Supergröt

supergröt
Hallå,
Det här med att äta gröt. Vissa älskar det, andra avskyr det. Själv tillhör jag den kategorin som älskar gröt! Varje höst när det börjar blir lite kyligare ute är det ju så gott att göra sig en skål med rykande het gröt. Favoriterna här hemma är klassisk havrgrynsgröt eller rågflingsgröt. Ja eller frågar du Axel, då är mannagrynsgröt allra godast 🙂
 
Just nu ploppar det här och var upp förpackningar med ”supergröt”. Olika blandningar frön och gryn som du sedan kokar med vatten till en gröt. Smidigt för den som är ointresserad av matlagning men ändå bryr sig lite om vad man stoppar i sig. Eller helt enkelt har ruskigt dåligt med tid. Men som vanligt tänkte jag att det där måste man ju kunna göra själv! Så jag gick hem och kokade min egna supergröt!
supergröt
Just nu har vi så himla fina äpplen på ett av äppelträden. Tyvärr sitter de så högt upp. Men igår skickade jag upp Sebastian på stegen så han fick plocka ner några, han kom in med en hel kasse!! Så just nu känns det som om vi kommer få äta äpplen den närmaste tiden..
Jag är fortfarande så sjukt trött. Har haft tre veckor av lågintensiv träning och mycket sömn. Nu försöker jag fortfarande sova så mycket som möjligt men har börjat träna lite mer och äter D-vitamin. Hoppas, hoppas, hoppas den här tröttheten kan ge med sig snart. Är så trist att bara gå runt och vara trött hela dagarna! Just nu känner jag bara för att gå och lägga på soffan och sova bort resten av den här dagen!
supergröt
I morse efter en snabb sväng på gymmet och mataffären tog jag och kokade lite supergröt. Jag tog av vad som fanns hemma i skåpen och blandande. För att det ska gå enkelt att koka ihop så blandade jag i ordning en stor burk med de gryn och fröer jag hade i idag. Sen är det bara att ta en dryg deciliter av blandningen, ha i frukt och koka med vatten. Perfekt!
Det finns massor av energirika, nyttiga och bra fröer och gryn, variera gärna och ha i av dina favoriter!
Receptet nedan räcker till en stor burk.
Supergröt:
2 dl havregryn
2 dl dinkelflingor
2 dl rågflingor
2 dl pumpakärnor
1 dl hela linfrön
Blanda alla ingredienser i en burk och sätt på lock. Förvara mörkt.
1 portion supergröt:
1 1/2 dl frö och grynblandning (se recept ovan)
vatten
1 äpple
ev 1 ägg
kanel
äpple, russin, pumpakärnor
valfri mjölk
Rör ihop gryn och fröblandningen med cirka 2 dl vatten. Skala och finhacka ett litet äpple. Låt allt koka tills du fått en tjock och len gröt. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs. Knäck i ett ägg och rör om (om du vill ha i lite extra energi och protein, jag tycker ett ägg i gröten mättar bra!).
Krydda rikligt med kanel.
Toppa gröten med finhackat äpple, russin, pumpakärnor och iskall mjölk. Pudra gärna över lite kanel på toppen.
 
Vad säger du om gröt? Hiss eller diss?
bild:Linnéa Seidel
 

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
köttfärssoppa med morötter

Nästa inlägg

Veckans mat: 5 värmande middagar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x