Kalljäst frukostbröd

jäsa över natten
Hela sommaren har jag gått och tänkt på att jag ska baka bröd. Men vem har ens orkat tänka tanken att sätta på ugnen värmen som varit? Inte jag i alla fall. Men nu äntligen. Nu kändes det som om tiden var inne för lite brödbak. Jag ska i ärlighetens namn säga att det här med att baka matbröd inte är min favorit. Jag älskar tanken  av att baka eget bröd. Men är det något jag misslyckas med, så är det just brödbak. Men då och då snubblar man över recept som liksom är idiotsäkra. Som det här, på kalljästa frukostbröd. Eller frukostbröd och frukostbröd. Man kan såklart äta dom precis när man vill. Men det fina är att man kan röra ihop degen på kvällen och enkelt baka ut dom på morgonen och på det viset få nybakat bröd till helgens frukost utan att behöva gå upp i ottan. Sånt gillar jag.
jäsa över natten
Idag kom Axel och en kompis hem med bussen från skolan. Hur kan två 7-åringar låta som 10 elefanter? Men dom verkar ha kul och det är huvudsaken ändå. Sen drar dom iväg på fotboll och jag på föräldramöte. Vardagen liksom.
Idag har jag arbetat hemifrån hela dagen. Förberett en del frilansjobb som ska fotograferas under morgondagen. Varje dag har jag så mycket saker jag skulle vilja hinna med och det slutar alltid med att jag bara skrapat på ytan. Undrar om man skulle kunna önska sig ett par timmar till per dygn? Det vore fint det <3
kalljäst bröd, jäsa över natten
Brödet är sådär ruskigt enkelt. Med få ingredienser som du kan variera i evigheters evighet. Börja att provbaka brödet precis som det är. Testa sedan att byta ut mjölsorter, ha i nötter och frön. Eller varför inte lite rivna morötter? Som sagt, här är möjligheterna oändliga!
Jag hade i en näve tranbär den här gången, jag gillar smaken av dom. Men i övrigt är de bakade efter originalreceptet. Det finns säkert 1000-tals recept på detta bröd. Och alla är lite olika. Jag brukar dra ner mängden jäst. Det behövs inte alls mycket, degen jäser ändå, jag lovar! Jag låter även degen jäsa en stund i rumstemperatur innan den får jäsa i kylen över natten. Ungefär lika länge som det tar att röja av i köket efter man bakat klart. Degen rör jag bara ihop med en träslev. När degen jäst i kylen under natten får den stå en liten stund i rumstemperatur för att liksom vakna till liv. Sedan vickar jag bara ut degen på mjölat bord. formar den till en avlång rulle och skär i bitar som jag snabbt liksom viker ihop till runda bullar. Lätt som en plätt och väldigt lättbakat!
Kom ihåg att kalljäst bröd ska bakas på kallt vatten!
 
Kalljäst frukostbröd, ca 12 bröd:
1/4 paket ekologisk jäst ca 12 g
5 dl kallt vatten
2 msk valfri olja (jag brukar ta olivolja, men ta den du gillar bäst)
1 nypa strösocker
1 tsk salt
ca 10 dl vetemjöl
ev nötter, torkad frukt, frön mm
Lös upp jästen i lite av vattnet. Rör tills all jäst löst upp. Ha sedan i resten av vattnet, olja, socker och salt. Tillsätt mjölet, lite i taget under omrörning. Degen skall fortfarande vara rätt lös. Ha ev i någon smaksättning. Täck bunken med plastfolie och låt stå framme medan du röjer av i köket. Ställ sedan in bunken i kylskåpet. Låt stå över natten.
Tag fram degen och sätt ugnen på 250°C. Ställ in en långpanna längst ner i ugnen. Ha upp degen på mjölat bord. Forma till en avlång rulle utan att knåda degen. Dela i 12 lika stora bitar och vik in ändbitarna och forma till en rund, tight bulle. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. När ugnen är varm, ställ in plåten med bröd och ha i ett glas med kallt vatten i långpannan under. Stäng ugnsluckan fort så ångan stannar kvar. Eller så har du en modernare ugn med ångfunktion. Då använder du helt enkelt den!.
Grädda i ca 15 minuter eller tills bröden fått fin färg på både under och ovansida. Låt svalna på galler. Perfekt till helgens frukostar!
 
Brukar ni baka eget bröd? 

128
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Catharina
5 år sedan

Hej, tack för recept! Perfekt timing. Tänker baka dessa och ta med på min tågresa till Rom på fredag. Har själv gjort kalljäst bröd men som två limpor som jag har på min blogg. Jag har bakat bröd länge. Kommer man igång med det är det liksom gjort i en handvändning. Tack för en inspirerande blogg.

matmedmera
5 år sedan

Älskar hembakade frukostbullar! Alltid bakar bröd hemma!

Fia
Fia
5 år sedan

Jag har testat dessa och de blir verkligen jättegoda! Penslar du dina med något? Dina spricker så fint, vilket mina inte gjort. 🙂

Malin
Malin
4 år sedan

Hej!
Jag brukar göra lika fast med pizzadeg och sedan frysa in den när den jäst över natten. Kan man frysa in detta bröd och ta fram när man ska ha det? 🙂

Petra T Brandt
Petra T Brandt
4 år sedan

Tack för ett jättebra recept! Familjen älskar det. Gästerna älskar det, och jag älskar det för att det blir gott och är så enkelt.

Beatrice Törnberg
Beatrice Törnberg
4 år sedan

Alltså, nu har jag bakat dessa två helger i rad och dom blir sååååå goda, är sååååå enkla att göra och uppskattas enormt av familjen. Idag blev det ”bara” olika mjölsorter i men förra helgen pumpade jag dom med valnötter och tranbär 👌

Micaela
Micaela
3 år sedan

Mina blir degiga trots längre tid i ugnen. Något tips?

vego, ajvarsås

Nästa inlägg

5 lättlagade pastarecept

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x