Vegetariska biffar med stekt kål

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej och välkommen 2019! Precis som över jul tog jag ett par dagar off. Det känns liksom lite mer närvarande att fira in både jul och det nya året utan sociala medier. Jag vet att ni klarar er bra ändå. Men nu är januari 2019 här och  vi har ett helt nytt år framför oss. Hur härligt som helst!
Här hemma har vi fortfarande jullov. Men nu börjar vi allt gå varandra lite på nerverna. Ja eller det är nog mest lillebror här hemma som går alla på nerverna. Som tur var hörde Axels en klasskompis av sig idag på dagen så han fick åka iväg och leka lite utan lillebror. Det kan man behöva efter intensiva jullovsdagar med familj och släkten. En annan sak som verkligen gör sig påmind så här när det ändå börjar bli någon slags vardag igen är det här med maten. Mellan jul och nyår kan man alltid skrapa ihop lite rester, göra nya rätter av det som finns eller helt enkelt bjuda bort sig till någon annan och äta.

Men nu. Nu är det liksom vardagsmat som gäller igen!  Jag har tidigare skrivit om att jag inte riktigt gillar köttsubstitut. MEN, efter att ha testat Anammas färs och formbara färs så är det faktiskt något vi äter då och då här hemma. Jag behöver inte uppfinna hjulet, utan kan bara byta ut köttfärs mot antingen deras vanliga sojafärs eller den formbara färsen. Hur smidigt som helst!
Känner man att man lika gärna ätter köttfärs, ja då går det precis lika bra att ta det.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Så här efter jul och nyår känns det  skönt att laga av sådant man redan har hemma i kylen. Därför stekte jag på några olika sorters kål som jag toppade med hackade mandlar och salt. Vill man kan man såklart även slå på lite grädde. För att få mer av en sås till.
Biffarna smaksatte jag med lite av julens senap och så torkade trattkantareller. Det är en sådan god kombination.
För att få lite mer smak i vegofärsen har jag alltid i lita tamarisoja, det blir verkligen gott!
Biffar med stekt kål:
500 g formbar  vegofärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk valfri senap
2 tsk tamarisoja
1 msk grönsaksfond
1 dl smulade, torkade trattkantareller
salt & svartpeppar

Låt färsen tina helt.

Skala och finhacka sedan lök och vitlök. Blanda i detta i färsen tillsammans med senap, soja, grönsaksfond, trattkantareller, salt och peppar. Rör om väl. Forma till biffar och stek gyllene i lite olja.
olika sorters kål (jag hade grönkål och svartkål)
olja
mandlar
salt
lingonsylt
Repa kålen och skölj den. Stek den i lite olja tills den blivit mjuk men fortfarande har lite tuggmotstånd.
Hacka mandlarna och blanda i dom i kålen. Smaka av med lite flingsalt.
Servera biffarna med stekt kål, lingonsylt och eventuellt lite kokt potatis om du gillar det.

Enkel vardagsmat när den är som bäst!
Nu ska jag fly fältet en stund här hemma och åka mot gymmet. Det är väl jag och alla andra så här i början av januari kan jag tänka mig..
Jag hoppas ni alla haft en fantastisk start på det nya året <3

0
1

Nyårslista 2018/2019


Istället för att göra en årsresumé, eller skriva långa listor om vad som varit bra eller dåligt med 2018, så har jag gjort så här i år. 6 listor, 3 för 2018 och 3 för 2019. Jag tänker att det blir enkelt att gå tillbaka och se vad jag vill att 2019 ska innehålla. Men också saker jag inte vill ta mig med in i 2019. Och sen om ett år se hur det gick med den saken..
Listorna hittar ni på min instagram, om ni också vill använda er av dom 🙂

1
0

Halloumisnittar med päron

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Nyår närmar sig med stormsteg. Idag var jag och resten av Sala och handlade inför nyår tror jag. Jag hade fint sällskap på Ica så att säga. Men det var bara att ta ett djupt andetag och ge sig in i folkmassan, ta fram listan och arbeta sig igenom den.
Men för er som inte riktigt satt nyårsmenyn än så kommer här ett litet sista minuten-tips till tilltugg eller snittar. Nämligen halloumisnittar med päron och björnbärsmarmelad. Så enkelt men gott!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Här hemma njuter vi av ledigheten. Både Sebastian och jag hade tänkt att jobba undan lite i mellandagarna. Men det har bara vart så skönt att vara ledig. Äntligen har våra barn fattat det här med sovmorgon. Så det har vi tagit, varenda morgon, förutom i torsdags då vi åkte till Gustavsvik i Örebro och badade. Men annars har även väckarklockan fått vila. Kanske att jag ställer den imorgon för att åka in och träna. Men alltså sängen är ju bra skön på morgonen alltså! Så vi får se hur det blir med det.
Isac har i stort sett inte ätit något alls sedan vi gick på jullov. Så ikväll blev det köttbullar med mos och svampsås här hemma till middag. Eller Isac åt köttbullar och vi andra vegobiffar. Och äntligen åt han lite. Det var välbehövligt, för de senaste dagarna har humöret varit riktigt hemskt på detta lilla barn. Men med lite energi i kroppen har vi fått en fin lördag tillsammans hela familjen och nu är det Djungelboken som gäller på tv. En riktigt skön jullovsdag.

Snittarna är som sagt busenkla att göra. Och kombinationen salt halloumi och söt björnbärsmarmelad är grymt god!
Det här receptet tog jag fram tidigare i höst till siten folk o folk, där jag varje vecka tar fram nya recept som passar ihop med deras drycker.

Päronsnittar med halloumi:

1 fp (200 g) halloumi
2 stora fasta päron
1 dl björnbärsmarmelad
färsk basilika
cocktailpinnar

Skär halloumi i stavar och stek tills de blir gyllene i lite olja. Skär päronen i skivor och dela på mitten. Skär bort ev kärnor. Lägg ut päronskivorna på ett fat. Lägg på en bit halloumi på varje päron. Klicka på marmelad och lägg på lite färsk basilika på varje snitt och stick igenom en cocktailpinne.

1
1