Glasstårta med jordgubbar till midsommar


Photographer: Sebastian Niemi CaIdag bjuder jag på midsommarens absolut godaste recept. Nämligen en glasstårta med jordgubbar. Helt fantastiskt god!
Hela den här våren har verkligen rusat fram och jag har lite svårt att ta in att det är midsommar på fredag! Det har varit en rejäl puckel med jobb som jag sakta men säkert betat av nu, så snart, snart hägrar lite lediga dagar med barnen. Som jag längtar!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Men först ska det firas midsommar som sagt! Den här glasstårtan med jordgubbar är så otroligt enkel att göra så det nästan är löjligt. Du behöver ingen glassmaskin utan du bara blandar samman alla ingredienser och fryser in. Utan att behöva rör om eller så. Och ändå får man världens krämigaste glass! Underbart va!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


För att få till en riktigt härlig sommarsmak i glasstårtan så rekommenderar jag starkt att man använder färska, solmogna, riktigt söta jordgubbar. Med de där frysta, halvsura, vattniga sakerna man köper i frysdisken blir det inte alls samma sak. Så lägg någon krona på riktig goda jordgubbar, det gör hela skillnaden!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Tårtan har jag dekorerat med blommor jag hittat ute i trädgården bara. Jag brukar försiktigt skölja av dom så det inte kommer med några kryp. Låta blommorna torka på lite hushållspapper och sedan dekorera tårtan med dom. Sommarblommor och jordgubbar är väl en riktigt oslagbar kombination! Eller hur!

Glasstårta med jordgubbar och vanilj:
10 digestivekex
50 g smör
5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 tsk vaniljpulver
1 L svenska jordgubbar
Mosa kexen, smält smöret och blanda det med kexen. Tryck ut i en ugnsfast form. Grädda i 175 °C i cirka 10 minuter. Tag ut ur ugnen och låt svalna helt.
Vispa undertiden grädden tills mjuka toppar bildas. Tillsätt sedan burken med den kondenserade mjölken och vaniljpulvret. Blanda allt väl. Mixa jordgubbarna med en stavmixer och blanda i dom i gräddsmeten. Rör om väl. Häll glassmeten i formen, över kexbotten.
Frys in i minst 4 timmar, gärna över natten.
Tag fram glasstårtan minst 30 minuter innan den ska ätas. Dekorera med färska jordgubbar och sommarblommor.

Godare avslut på midsommarmiddagen än så här går det inte att få!
bild:Linnéa Seidel

10
2

Enkel midsommardukning

Photographer: Sebastian Niemi CaHur galet det än känns så är det bara en vecka kvar till midsommar! Så idag tycker jag det kan passa bra med tips på en enkel midsommardukning.
Det bästa med sommaren och alla sommarkalas är att man kan få till ett härligt festbord utan att lägga vare sig massor av tid eller pengar på det.
Jag tog en tur till närmaste second hand-butik och fyndade fina tallrikar i två olika utföranden. Använder man det ett genomtänkt tema att ha lite omaka porslin blir det väldigt fint och ser inte alls konstigt ut.
Vill man få en lite mer avslappnad känsla kan man sätta alla bestick i en kruka eller vas på bordet så gästerna själva få ta, då känns det inte lika uppstyrt.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Ett enkelt sätt att piffa till en klassisk linneduk är att använda vanliga kökshanddukar som en slags bordstablett. Precis som med tallrikarna har jag tagit omaka handdukar men alla går i blå och gröna toner.
På varje stol har jag hängt en filt, perfekt att svepa om sig lite senare på kvällen!
Jag älskar när man får till känslan av ett dukat bord som någon lagt ner lite tid på, men ändå inte känns stelt och opersonligt. Genom att mixa gamla och nya saker är man oftast en bra bit på vägen.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag antar att jag är en riktig samlare, för så fort det finns fina flaskor eller burkar här hemma så måste jag diska och spara dom! Som de här vaserna, de är egentligen ölflaskor. Jag har säkert 15 stycken, men de är perfekta att ha som vaser. Placera i små grupper på ett långbord eller bara ställa en med en enkel ros i på handfatet i badrummet. Ekonomiskt, miljösmart och vackert!
En enkel midsommardukning som inte kostade skjortan och som verkligen andas försommar. Nu hoppas vi bara att vädret är på vår sida så vi kan sitta ute och njuta hela långa midsommarnatten!

3
0

Pollykladdkaka

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Chokladig kladdkaka, seg Polly som liksom smält och till det fräscha jordgubbar. Jag tror vi alla hamnade i desserthimlen för en liten stund!
I slutet på maj fyllde min mamma 50 år och vi firade henne en hel helg. Först en överraskningsresa till Färna Herrgård där vi var på SPA. drack champagne, åt en gudomlig 4-rätters middag och bara hade det underbart bra.. På lördagen for vi hem mot släkten och ställde till med grillfest.
Till efterrätten hade jag och min syster gjort pannacotta, eftersom det är mammas favoritdessert. Men vår lilla pappa fyllde 55 här i våras så vi ville även fira honom lite. Och hans största last här i världen är Polly. Så vad passade bättre att baka än en pollykladdkaka!?
Och mina vänner, pollykladdkakan gjorde succé!!!!!! Dra mig baklänges så gott!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det här blev en riktigt kladdig historia, nästa gång ska jag nog grädda den någon minut längre. Men den får absolut inte övergräddas! Själva grejen med denna pollykladdkaka är att den ska vara riktigt kladdig! Den ska ha stannat i kanterna och fått en liten skorpa, men resten ska bara vara härligt kladdig. Precis som en bra kladdkaka ska vara!

Photographer: Sebastian Niemi CaPollykladdkaka:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
100 g smör
200 g choklad
2 dl kakao
1/2 dl vetemjöl
1 påse Polly orginal

Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret i en kastrull och blanda i kakao och choklad. Rör om tills all choklad smält.. Blanda samman ägg-och chokladsmet, tillsätt mjölet. Klä en springform med bakplåtspapper och ha i smeten. Fördela 2/3 av all Polly i kakan. Tryck ner dom lite, de bränns lätt vid om de ligger uppe vid ytan. Grädda i 175°C i cirka 20-25 minuter. Kakans kanter ska ha stelnat men den ska fortfarande vara väldigt kladdig.
Ha på resterande Polly när du tagit ur kakan ur ugnen och den fortfarande är lite varm.Jag dubblade receptet för att få en härligt, maffig pollykladdkaka! Du kan då behöva grädda kladdkakan någon minut längre.
Så ska ni baka något smarrigt till helgen? Då rekommenderar jag denna kladdkaka!
bild:Linnéa Seidel

5
2