Vegetarisk lasagne

vegetarisk lasagne. vego
Mitt i alla förberedelser inför första advent, så måste man ju faktiskt äta helt vanlig vardagsmat också. Jag vet, helst skulle jag bara vilja stå i köket och testa olika sorters julgodis och saffransbröd. Men det går ju inte. Nej, man måste laga lite vanlig mat också. Torsdagar innebär badhuset för oss då Isac har simskola. Vilket betyder att vi ofta kommer hem lite för sent för att man ska hinna laga mat. Antingen brukar det bli rester, eller som idag när jag förberett middagen tidigare. Och finns det någon mat som passar bättre att laga iordning innan än lasagne? Jag tror inte det. Dessutom har jag aldrig hört någon säga att man inte gillar lasagne. Båda barnen åt varsin rejäl portion och nu sitter de i soffan och kollar på en film innan det är dags att borsta tänderna och gå och sova.
Jag äter ju inte kött, men vi har faktiskt börjat äta en hel del vegofärs här hemma. Vilket alla verkligen gillar. Jag gillar enkelheten med att ha en förpackning i frysen. Annars föredrar jag aldrig köttsubstitut. MEN. Det här är faktiskt en riktig räddare i nöden. Så det får gå. Och dessutom är det ett perfekt sätt att få familjen att äta mer vego, om man nu har lite svårigheter med det.
vegetarisk lasagne vegoJag har för länge, länge sedan rationaliserat bort bechamelsåsen. För det finns något som är betydligt mycket enklare. Och godare! Istället för att ha sås mellan varje varv brukar jag toppa hela lasagnen med ett lager creme fraiche och sedan ordentligt med smakrik ost! Enligt reglerna är det kanske inte ens en lasagne då. Men det struntar jag helt i. Det här är min variant på vegetarisk lasagne helt enkelt.
Jag tog även en genväg när det kom till själva smaksättningen. Det fanns en halv burk ajvar hemma. Och jag gillar ju när man kan ta genvägar i köket. För det underlättar lagandet av vardagsmaten så otroligt mycket! Därför fick det bli en vegetarisk lasagne med smak av ajvar idag!
Vegetarisk lasagne:
500 g vegofärs (typ från Anamma)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
1 fp krossade tomater
vatten
1 grönsaksbuljong
ca 2 dl ajvar
färsk persilja
1 msk balsamvinäger
salt & peppar
lasagneplattor
 
2 dl creme fraiche
vällagrad ost
Bryn vegofärsen (eller ta vanlig köttfärs om du hellre vill ha det). Finhacka lök och vitlök och låt steka med. Grovriv morötterna och ha i dom. Tillsätt krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong. Låt allt koka upp och koka i cirka 10 minuter. Smaka av med ajvar, finhackad färsk persilja, balsamvinäger, salt och peppar.
Varva lasagneplattor med färssåsen i en ugnsfast form. Toppa allt med uppvispad creme fraiche och riven ost. Gratinera i 200°C i cirka 25 minuter.
Nu är det dags att få barnen i säng!

6
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Isabelle
5 år sedan
jultapas, glöggmingel, brietårta, cervera

Nästa inlägg

4 goda jultapas till glöggminglet

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x