Saftig saffranskaka

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Igår skulle jag verkligen bara göra det ytterst nödvändiga. Och sedan försöka ta det lite lugnt. Hämta barnen tidigt och åka till badhuset. Men så fick jag lite feeling. Och kunde inte låta bli att testa ett nytt recept som liksom bara kom till mig. För ibland är det så det går till när jag skapar recept. En tanke blir till ett nytt recept.
Igår blev det en saftig saffranskaka. Som var enkel att baka och hade otroligt mycket smak! Perfekt så här inför första advent, eller vad säger ni?

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag vet att många har svårt att få saffransbröd att smaka saffran. Att det lätt blir torrt och lite tråkigt. Personligen är jag inget stort fan av helt vanliga klassiska lussebullar. De blir lätt just torra och tråkiga. Vilket inte är så konstigt. Saffran måste ha lite hjälp på traven för att det ska smaka något. Därför föredrar jag faktiskt att baka annat med mitt saffran. Saffransbullar med vit choklad tillexempel. Eller saffranskladdkaka, saffranssnittar eller förra årets stora favorit. Budapestrulle med saffran. Otroligt gott!
Vad har alla dessa recept gemensamt då, förutom saffran? Jo de innehåller en hel del fett och socker. Sådant som saffran gillar för att smaken ska komma fram ordentligt. 

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag bakade en riktigt saftig saffranskaka där jag utgick från min mormors klassiska sockerkaksrecept. Det är ett 3 dels recept. Där man använder 3 ägg, 3 dl strösocker och 3 dl vetemjöl. Lätt som en plätt att komma ihåg!
Men för att få saffranet att framträda lite extra, då hade jag i en skvätt apelsinblomsvatten och lite färskpressad apelsin. Och det blev såå gott! Saffranet fick en otroligt blommig och god smak! Så det kan jag starkt rekommendera!



När Sebastian fyllde 30 hyrde vi ett hus i en liten by på Sicilien. Och utanför dörren fanns ett otroligt stort apelsinträd som blommade precis när vi var där. Ibland var doften så intensiv att man nästan fick ont i huvudet. Så varje gång jag känner doften av apelsinblomsvatten tänker jag på det där underbara trädet. Tänk vad dofter kan föra med sig minnen ändå!


Den här saffranskakan passar perfekt att äta precis som den är till en kopp kaffe, det gjorde i igår. Men vill man går det såklart bra att servera lingon och lite lättvispad grädde till. Då blir det lite mer av en efterrätt. Perfekt till adventsfikat kanske?
Saftig saffranskaka:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
100 g smör
1 pkt saffran
1 krm äkta vaniljpulver
1 msk apelsinblomsvatten
2 msk färskpressad apelsin
1 dl mjölk
smör och ströbröd till formen
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda samman mjöl och bakpulver i en separat skål. Smält smöret och tillsätt saffran och vanilj. Ha i apelsinblomsvatten, apelsinsaft och mjölk.

Rör i mjölblandingen och det smälta smöret i äggsmeten. Vänd försiktigt ihop till en klumpfri smet. Smörj och bröa en form. Ha i smeten och grädda i 200 °C i cirka 25-30 minuter eller tills kakan är helt klar.
Sikta lite florsocker över kakan när den svalnat
Mormor och morfar fick halva kakan igår och den uppskattades verkligen av dom. Även Axel hann smaka en skiva igår kväll och tyckte den var jättegod. Så den blir det till att baka fler av under december!
Har du något bra tips på hur man ska få saffransbrödet riktigt saftigt?

Gillar du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat här nedanför <3

11
17

Lakritskola med citron och flingsalt

I annonsamarbete med Kökets Box & Lakritsfabriken

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Här hemma har det dragit igång nu. Julen.
Julmusik spelas, vi äter pepparkakor och dricker glögg. Varför dra ut på det när man går så och väntar (nåja, jag och barnen väntar och längtar, mannen får nog av bjällerklang ganska lätt). Så nu känns det fint att helt fritt få hänge sig åt olika sorters recept på allt från julgodis till nya spännande varianter av lussebullar!
Och när det kommer till julgodiset finns det ett par sorter jag gillar allra bäst. För det finns få saker som slår att kunna bjuda på hemkokt kola så här när det närmar sig jul. Det är dessutom en himla bra grej att göra och ge bort till någon man tycker om! Jag brukar för det mesta koka samma slags kola, antingen en klassisk gräddkola, eller kola med brynt smör. Det är verkligen två favoriter när det kommer till julgodis. Men den här gången har jag testat ett helt nytt recept, nämligen en lakritskola med citron och flingsalt.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Det är efter ett av Ernst recept jag gjort dessa. Det är nämligen en del av de recept ni hittar i Specialboxen ”Kökets julbox”. Nu vill jag ju inte avslöja mer vad boxen innehåller, det är ju det roliga med det hela. Att få öppna boxen och överraskas. Men jag kan säga att boxen förutom fina produkter som passar perfekt till julbaket, även innehåller några av Ernst mest populära julrecept och utvalda designprodukter från ERNST! Värdet på denna specialbox är hela 600kr!! Men ni betalar endast 299kr.
Jag har ju fått möjlighet att kolla in vad som finns i boxen och alltså redan testat en del av produkterna, och jag tror ni kommer gilla innehållet precis lika mycket som jag gör!
Lagom till första advent dyker din julbox upp och det är bara att sätta igång med julbaket! Boxen finns i en begränsad upplaga, så här finns ingen tid att spilla om ni vill hinna lägga vantarna på en box! Klicka dig in här för ett enkelt beställa en box!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Lakritskolan har fått smak av lakritspulver från Lakritsfabriken.

