Juldessert- Glöggkokta päron

glöggkokta päron
 
I år har det help spårat ur hemma hos oss när det kommer till juldesserter! Alla vill ha sin vilja fram när det kommer till det söta avslutet på julmiddagen och många starka viljor finnas i denna släkt.
Så i år verkar det inte bara bli julmatsbuffé, det blir även en buffe av juldesserter!
Från början tror jag vi mest åt ris a ala malta och lite julgodis till juldessert. Men så bakade jag saffransbullar med vit choklad ett år (jag brukar ställa de ogräddade bullarna i en springform och grädda dom så de blir som en butterkaka ungefär. Perfekt som juldessert!) Det blev direkt en succé. Så under många år har vi ätit just ris a la malta och den där saffranskakan. Och en stor kopp kaffe till det. Perfekt!
Men så till förra hösten tog jag fram ett recept på glöggkokta päron till Blossa. Alla som smakade var rörande eniga om att det här måste vi ha till juldessert. Men vi måste även ha saffranskaka!
I år kom min moster med förslaget att ska vi inte ha mandelmusslor som juldessert i år?! Absolut tyckte alla. Men när jag började fråga vad vi skulle plocka bort från menyn för att vi inte skulle stå där med lika mycket dessert som mat, då jäklar blev det liv!
Tydligen blir det ingen jul om saffranskakan inte finns med, inte heller klarar vi oss utan glöggkokta päron. Och alla var rörande överens om att det vore jättegott med mandelmusslor.
Så i år kommer det finnas följande till juldessert hemma hos oss:
Ris a la malta (juldesserternas urmoder!)
Saffranskaka med vit choklad
Glöggkokta päron
Mandelmusslor
En hel massa julgodis och med all säkerhet en och annan chokladask.
 
Jag tror vi blir mätta och belåtna i år också.
 
Men så tillpäronen, så otroligt gott! Funderar på om man skulle kunna koka dom i vitvinsglögg och göra en nyårsdessert av kanske? Vad tror ni om det?
Glöggkokta päron 4 port:
4 fasta päron
1 flaska glögg
1 kanelstång
1 msk kryddnejlikor
3 dl valfri grädde
mandlar
ev ädelost
Skala päronen, men spar stjälken. Lägg päronen i en kastrull och slå på glögg så det täcker päronen. Ha i kryddorna. Koka tills päronen mjuknat, men inte kokat sönder, ca 30-40 minuter beroende på hur stora päron du har.
Vispa grädden lätt. Rosta mandlarna i en medelvarm och torr stekpanna. Låt som svalna och hacka dom sedan fint. Servera de glöggkokta päronen med en klick lättvispad grädde, finhackade mandlar och ev ädelost.
 
Om ni är sugna på att inspireras av andra juldesserter, så hittar ni ett helt gäng goda juldesserter här men ni hittar även lite gott här.
 

4
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
recept på risgrynsgröt

Nästa inlägg

10 recept på julmat

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x