ANNONS

Ugnsbakade, fyllda sötpotatisar

I annonssamarbete med Boxholms Ost

ugnsbakad sötpotatis ost boxholm

Hemma hos oss är sötpotatis en riktig favoritråvara. Antagligen för att den är så allsidig. Och passar att göra många olika rätter av. Men en som vi alla gillar riktigt mycket är att fylla den med något gott och sedan ugnsbaka den. Ibland känns det som om man bara lagar samma vardagsmat om och om igen. Då är det kul att komma på något nytt, som faktiskt inte alls tar speciellt lång tid att göra. Men som är något helt annat än korv och makaroner. Även om det inte är något fel på det heller.

Idag har jag gjort fylld sötpotatis som ugnsbakats med Boxholms Fänkål & Dillfrö.

En ost som lanserades hösten 2018 och är smaksatt av stjärnkocken Johan Backéus, som 2017 tog hem titeln som Årets Kock. Jag gillar verkligen smaksatta ostar, för de kan lyfta vilken halvtråkig maträtt som helst. Testa att använda den nästa gång du gör en potatisgratäng, eller varför inte i pastasåsen. Det gör verkligen skillnad, men är ett riktigt enkelt knep att ta till! Om man nu inte bara vill ta ett par skivor av osten och lägga på smörgåsen, för den passar utmärkt till det också! Eller på ostbrickan, eller som små tilltugg. Ja ni förstår, det är en ost som har otroligt många användningsområden.

ugnsbakad sötpotatis ost boxholm

Efter jul och nyår brukar de flesta av oss vara sugna på lite lättsammare mat och då är det här receptet perfekt! Själva fyllningen består av stora vita bönor och Boxholms Dill & Fänkål. Och sötpotatisarna gå fint att äta precis som de är, med en god sallad till. Annars är de ett fint tillbehör till korv eller varför inte köttfärsbiffar? Men så här efter storhelgerna känns det helt lagom att bara göra en sallad till!
Jag gillar att använda vita bönor i min matlagning. De har inte speciellt mycket smak, men tillför en krämighet och ett fint tillskott av protein. Alltså perfekt att laga till den som fått för sig att bönor inte är deras grej. Jag tar alltid helt vanliga på tetra, det är lätt och smidigt! Eftersom bönorna i sig är så neutrala, men har massa bra andra egenskaper passar det perfekt att använda en smaksatt ost här. Det lyfter verkligen hela rätten!
ugnsbakad sötpotatis ost boxholm
För att lyxa till mina fyllda sötpotatisar lite så här i vintermörkret har jag toppat dom med gräddfil, krasse och granatäpplekärnor. Osten i sig har smaktoner av umami, en fin sälta och syrlighet. Och såklart smak av dill och fänkål.  Jag gillar texturen i granatäpplekärnorna, det ger lite tuggmotstånd!
Ugnsbakade, fyllda sötpotatisar med Boxholms Dill & Fänkål:
4 sötpotatisar i samma storlek
olivolja
salt
ca 230 g stora vita bönor (på tetra)
2 dl riven Boxholm Dill & Fänkål
krasse
salt
olja
topping:
1 dl gräddfil
1 granatäpple
krasse
Skölj sötpotatisarna och dela dem sedan på längden. Lägg på en ugnsfast form med snittytan uppåt. Nagga potatisen med en gaffel. Ringla olja över och strö över lite salt. Ugnsbaka i 225°C i cirka 20 minuter eller tills de mjuknat. Det beror helt på hur stora potatisar du valt.
Häll av och skölj de vita bönorna noga. Mosa med en gaffel, tillsätt ost, krasse salt och lite olja. Blanda till en slät röra.
Tag ut de varma potatisarna. Tag en gaffel och rispa lätt i varje potatis, så att potatisen och fyllningen sedan blandas lite. Lägg på fyllning på varje potatis så det täcker hela snittytan. Gratinera i ytterligare 10 minuter.
Tag ut ur ugnen och ringla sedan gräddfil över de varma potatisarna. Toppa med granatäpplekärnor och krasse.
Servera till en stor härlig sallad!
 
Är du nyfiken och vill läsa mer om Boxholms samarbete med Årets Kock och alla deras goda ostar kan du göra det här!
Gillar ni sötpotatis? Bad brukar ni isåfall göra med den?

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Camilla@tiobarnsmamman
5 år sedan

Jösses så gott det såg ut 😍

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Camilla@tiobarnsmamman
5 år sedan

Ja det var så gott! Perfekt både till vardag och helg!

aka jordsnötter snickers

Nästa inlägg

Snickerskakor med jordnötter

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x