Det är liksom lakrits i pulverform som passar perfekt att smaksätta diverse bakverk och godis med. Jag älskar när man kan ta gamla välbeprövade recept och bara tillsätta en ny smak, som tillexempel lakrits. Och så får man en helt ny smak på receptet.
När jag gör kola använder jag alltid en avlång brödform som form. Det ger perfekt höga kolor och det blir enkelt att skära kolorna sedan också!
Lakritskola med citron och flingsalt:
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
2 msk kakao
3 tsk lakritspulver
1 citron (endast skalet)
1 tsk flingsalt
Klä en form (jag använde en avlång brödform) med ett bakplåtspapper. Blanda strösocker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt allt koka upp. Tillsätt sedan kakaon när kolasmeten kokat en stund. Koka kolan tills den klarar kulprovet (ha upp iskallt vatten i ett glas och droppa i lite kolasmet i vattnet. Kan du forma en liten kula med hjälp av fingrarna är kolan klar).
Tillsätt sedan lakritspulvret och rör med hjälp av en visp ut alla klumpar. Häll kolasmeten i formen. Riv skalet fint av citronen och strö över det tillsammans med lite flingsalt.
Låt kolan stelna i kylen. Skär sedan kolan i önskad storlek. Slå in kolorna i bakplåtspapper.


Vilket av alla julgodissorter är din favorit?

4
2

Enkel juldessert till glöggminglet

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Ok, då kör vi officiellt igång julen här på Linnéas Skafferi! Vad säger ni om det? Självklart kommer det inte endast delas julrecept. Jag har en hel drös andra recept på gång åt er också. Men nu känns det liksom ok att få börja dela julrecept. För jag ser ju att ni redan nu söker efter inspiration här på bloggen.
Under helgens mat och vinmässa bjöd jag på en variant av min snabba cheesecake. Men här som en enkel juldessert istället. Perfekt till glöggminglet! Och som utlovat, så delar jag med mig av receptet!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag hade egentligen tänkt att bjuda på orginalreceptet. Men så gick jag där i mataffären och kom på att det vore kul att göra en julig variant istället. En enkel dessert som passar perfekt att göra till julens alla adventsmingel. Eller som en av er som kom och smakade sa:
-Den här ska jag bjuda på på julafton!!
Ni anar inte hur det värmer att höra det. Att mina recept får följa med er. In i vardagen och underlätta pusslet med att få till vardagsmaten. Eller att få vara med och sätta guldkant på julfirandet. Det är en ära <3

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Idag har jag arbetat hemma hela dagen med att laga upp recept, styla och fotografera. Och även om dagen har varit grå här, så har den varit betydligt mycket ljusare än förra veckan. Idag behövde jag inte ens plocka fram dagsljuslamporna. Bara en sådan sak. När jag röjt av i köket hade jag tänkt sätta mig med lite jobb framför datorn. Men vet ni, då sken nästan solen. Så jag tog med mig Challe på en promenad.

Jag har knappt fått mer än ett par minuter med frisk luft per dag sedan i torsdags. Så det var verkligen välbehövligt kände jag. Solen gick såklart i moln och det var så otroligt lerigt ute. Men promenaden gjorde gott. Både för mig och hunden som nu ligger och snarkar på golvvärmen i hallen. Alltså hunden snarkar, jag är än så länge vaken.

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Det här är ett sådant där busenkelt recept. Originalet kom jag på en kväll för massor av år sedan när vi blev sugna på dessert. Men inte hade förberett någon. Då tog jag lite av vad som fanns hemma. Och vips var ett av de mest populära recepten i efterrättskategorin här på bloggen fött!
Här har man stora möjligheter att variera helt efter tycke och smak. Kanske hade det varit gott att blanda i lite pepparkakskrydda också? Eller varför inte saffran?
Gör desserter i stora glas och servera efter middagen, eller servera i mindre glas till glöggminglet.
Enkel juldessert till glöggminglet 4 stora glas:
2 dl vispgrädde
200 g färskost
1 msk florsocker
ca 100 g frysta lingon
ett gäng pepparkakor
frysta, sockrade lingon att dekorera med

Vispa grädden, inte allt för hårt.

Blanda färskost med florsocker, tillsätt lingonen. Mosa lingonen lätt med baksidan av en slev medan du blandar i dom i färskostkrämen. Rör i grädden och blanda tills du får en klumpfri kräm. Krossa pepparkakorna. Tag fram fyra fina glas, varva söndersmulade pepparkakor med färskostkrämen och avsluta med frysta lingon som du rullat i socker. Servera direkt!

Låt höra, har ni startat julförberedelserna något än? Eller är det på tok för tidigt? 

0
12