ANNONS

Ostgratinerad kål

I annonssamarbete med Boxholms Ost

rostad kål boxholms

Den här sommarens stora favorit måste ändå vara ugnsbakad eller grillad kål. Så när jag fick frågan att ta fram ett recept till Boxholms nya ost. Ja då var valet ganska lätt. Eftersom sommarens värme släppt taget och vi faktiskt har höst här nu, så fick grillen vila. Och istället valde jag att gratinera kålen i ugnen tillsammans med Boxholms senaste tillskott i familjen. En ost med smak av fänkål och dillfrö. Osten är framtagen i samarbete med stjärnkocken Johan Backéus som är Årets Kock 2017.

gratinerad kål boxholms

Jag älskar när en råvara får flera användningsområden och fyller flera funktioner. Ost är ju liksom ost. Passar på smörgåsen och strö över en gratäng. Men med en smaksatt ost får man lite mer. Den passar utmärkt att ha på ostbrickan, eller på en god smörgås. Eller som här, där jag använt den i matlagningen. Osten i sig har ju en viktig funktion, men här sätter även fänkålen och dillfröt en fin smak på kålen. Osten smakar verkligen just fänkål och dillfrö och jag tycker den passar perfekt att ha i matlagning. Men den går precis lika bra att ha på en smörgås eller kanske lite fröknäcke till en kopp kaffe? Både höstens middagar och fikastunder är räddade!ugnsbakad kål boxholms

Gratinerad kål går fint att servera precis som den är. Tillsammans med en god sallad blir det en perfekt middag. Men man kan också servera kålen som ett vegetariskt alternativ när man tillexempel grillar. Vill man ha kött till så passar det utmärkt med lite kryddstark korv. Möjligheterna är med andra ord oändliga!
Förutom att gratinerad kål är otroligt gott så är det också väldigt vackert, eller hur? Speciellt när man blandar flera kålsorter. Jag har även torrostat lite hasselnötter och strött över kålen för att få lite mer textur i rätten.
gratineradkål boxholms
Om du vill läsa mer om Boxholms, samarbetet med Årets Kock och de goda ostarna, kika in här!
 
Gratinerad kål med Boxholms Fänkål & Dillfrö:
1 spetkskålshuvud
1 rödkålshuvud
1 dl olivolja
1/2 citron
1 tsk buljongpulver
2-3 dl riven ost
100 g hasselnötter
krasse
Dela kålen i fjärdedelar eller halvor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda samman olja med pressad citron och buljongpulver. Pensla kålen med detta. Strö över osten och gratinera i 200°C i cirka 30 minuter eller tills kålen är helt mjuk och har börjat få färg.
Grovhacka hasselnötterna och rosta dom i en torr stekpanna tills de börjar få lite färg. Strö de rostade nötterna och nyklippt krasse över den varma kålen.
 
Gillar ni smaksatt ost och vad brukar ni ha det till? På smörgåsen? I maten?
 

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Fredrika
Fredrika
5 år sedan

Ser såå gott ut!

morotsbiffar med fetaost

Nästa inlägg

Morotsbiffar med fetaost

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x