Klassisk rulltårta

recept, jordgubbsrulltårta, klassisk rulltårta
I måndags var det som sagt Axels födelsedag. Och vi har ett barn som inte alls är speciellt förtjust i vanlig tårta. Men rulltårta däremot, det är grejer det. Så önskemålet för dagen var en helt vanlig rulltårta. Med jordgubbssylt i. För att göra det hela lite roligare serverade jag svenska, färska jordgubbar, grädde och glass till. Och det blev bara så gott! Vi satt där i solen på altanen, Sverige hade precis vunnit med 3-0 mot Mexico och allt kändes hur bra som helst faktiskt!
Att baka rulltårta är ju faktiskt så rackarns enkelt. Jag har ett grundrecept som jag alltid utgår ifrån. Sen är det bara att tillsätta kakao för en chokladrulltårta, eller fylla med precis det man önskar. Och så här när jordgubbssäsongen är här finns det få saker som slår att fylla en rulltårta med än just jordgubbar.
recept, jordgubbsrulltårta, klassisk rulltårta
Idag har jag bakat lite annat inför helgens kalasande. På lördag kommer alla kompisar, då blir det glass i stora lass och på söndag blir det för närmaste släkten. Efter lite räknande så tror jag att vi fick det till 112 kolakakor med Daim. Men så har lillebror varit där ett par gånger och nallat några. Dock tror jag det ändå kommer att räcka åt oss 🙂
Idag måste vi in till tandläkaren med Axel. Två permanenta tänder har vuxit upp innanför två mjölktänder, så dom ville gärna kolla hur det ser ut och ifall dom måste dra ut någon tand. Sedan blir det klassiskt fredagsmys med tacogrätäng <3 En fin första fredag såhär på sommarlovet.
recept, jordgubbsrulltårta, klassisk rulltårta
Det här är som sagt ett enkelt grundrecept som är otroligt bra att utgå ifrån. Fyll sedan med vad du vill. Perfekt!
Det känns som om rulltårtan har varit lite ute under några år här. Den har liksom fått ge vika för andra, lite mer moderna bakverk. Men jag börjar se fler och fel recept och bilder florera runt nu. Så kanske, kanske börjar den så smått bli modern igen? Hurra säger jag, för smidigare och enklare finns knappt att baka!
Klassisk rulltårta:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.. Sikta sedan i mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölken. Rör om till en klumpfri smet. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Bred ut smeten och grädda i 250°C i cirka 5-7 minuter.
Strö socker på ett bakplåtspapper. Stjälp upp rulltårtan på pappret. Lossa försiktigt bakplåtspappret från rulltårtans botten. Sitter det fast, prova att pensla pappret med lite vatten. Eller lägg över en fuktig handduk. Då brukar man kunna få loss pappret enklare.
Bred ett lager valfri sylt över rulltårtan och rulla ihop till en tight rulle.
Rulla sedan in rulltårtan i bakplåtspapper. Förvara i kylen. Går också bra att frysa in.
Servera precis som den är till kaffet. Eller gör en mumsig dessert av den tillsammans med färska bär, glass och grädde!

5
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Hemmarecept
5 år sedan

Idag bjuder jag på världens enklaste vego-recept på bloggen: Halloumipytt! http://www.hemmarecept.blogg.se <3

cava, prosecco, champagne, is

Nästa inlägg

Drinktips till sommardrinken

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x