ANNONS

Pastasås med ugnsrostade grönsaker

i annonssamarbete med Villa Puccini pastasås med ugnsrostade grönsaker villapuccini
Äntligen är det dags att fortsätta min resa bland fantastiska råvaror, god mat och gott vin. Det är nämligen dags för del två i jakten på den perfekta pastasåsen i samarbete med Villa Puccini! Den här gången har jag tagit fram en pastasås med ugnsrostade grönsaker. Det är alltså en grönsaksbaserad sås som jag gjort helt från grunden. Inga färdiga krossade tomater, inga halv eller helfabrikat. Bara en otroligt god pastasås!
Men jag lovar, det är inte alls speciellt krångligt. För det är grejen med mycket av den italienska maten tycker jag. Matlagningen är rustik, från grunden, men sällan speciellt svår eller krånglig.
Precis som jag skrev i det första inlägget finns det ett par saker att tänka på när man parar ihop vin och mat. Till min pastasås med ugnsrostade grönsaker ska vi dricka ett rött vin från Toscana. Så först och främst tittar jag lite på vinets karaktär. Är det ett kraftigt vin? Då krävs en kraftig maträtt till. Har vinet mycket eller lite syra? Sedan kollar jag även på vilka råvaror och vilken slags mat som lagas i området där vinet kommer ifrån. Som tur är finns det otroligt många härliga råvaror att utgå ifrån i det toscanska köket!
pastasås med ugnsrostade grönsaker villapuccini
Förra gången gjorde jag en kycklingpasta som gick riktigt fort att göra och passade perfekt att lyxa till det med mitt i veckan. Dagens recept behöver lite mer tid på sig. Eftersom vi ska ugnsrosta alla grönsaker och använda dom till vår pastasås. Så kanske är detta ett recept som man kan förbereda under veckan och sedan laga till fredagsmyset?
Jag har gjort en helt vegetarisk variant den här gången. Dels för att jag vill låta såsen som passar utmärkt till vinet vara stjärnan i den här rätten. Men också eftersom pastasåsen är rätt kraftig och intensiv i smaken tack vare att grönsakerna ugnsrostats. Och tillsätter man då även tillexempel stekt biff, oxfilé eller annat kött som hade fungerat fint i såsen- ja då är risken att själva maträtten blir för kraftig till vinet. Och istället för att det kryddiga toscanska vinet lyfts av maten, finns risken att vinet upplevs lite platt och smaklöst..
pastasås med ugnsrostade grönsaker villapuccini
En annan sak man ska tänka på är temperaturen på vinet. Just rödvin säger vi ska vara rumstempererat. Men idag har vi betydligt varmare inne i våra hus än man hade när själva uttrycket rumstempererat vin myntades. Därför kan det vara en god idé att kolla upp vid vilken temperatur vinet ska serveras vid. Det toscanska vin jag tagit fram receptet till serveras bäst vi +18°C.
Pastasås med ugnsrostade grönsaker 4 port:
4 röda paprikor
250 g tomater (gärna plommontomater)
1 gul lök
1/2 vitlök med skal
2 msk balsamvinäger
1 dl rött vin (gärna ett toskanskt med hög syra)
salt & svartpeppar
färsk basilika
1 msk grönsaksfond
4 port spagetti
riven parmesan
Dela paprikorna i stora klyftor och ta ur kärnhuset och alla kärnor. Dela tomaterna, skala löken och skiva den grovt. Lägg allt i en ugnsfast form. Placera ut hela vitlöksklyftor runt om i formen. Ringla över balsamvinäger och rött vin. Strö sist över lite salt och peppar.
Ugnsrosta på 200°C i 40 minuter. Eller tills alla grönsakerna och löken är helt mjuka. Låt svalna.
Plocka ur vitlöksklyftorna. Mixa alla grönsaker tillsammans med 1/2 kruka färsk basilika. Pressa ur vitlöken ur skalen och blanda i tillsammans med grönsaksfond.. Koka upp på svag värme, Smaka av med salt och peppar.
Koka spagetti enligt anvisningarna och rör ner den varma pastan i såsen. Servera med massor av riven parmesanost. Ät direkt.
 

 
Har du något riktigt bra recept på pastasås som du vill dela med dig av? Kommentera gärna!
 
 

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
nutellagrottor, småkakor, nutellakakor

Nästa inlägg

Nutellagrottor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x