NutellasemlorHej alla härliga läsare.
Nu är det inte alls långt kvar till dagen D. Ja, det är semmeldagen jag pratar om! Jag brukar äta en per år. Men då ska det vara en riktigt, riktigt god semla. Jag är inte mycket för alla dessa olika varianter av semlor som finns där ute. En semla ska på något vis liksom vara en semla.
Men, i veckan när jag bakade semlor fick jag ett infall och testade att fylla några med nutella. Alltså. Nutellasemlor. Varför har jag inte testad det tidigare! Av någon anledning så blev den söta karemummabullen, den lena grädden och nutellan en sådan fullträff. Bara så gott. Så alla ni nutella-älskare där ute, här har ni något att sätta tänderna i!


Nu behöver ju det ena inte utesluta det andra, gör hälften vanliga och hälften med nutella. Eller gör alla vanliga, eller alla med nutella.. Svårt val där, men det enda jag kan säga är att nu måste testa!
Orkar ni inte stå och baka semlor tycker jag ni ska testa min rulltårtssemla, eller förra årets stora favorit: semmelkladdkaka.Nutellasemlor:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
25 g jäst
150 g rumstempererat smör
1 ägg
1 dl strösocker
1 nypa salt
ca 11 dl vetemjöl

Fyllning:
nutella
5 dl grädde
ägg till pensling
florsocker att pudra över
Stöt kardemummakärnorna i en mortel till ett fint pulver. Hetta upp mjölken och kardemumman i en kastrull. Låt svalna helt.
Smula jästen i en bunke och slå över den avsvalnade degvätskan. Rör tills all jäst lösts upp. Tillsätt det mjuka smöret i bitar. Blanda sedan i ägg, socker och salt.
Tillsätt sedan mjölet, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Arbeta degen cirka 5 minuter i maskin. Fina glutentrådar ska bildas och degen ska vara elastisk.
Täck över med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek.


Stjälp upp degen på mjölat bord och baka ut till cirka 16 runda bullar. Låt jäsa i cirka 40 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter i 220°C.
Låt svalna helt.
Skär loss toppen på bullen med en vass kniv och gröp ur innanmätet lite så du får plats med nutellan.
Fyll varje bulle med nutella. Vispa grädden och spritsa den fint över bullen. Sätt på locket och pudra florsocker över. Ät direkt!
Ska ni inte äta upp alla bullar på en gång? Frys då in dom precis efter att de svalnat, då kan du enkelt göra dig en semla när suget sätter in!

bild:Linnéa Seidel

2
12

Baka med barn

Photographer: Sebastian Niemi CaAtt vara hemma och ledig med barn kan vara dötrist och långtråkig och alldeles… alldeles underbart. Oavsett om man är hemma på sportlov, föräldraledig eller har en ledig dag tillsammans bara. Det blir ju lite vad man gör det till.
Jag och barnen, som är 2 1/2 och 5 1/2 år har börjat baka när vi är hemma och lediga på fredagar. Dom tycker verkligen det är så roligt att få vara med och hjälpa till. Vi brukar baka lite lagom okomplicerade saker tillsammans och sedan ta med fikat hem till någon eller bjuda hem gäster på fika. Barnen är mäkta stolta när dom får visa upp det vi bakat tillsammans.
Och eftersom man inte har någon press på sig att det ska vara till något kalas eller annan bjudning, så blir det betydligt roligare. För vad gör det om man misslyckas lite?
Första receptet jag tänkte tipsa om är rulltårta. Det är ett himla bra recept att baka med barn. Det går fort att göra själva smeten och sen ska den bara gräddas en liten, liten stund i ugnen. Så barnen hinner inte tröttna.


Rulltårta är dessutom Axels nya favorit och frågar man vad vi ska baka så tycker han ofta just rulltårta. Sen går det ju att variera fyllningen helt efter tycke och smak. Eller kanske framför allt beroende på vad man har hemma för dagen 🙂


Sen har vi ju klassiska chokladbollar. Det brukar vara barnens stora favorit. Ingen ugn behövs och dom kan enkelt hjälpa till att måtta upp alla ingredienser. Extra fint blir det om man gör små söta flaggor och sätter i de färdiga chokladbollarna.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


De flesta sorters småkakor är enkla att göra och perfekta att baka tillsammans med barnen. Just chokladsnittar är mina favoriter 🙂 När det ska bli kalas för barnen har jag gjort dessa men då färgat pärlsockret i blått eller grönt.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Vi fortsätter lite på temat bollar. Nämligen ballerinabollar. Också dessa brukar vara en hit bland barnen. Inte heller här behövs någon ugn, men en matberedare för att mixa ingredienserna. Låt gärna barnen hjälpa till att doppa de färdiga bollarna i choklad och strö på fint strössel
Det var lite tips på vad man kan fördriva tiden med en ledig dag. Vad gör du gärna tillsammans med barnen när ni får några timmar över? Kommentera gärna med dina bästa tips!

3
25

Veckans mat-barnvänliga veckan

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Det är många som är hemma mes sportlovslediga barn nu och då tänkte jag att vad passar bättre än att köra barnvänliga veckan som tema här på Linnéas Skafferi? Kanske är du hemma och lite ledig med barnen och behöver extra tips på vad ni kan äta? Eller kanske ska ni ta och laga lite mat tillsammans om mer tid än vanligt finns under ledigheten?
Här har jag listat 5 härliga recept som barnen brukar gilla.
Först ut är de klassiska köttbullarna, alltså det är ju bra gott med hemgjorda köttbullar. Det går ju inte att komma ifrån det! Jag gör alltid mina köttbullar i ugn. Det är otroligt smidigt!

Hemgjorda fiskpinnar, ha ni testat det? Så otroligt mycket godare än de du köper från frysdisken i mataffären. Och hemma hos oss älskar barnen dessa. Ett bra sätt att få barnen att äta fisk om dom inte brukar gilla det!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Ugnspannkaka, älskar era barn det också? Det är min allra bästa nödraket när man har det lite handlat hemma. Då kan man nästan alltid slänga ihop en ugnspannkaka till middag. Men rivna morötter och keso till gillar även mamman i familjen det 🙂 Sen är ugnspannkaka ett ypperligt tillfälle att ta till vara rester man har i kylen, som överbliven kokt potatis, korv eller andra rester som blir goda i.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Har du svårt att få i dina barn linser och grönsaker? Smyg ner dom i köttfärssåsen!  Ett perfekt litet tricks för att få barnen att äta sådant dom egentligen tror dom inte gillar 🙂


Kycklingklubbor är den perfekta maten att avsluta veckan med. Gör dom i ugn eller i Crock Pot, servera majskolvar, coleslaw, en härlig pastasallad och ett gott bröd till. MUMS!

Photographer: Sebastian Niemi CaGillar dina barn också glass? Testa då den här härliga varianten på frozen yoghurt med mango! Supergod!

Bilder: Linnéa Seidel

1
3