ANNONS
Integritet på Tailsweep

Rostad grönsakssoppa

/

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Idag kände jag för soppa. Vi äter det väldigt sällan här hemma. Mest för att det nog egentligen bara är jag som gillar det. Resten av familjen äter artigt. Förutom Isac, han brukar mest äta smörgås..
Jag älskar alla slags grönsakssoppor. Av flera anledningar. Det är inte bara väldigt gott, det är också ett bra sätt att ta tillvara på råvaror som börjar bli lite trötta. Speciellt i den här soppan. Det är nämligen en rostad grönsakssoppa. Där de halvtråkig grönsakerna rostas i ugnen, vilket ger massor av god smak!
Jag toppade min rostade grönsakssoppa med solroskärnor, grönkål och paneer. Paneer är en indisk ost, full med protein som är perfekt att ha till soppor eller grytor! Osten i sig smakar inte så mycket. Därför får man se till att krydda den ordentligt. Till mina rostade grönsaker tyckte jag det passade fint att krydda osten med garam masala och lime!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En annan favorit att toppa soppa, pizza, pasta ja typ allt med är grönkål. Antingen precis som den är, eller genom att rosta den i ugnen först.

Nu ska jag strax stoppa barnen i säng. Idag har jag och Isac varit på 4-årsbesök på BVC. Och det gick…. otroligt bra! Han som a l d r i g   gör det någon han inte känner ber honom om. Han fixade alla grejer galant! Det känns hoppfullt inför fredagens tandläkarbesök ändå. När barnen somnat har jag lite jobb kvar att fixa med. Sedan blir det att krypa ner i soffan. De senaste veckorna har varit rätt intensiva. Så nu vore det skönt att få en liten stund framför tv´n. Men vi får se vad som hinns med. Kom på att jag har en tvätt som ska hängas också.. 

Photographer: Sebastian Niemi CaSoppan blir rätt neutral i smaken. Rostade grönsaker, rostad vitlök, lite syra, kokosgrädde och så finhackad persilja. Vill man kan man även smaksätta soppan med garam masala. Det är helt en smaksak. Prova dig fram!
Rostad grönsakssoppa:
700 g morötter
2 palsternackor
2 paprikor
1 gul lök
1/2 vitlök (hela klyftor med skalet på)
200 g tomater
1 msk grönsaksbuljongpulver
svartpeppar
olivolja
5-8 dl grönsaksbuljong (vatten+ 1 tärning eller 2 msk grönsaksfond)
ev garam masala
citron
färsk persilja
ca 2 dl kokosgrädde
1 fp paneer
salt
solroskärnor
grönkål
Skala och slanta morötter och palsternackor.

Dela och kärna ur paprikorna. Skala och klyfta löken. Lägg allt på en ugnsplåt tillsammans med vitlök i klyftor och tomater. Strö över buljongpulver, svartpeppar och ringla över olja. Rosta på 225°C i cirka 25 minuter eller tills rotfrukterna är helt mjuka.
Låt grönsakerna svalna något. Pressa ut vitlöken ur klyftorna över rotfrukterna. Lägg allt i en gryta och mixa helt slätt. Tillsätt eventuellt lite av grönsakbuljongen om det blir för tjockt att mixa. Koka upp soppan i en gryta, späd ut med grönsaksbuljong. Smaka eventuellt av med lite garam masala.
Tillsätt sedan citron, finhackad persilja och kokosgrädde.
Skär paneer i små kuber. Stek gyllene i lite olja. Krydda med garam masala, citron och salt. Toppa soppan med paneer, solroskärnor och grönkål.

En god soppa som passar perfekt så här till hösten! Har ni någon favoritsoppa?

5
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00