Hemgjord kolasås

kolasås
Idag kom det bara över mig. Ett stort sug efter hemgjord kolasås. Jag vet inte var det kom ifrån, men kände bara att gaaah så gott det vore med glass och kolasås just nu! Kanske var det solen och fåglarnas kvitter som väckte lite vårkänslor, inte vet jag. Men erkänn att en skål med god, välgjord glass och till det hemgjord kolasås skulle sitta riktigt, riktigt fint just nu?
Det får det kanske bli till helgen. Sebastian åker till Sälen på torsdag så jag och grabbarna är ensamma fram till på söndag. Så kanske ska vi mysa till det lite extra och göra egen kolasås och glass till fredagsmyset.. Vi får se.
Varken hemgjord glass eller kolasås är speciellt svårt att göra. Glassen kräver dock att du har en glassmaskin. Har du ingen sådan? Testa då det här livsfarligt goda receptet på glass utan maskin. Men har man en glassmaskin i sin ägo, ja då kan det vara kul att göra äkta gräddglass någon gång ibland. Eller så köper du en bytta god vaniljglass av bra kvalité och satsar allt på den hemgjorda kolasåsen 🙂
Vaniljglass, cirka 4 portioner:
6 äggulor
4 msk strösocker
3 dl mjölk
3 dl grädde
äkta vaniljpulver
Separera äggulorna från vitan och blanda gulorna med socker. Vispa vitt och krämigt.
Blanda mjölk och grädde, låt detta snabbt koka upp och häll det sedan över äggsmeten i en jämn, smal stråle. Vispa hela tiden.
När ägg och mjölk blandats hälls det tillbaka i kastrullen. Ställ på medelvarm platta och låt sjuda tills krämen tjocknar. Rör då i en knivsudd äkta vaniljpulver. Låt svalna innan du har upp smeten i din glassmaskin. Tag fram glassen en stund innan den ska serveras så den hinner mjukna något.
Hemkokt kolasås
1 1/2 dl sirap
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl grädde
Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull, låt koka upp och sedan småkoka i 5 minuter eller tills den fått en gyllene färg. Tänk på att såsen blir mycket segare när den svalnar, så var inte orolig om den känns för lös. Servera gärna kolasåsen lite ljummen, det är såå gott!
Smaksätt gärna kolasåsen med lakritspulver, någon likör eller en nya flingsalt.
Om det mot all förmodan bli någon kolasås över, förvara den i en burk i kylen.
bild: KatjaK

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
7 år sedan

[…] Vidare till bloggen […]

Carro
Carro
7 år sedan

Åh jag är så svag för kolasås! Gott!
Jag brukar göra glass utan glassmaskin, vispa 5 dl grädde, blanda i en burk kondenserad mjölk, in i frysen några timmar och vips så har man den godaste glassen ever! Gott att blanda ner hackad choklad eller annat godis också hehe..

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Carro
7 år sedan

Den varianten på glass är ju sååå god. Länkade till den i inlägget också. Helt beroendeframkallande!

Carro
Carro
Svara på  linneasskafferi
7 år sedan

Haha jag läste visst för snabbt! 🙂

vegetarisk lasagne med keso och linser

Nästa inlägg

Veckans mat

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x