8 tips för att lyckas med kanelbullar

kanelbulle
Kanelbullens dag har blivit lite av en riktig fixardag här i Sverige och jag tor det säljs mellan 7-8 miljoner kanelbullar under en och samma dag! Kanelbullens dag infaller alltid 4:e oktober varje år.  Jag är absolut ingen expert på det här med vetedegar. Men jag har ändå samlat på mig en del erfarenheter under årens lopp och tänkte därför komma med några tipps som kanske kan hjälpa dig att lyckas ännu bättre med bullbaket nästa gång! Så här kommer mina 8 bästa tips för att lyckas med kanelbullar
 

  • En mycket klok kvinna vid namn Maria lärde mig en gång att alltid baka på kall degvätska. Och jag har efter det alltid följt hennes råd. Jag tycker det är så himla smidigt att göra degen på kall vätska och sedan låta den jäsa på ett svalt ställe under natten. Sen på morgonen är det bara att baka ut. Självklart går det bra att låta degen jäsa i rumstemperatur också, då behöver den cirka två timmar på sig att jäsa.
  • Låt degen jäsa länge, båda gångerna. Ibland har det hänt att något kom emellan den där degen eller plåtarna med bullar som väntar på att gräddas och aldrig blir väl bullarna så goda som då?
  • Arbeta degen väl. 10 minuter med maskin eller 20 minuter för hand.
  • Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Smöret ska vara rumstempererat, inte smält.
  • Täck gärna över din bunke med platsfolie istället för den klassiska bakduken.
  • När köpte du nytt mjöl sist? Bakar du inte så ofta kan det vara värt att kolla utgångsdatumet på mjölpåsen.
  • Låt degen jäsa på ett dragfritt ställe. Just nu är det alltså inte läge att börja vädra.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg innan grädding och med sockerlag efter grädding. Ägget gör att bullarna får en fin färg och sockerlagen gör att bullarna håller sig saftiga längre.

vetelängd
Orkar du inte stå och göra hundra små bullar? Gör vetelängder i stället! Det går fort, är snyggt och precis lika gott!
 
kanelbulleskorpor
Råkar det bli bullar kvar som börjat torka? Skär dom i bitar och torka i ugnen, på en liten stund har du gjort världens godaste skorpor!
 
Har du några bra tips på hur man verkligen lyckas med kanelbullarna? Dela gärna med dig i så fall i kommentarerna!
bilder:Katja Kristoferson

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Malin
Malin
7 år sedan

Mitt bästa tips är att alltid alltid ta extra smör i fyllningen. MINST 50 gr extra. Och rör ihop kanel + smör / vaniljsocker + smör/ vad man nu vill ha som fyllning, så blir det enkelt att breda ut jämnt och fint!

Frida
Frida
7 år sedan

Mina bästa tips är att tänka på att om degen känns för lös; knåda den lite längre i maskin så att den får bilda mer gluten själv så att den tillslut blir fastare så behöver man inte ha i onödigt mycket mjöl som gör degen torr.
Sen ska man inte snåla på fyllningen! Myycket kanel men man kan även ha i lite lite kardemumma i fyllningen för att förstärka smaken. Sen så är det stor skillnad på Icas kanel och på Santa Marias kanel, man kan tillochmed se skillnad på dem i färgen, så välj hellre det lite dyrare för det är såå värt det!

Elise Axelsson
Elise Axelsson
7 år sedan

Sist jag bakade hade jag rumstempererat smör som jag tärnade ner istället för att smälta det. Upplevde degen som mer lättarbetad och betydligt saftigare bullar blev det tyckte jag ☺

Lasagne

Nästa inlägg

Veckans mat-HÖSTMYS

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x