Stek med örtsalsa

stek-2
En klassisk söndagsstek är  aldrig fel. Men jag kan inte göra det lika bra som mormor gör. Söndagsstek med brunsås, potatis och lingon. Det smakar liksom inte lika bra när jag gör det hemma.
Så då blir det inte av. Istället blir det stek på lite annat vis. Som här, där den serveras kall, skuren i tunna skivor och med en örtsalsa till. Himla vårfräscht och gott! Jag hade en bit kött på 1,4 kg och det blev hur mycket mat som helst. Perfekt till vårens bufféer.
Jag har dragit ner på köttkonsumtionen väldigt mycket hemma. Så när vi äter kött vill jag att det skall vara av bra kvalité, helst eko och gärna närproducerat. Det köttstycket är det sista jag har kvar i frysen efter att vi köpte kött från en gård utanför Uppsala förra året. Alla tre kriterier uppfyllda 🙂
 
 
 
 
 
stek
 
Vilken del man använder till sin stek beror ju lite på vad man gillar och har tillgång till. Men fransyska eller varför inte en bit rostbiff brukar kunna bli bra.
Jag klappade in massor av torkade örter runt om steken innan jag körde in den i ugnen. När termometern visade 58 grader tog jag ut steken, sedan fick den vila i folie i cirka 30 minuter. Då steg den upp till 62 grader, vilket för mig är perfekt, lagom rosa. Det blir inte torrt men heller inte jätteblodigt. Jag körde steken på 125°C och det tog kanske 1 1/2-2 timmar. Har du tid så rekommenderar jag verkligen att köra på en lite lägre temp och låta det ta sin tid.
Örtstek 1,4 kg:
1,4 kg stek av nöt
torkad oregano
torkad mejram
torkad timjan
salt
svartpeppar
Klappa in alla kryddor runt om steken. Var generös och snåla inte. Stick i köttermometern i köttets bredaste del. Värm upp ugnen till 125°C. Låt steken gå tills du når 58 grader. Tag ur steken och linda in den i folie. Låt vila 30 minuter ca.
 
Örtsalsa:
1 kruka färsk basilika
1 kruka färsk persilja
1 liten rödlök
2 klyftor vitlök
1 citron
ca 1 1/2 olivolja
salt & peppar
Lägg de färska örterna, skalad lök och vitlök i en matbreredare och mixa. Tillsätt ca 1/2 dl olivolja. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Skär det kalla köttet i tunna skivor och lägg upp på ett fat. Ringa över örtsalsan.
 
bild:Linnéa Seidel
 

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Göteborgsmamman
8 år sedan

Hej vackra!
Malin heter jag och driver bloggen Göteborgsmamman.se.
Det hade varit så himla roligt om du ville kika in och säga vad du tycker om den! Jag försöker skriva varierat och hoppas att det uppskattas såklart 🙂
Ha en underbar söndag.
Kram <3

madelene ny
madelene ny
8 år sedan

halloj måste bara börja med att skriva att jag läser din blogg dagligen och inspireras så mycket. jag har gjort fel större delen av mitt vuxna liv när det kommer till söndagssteken tyvärr. tills jag fick order av min sambos mormor att inte vara räd för att låta köttet gå upp till ca 85-90 grader ställ ugnen på 200 och stoppa in köttet i en kall ugn sänk sedan värmen till 180 grader och låt stå är tills det kommit upp i 85-90 grader gärna om man har köttet i en stekpåse med lite morötter och lök och det blir så himla mycket godare och blir så mört och gott.

Blåbärssoppa

Nästa inlägg

Blåbärssoppa

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x