ANNONS

4 goda jultapas till glöggminglet

 I annonssamarbete med Cerverajultapas, glöggmingel, brietårta, cervera

Som jag längtat efter de här kommande veckorna! För december är helt klart min favoritmånad på året. Jag älskar allt härligt man har framför sig. Allt från att planera julklappsköp till att dricka glögg och äta pepparkakor, gå på glöggmingel eller bara njuta av att hela huset är fint dekorerat med alla mina favoritjulsaker.
Jag gillar att servera mat och fika på mindre fat och skålar. Det blir ofta enklare att duka med mindre skålar och uppläggningsfat än med ett par stora. Av den anledningen drar jag mig inte för att använda både assietter, mattalrikar och frukostskålar i min dukning. Därför är jag extra glad över mitt härliga samarbete med Cervera. För där hittar jag alltid massor av fint i olika stilar och prisklasser. Vilket gör att man enkelt både shoppar julklappar och nytt till sin egen juldukning där!
Jag försöker alltid hålla en röd tråg igenom dukningen. Här har jag valt grått. Vilket verkligen är min favoritfärg. Sedan har jag valt att lägga till skålar och bestick i svart. Och de otroligt fina servettringarna i mässing.
Om du är ute efter fler tips på bra julklappar, kolla in Cerveras perfekta julklappstips!
Längre ner i inlägget hittar ni även en bra rabattkod att använda hos Cervera fram till jul!
jultapas, glöggmingel, friterade saffransbollar, cervera
I samarbete med Cervera har jag tagit fram 4 härliga jultapas som passar utmärkt att bjuda på så här till jul. En blandning av sött och salt. Och det söta får helt klart mina saffransmunkar stå för. Har ni sett något finare? Jag har tidigare skrivit om att saffransbröd inte är min favorit. Men jag lovar er, har ni väl testat en saffransmunk vill ni aldrig äta en helt vanlig lussekatt igen!
Saffransmunkar:
25 g jäst
0,5 g saffran
3/4 dl strösocker
100 g smör
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
6-8 dl vetemjöl
2 liter frityrolja
strösocker att rulla munkarna i

Sula ned jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite av sockret. Smält smöret och ha i saffranet i smöret. Häll i den kalla mjölken i smöret så det sjunker i temperatur. Det får inte vara varmare än 37°C.
Häll vätskan över jästen och rör tills all jäst lösts upp. Tillsätt sedan socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta tills du får en smidig deg. Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa i cirka 40 minuter.
Dela sedan degen i två delar och rulla ut. Dela varje korv i cirka 25 bitar och rulla till runda bollar. Låt saffransbollarna jäsa i 20 minuter till.
Värm upp oljan i en kastrull till cirka 180 ”C.  Fritera saffransmunkarna i omgångar. Fritera tills de fått en fin gyllene färg runt om. Lägg upp de nyfriterade munkarna på ett hushållspapper och rulla dem sedan i strösocker.
OBS! Ha ett lock till hands att lägga på kastrullen om det börja brinna!

jultapas, glöggmingel, brietårta, cervera
En klassiker vid det här laget är varm brietårta. Men varje gång jag serverar det blir det festens höjdpunkt. Och det bästa är att den lätt går att variera efter vad man har hemma eller är sugen på. Här har jag tagit olika sorters nötter, tranbär, honung och lite flingsalt. En perfekt kombination!
Varm Brietårta:
1 rund Brieost
2 dl blandade nötter
1 dl tranbär
2 msk flytande honung
2 nypor flingsalt

Färsk krasse att dekorera med
Blanda nötter, tranbär, honung och salt i en bunke. Lägg brieosten i en ugnsform och strö över nötterna. Baka i ugnen på 180°C i cirka 10 minuter.
Dekorera den varma tårtan med färsk krasse. Servera tillsammans med olika sorters kex.
jultapas, glöggmingel, , cervera

En annan storfavorit så här till jul är ju pepparkaka och ädelost. Och visst. Man kan ställa fram färdiga pepparkakor och ost på tub. Men, det här är ju faktiskt bra mycket godare. Om inte allt ska ätas upp på direkten kan det vara en god idé att låta var och en göra i ordning sin egna pepparkaka. De blir lätt mjuka om de står för länge nämligen.

Pepparkaka med ädelostkräm och fikonmarmelad:
200 g pepparkaksdeg
140 g gräddädelost
1 dl creme fraiche
fikonmarmelad
färska fikon
Tag ut pepparkaksdegen cirka 30  minuter innan den ska bakas ut ur kylskåpet. Kavla ut pepparkaksdegen på mjölat bord och skär i stänger. Grädda i 225°C i cirka 5-7 minuter. Tag ut och låt svalna helt.
Mixa ädelost med creme fraiche till en slät kräm. Fyll en spritspåse med krämen. Eller ha upp i en fin skål. Dekorera pepparkakorna med ädelostkräm, fikonmarmelad och färska fikon. Strö gärna lite smulade pepparkakor över.
jultapas, glöggmingel, brietårta, cervera
En annan favorit så här till jul är grönkålen. Som jag tror kommer att ta större och större plats på julborden i framtiden. Jag tänkte att den även skulle få vara med på mina jultapas! Därför har jag gjort en liten kavringsnitt med smetana, rostad grönkål och löjrom. En prefekt, lyxig lite munsbit! Får man grönkål över kan man bara ställa fram det som chips!
Kavringsnittar med smetana, grönkål och löjrom:
ca 5 skivor kavring
smör att steka i
ca 150 g grönkål
olja
salt
1 1/4 dl smetana
ca 80 g löjrom
Skär varje brödskiva i fyra bitar. Stek dom frasiga i lite smör.
Skär grönkålen i mindre bitar och ringla över lite olja. Stek kålen på medelvärme i en stekpanna tills den börjar bli knaprig. Salta lätt.
Lägg upp kavringen på ett fat. Ha på en klick smetana på varje brödbit. Toppa med rostad grönkål och löjrom. Servera direkt!
Allt det fina porslinet jag använt till mina jultapas kommer från Cervera! Grå är verkligen en av mina favoritfärger och jag älskar att mixa och matcha med olika gråa och svarta nyanser i porslinet när jag dukar upp till fest!

Vad är din favorit när det kommer till glöggmingel? Är det pepparkakan med ädelost? Eller har du något annat fint tips att dela med dig av?

14
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
rostad grönsakssoppa, rotfrukter

Nästa inlägg

5 värmande middagar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x