäger (eller vin) och tomatpuré.
Ha i krossade tomater, grönsaksbuljong och linser. Rör om väl och lägg sedan i lagerbladen. Låt koka tills linserna är helt mjuka och tomatsåsen tjocknat.
Ät den som en linsgryta, koka valfri pasta (här hemma är kikärtspastan en favorit!) att ha till eller gör som jag, en pastagratäng av det. Det blir en rejäl omgång sås så gör matlådor eller frys in resterna.
Vilket är ditt bästa budgetrecept så här i fattiga januari?
bild: LinnéaSeidel
 

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
veckansmat

Nästa inlägg

Veckans mat

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x