Grönsakssoppa

grönsakssoppa
Torsdag idag, vilket betyder soppa och pannkaka! Eller?
Kanske var det mer vanligt förr, för vem orkar egentligen stÀlla sig och göra bÄde soppa OCH pannkaka en helt vanlig torsdag liksom?
Jag vet inte hur det Àr hemma hos er, men jag har ganska svÄrt att fÄ barnen att Àta just soppa. Om jag inte serverar köttfÀrssoppa, den gillar dom bÄda tvÄ och brukar Àta ordentligt av.
SjÀlv Àlskar jag soppa! Det Àr billigt, miljövÀnligt (eftersom du kan stoppa mÄnga grönsaker som börjat vissna lite, vilket gör att du slÀnger mindre mat), lÀtt att göra vegetariskt och det Àr förhÄllandevis snabblagad mat.
NÀr jag var barn lagade mormor ofta grönsakssoppa och jag mins hur gott det var. Lite salt buljong och de dÀr hÀrligt, smakrika rotfrukterna i. Ett sÄnt dÀr riktigt kÀrt barndomsminne ni vet.
Precis som med all mat mormor har lagat under min uppvÀxt Àr det stört omöjligt att försöka göra nÄgot liknande. Det smakar liksom inte alls som hennes mat. Jag vet inte hur mÄnga gÄnger jag stÄtt och kollat pÄ nÀr hon blandar pannkakssmet pÄ en höft och sen stÄtt och stekt vÀrldens tunnaste och godaste pannkakor. Inte blir mina pannkakor ens i nÀrheten sÄ bra!
Kanske Àr det de 50 Ären extra hon har av matlagning som gör skillnaden, eller helt enkelt för att det Àr kÀra barndomsminnen. Jag vet inte.
soppaDÀrför försökte jag mig inte ens pÄ att laga en grönsakssoppa som liknade mormors. Jag gjorde min egen istÀllet.
En soppa full med goda rotfrukter som efter att de fÄtt kokas mjuka, mixats och blandats med en liten klick cremé fraßche. Bara för att runda av allt och göra soppan lite lenare och godare.
Rotfrukter Àr ju fortfarande i sÀsong och man brukar kunna köpa dom billiga sÄ hÀr Ärs. Ta av de rotfrukter du gillar bÀst
Grönsakssoppa:
 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 msk smör
5 stora morötter
1 liten kÄlrot
2 palsternackor
ca 7 dl vatten
1 msk grönsaksfond eller 1 grönsaksbuljong
fÀrsk persilja
ca 1 dl cremé fraßche
salt & svartpeppar
 
Skala lök Àven lök och vitlök. SkÀr i bitar. Stek dom mjuka i en kastrull i en klick smör. TillsÀtt paprikapulvret och lÄt frÀsa en stund. Skala morötter, kÄlrot och palsternacka och skÀr ner i mindre bitar. LÀgg i kastrullen och slÄ pÄ vatten och grönsaksfond/buljong. LÄt koka tills rotfrukterna Àr helt mjuka. Tag av frÄn plattan och lÄt svalna nÄgot. Ha i en bunt persilja. Mixa sedan soppan sÄ slÀt du vill ha den. TillsÀtt crÚme fraßche och rör runt. StÀll tillbaka kastrullen pÄ plattan och lÄt koka upp igen. Smaka av med salt och peppar.
Soppan gÄr utmÀrkt att göra dagen innan och bara vÀrma upp nÀr den ska Àtas. Och gör man sÄ, ja dÄ kan man ju absolut bjuda pÄ soppa och pannkaka. Varför inte en hÀrlig ugnspannaka?
bild:Linnéa Seidel

3
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emma
Emma
7 Ă„r sedan

Testade denna soppa till dagens middag, riktigt god blev den! 😀

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara pĂ„  Emma
7 Ă„r sedan

Men sĂ„ roligt att höra 🙂
Kram!

halloweenmonster

NÀsta inlÀgg

Monster till halloween

0
Vad tycker du? LÀmna gÀrna en kommentar.x
()
x