Saffranskladdkaka

saffranskladdkaka
 
Dag 13 av 24 dagar jul på Linnéas Skafferi. Och glad lucia!
Jag hoppas att ni alla fått se minst ett luciatåg (om som bara på tv), ätit ett par pepparkakor och kanske en lussebulle.
Idag hade jag en härlig nyårs-middagsplåtning på schemat. All rekvisita framdukad på matrumsbordet, jag hade bokat med grannen att jag skulle får vara i deras superfina inglasade uterum, listor på allt som skulle handlats  var klara och det skulle bli en intensiv men så bra arbetsdag. Men i morse vaknade Isac med feber, så det var bara att boka av allt och sätta sig i soffan med en varm liten skrutt i knät. Och så har vi blivit sittandes större delen av dagen. Isac blir alltid extra mammig och pappig när han är sjuk, och vill att man bär eller har honom i knät precis hela tiden. Vilket gör att man blir ganska strandad i soffan. Går inte ens att slänga upp ett blogginlägg liksom..
Men men, livet blir ganska sällan som man tänkt sig, eller hur?
Tanken med denna saffranskladdkaka var att tipsa om något gott och enkelt alla hinner och kan slänga ihop så här till lucia. För hur traditionsenligt den än är med klassiskt saffransbröd så vet jag att många varken orkar, hinner eller vill baka det. Därför tänkte jag att det kan vara bra med ett alternativ om man ändå vill bjuda på något med saffran så här till jul.
Jag gör alltid kladdkakan riktigt kladdig, sen får den stå i kylen över natten och bli fast och enklare att skära. Äter man saffranskladdkakan på direkten blir den lätt lite rinnig. Men efter en natt i kylen får du en knaprig skorpa och en len och krämig insida.
Saffran kan lätt bli lite mastigt i smaken, därför bryter det fint av med en klick lingonsylt till. Det är verkligen supergott, ni måste testa!
 
Saffranskladdkaka med vit choklad:
 
150 g smör
1/2 g saffran (1 påse)
1 krm vaniljpulver
100 g vit choklad
2 dl strösocker
3 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
Lägg smör, saffran och vanilj i en kastrull. Låt smöret smälta. Hacka undertiden den vita chokladen. Tag kastrullen från plattan och rör i chokladen. Låt den smälta i det varma smöret. Blanda socker, ägg och mjöl. Slå över smör och chokladsmeten. Rör ihop till en jämn smet. Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper och ha i smeten. Grädda i 200°C i cirka 20 minuter. Låt kakan svalna helt, gärna i kylskåp ett par timmar eller över natten.
Servera med lättvispad grädde och lingonsylt till.
bild:Linnea Seidel

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sophia
Sophia
7 år sedan

Mmmm, låter toppengott! Kan man frysa in den (i så fall när? Nybakt eller efter ett natt i kylen) för att ta fram under juldagarna? Tack på förhand!

trackback
7 år sedan

[…] bjuda på ännu ett recept  på kladdkaka. Tidigare i veckan tipsade jag ju om saffranskladdkakan som är såå god! Här kommer en annan variant på kladdkaka, nämligen […]

trackback
7 år sedan

[…] inte pepparkakssmaken din grej? Testa då att göra en saffranskladdkaka. Den är en riktig […]

Wienernougat

Nästa inlägg

Wienernougat- dag 12 av 24 dagar jul

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x