Vinbärskaka med mandelmassa

vinbärskaka med flagad mandel, mandelmassa och hyvlat smör

Nu är det verkligen säsong för alla underbara bär. Vinbär, blåbär, hallon och krusbär. Och än så länge finns även svenska jordgubbar att få tag på.
Just vinbär verkar det vara gott om i år och vad passar bättre än att göra en helt underbart god kaka på de lite sura bären?
Vinbärskaka med mandelmassa är en riktig favorit som du lätt varierar med olika bär.

vinbärskaka med flagad mandel, mandelmassa och hyvlat smör

Jag fick en hel kasse full av både röda och svarta vinbär av min moster och morbrors granne. Jag har fortfarande kvar en flaska svartvinbärssaft jag gjorde på bär från dom förra året. Kanske blir det en omgång till innan säsongen är över för i år.

De flesta bär frös jag in direkt, men ett par deciliter fick åka raka vägen ner i en saftig vinbärskaka.. För att ge kakan extra härlig smak hade jag i riven mandelmassa. Jag tycker det ger så god smak i kakor som dessa. De känns liksom lite mer lyxigt då. Kakan toppade jag sedan med flagad mandel.

vinbärskaka med flagad mandel, mandelmassa och hyvlat smör

Nu kan du ju såklart använda vilka frukt eller bär du vill i kakan. Jag kan tänka mig att blåbär vore otroligt gott. Men även jordgubbar eller hallon skulle nog smaka bra!

Det jag gillar med att använda just vinbär är att de ger lite syrlighet i kakan. Det bryter av fint mot allt det söta tycker jag. Speciellt om du serverar en söt vaniljsås eller vaniljglass till. Jag blandade röda och svarta vinbär, men man kan såklart ta av den ena eller andra sorten.

Just den här kakan åkte raka vägen hem till mormor. Som blev himla glad när vi alla brakade in där i eftermiddags med buller och bång och hade fika med oss. Det blev massor av bitar över så de frös jag in åt dom. Perfekt att ta fram när man får oväntat besök 🙂

vinbärskaka med flagad mandel, mandelmassa och hyvlat smör

Det här blir en maffig och hög kaka, perfekt att bjuda på som efterrätt eller till kaffet. Jag brukar sällan smöra och bröa min form när jag bakar. Det brukar fungera bra att klä botten med bakplåtspapper.

Kakan gräddas med fördel i nedre delen av ugnen och efter ca halva tiden la jag på ett ark folie för att kakan inte skulle bli bränd.
Vinbärskakan ska få fin färg, få lite knapriga kanter så där men fortfarande vara mjuk och saftig inuti.

Vinbärskaka med mandelmassa:

4 ägg
3 dl strösocker
200 g mandelmassa
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
4 dl vinbär
flagad mandel
75 g smör

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Riv mandelmassan fint. Blanda samman de torra ingredienserna och rör i dom tillsammans med mandelmassan, blanda till en jämn smet. Klä en form med bakplåtspapper. Häll i smeten och fördela vinbären på kakan. Strö över ett jämnt lager flagad mandel. Hyvla smöret och lägg ut över kakan.

Grädda i 175 °C i cirka 40 minuter eller tills kakan är helt klar i nedre delen av ugnen. Om kakan börjar få färg tidigt, lägg på ett ark aluminiumfolie.

Servera med vaniljsås eller en god vaniljglass.

4
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Petra
Petra
6 år sedan

Gjorde vinbärskaka för första ggn i fredags (bara röda vinbär). Toppade med lite citronglasyr och serverade med vispgrädde. Maken var närmast salig.
Får jag tag i fler vinbär ska jag prova denna!

lax på muurikka

Nästa inlägg

Lax på muurikka

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x