Moussaka

moussaka, gratäng, köttfärs, vegetarisk moussaka
Hej tisdag!
Det blev ett sent inlägg idag, men jäklar vad det är härligt med ljuset som liksom återvänder! Helt plötsligt blir mina arbetsdagar inte riktigt lika panikartade och det är helt galet hur mycket mer jag hinner fotografera nu mot där innan jul. Idag hade jag ett sådant bra flyt i köket att jag helt enkelt kände att det fick vara värt att jobba undan massa på dagen och sedan ta ett kvällspass så här. Ikväll tänkte jag bjuda er på ett superenkelt recept på moussaka. Som vanligt har jag gjort en liten egen variant. För att: jag är lite slö och vill att själva förberedelsen av maten ska gå så smidigt som möjligt.
Därför gör jag som jag brukar. Och hoppas över bechamellsåsen. Istället toppade jag allt med lite chreme fraiche där jag smulat i fetaost. Det blev så gott! Jag valde även att inte varva aubergine i själva gratängen. Utan bara lägga ett lager i botten och ett på toppen. Av den otroligt enkla anledningen att om något barn inte vill äta just de skivorna, ja då är de väldigt enkla att pilla bort.. Men annars kan man såklart varva såsen med aubergine om man hellre känner för det.
moussaka, gratäng, köttfärs, vegetarisk moussaka
Jag har en liten magisk gräns när det kommer till vardagsmat. Och det är 30 minuter. Mer än så vill jag inte att själva förberedelsen av maten ska ta. Antingen ska det vara redo att serveras då, eller så klara maten sig själv i ugnen efter det. Och det här receptet klarade sig precis! Vill man spara in lite tid går det bra att förbereda aubergineskivorna dagen innan och bara förvara i kylen. Då går det ännu snabbare!
Jag har gjort min på vegofärs, men ta den färsen du gillar bäst! Vego, nöt, lamm? Det är upp till dig!
Moussaka:
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
3 msk tomatpuré
2 tsk kanel
1 msk oregano
1 krm muskot
1 grönsaksbuljongtärning
ca 500 g vegofärs
1 fp á 400 g krossade tomater
1-2 dl vatten
salt & peppar
2 aubergine
salt
olja
ca 3 dl creme fraiche
150 g fetaost
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjukt i lite olja i en gryta. Tillsätt tomatpuré, kanel, oregano och buljongtärning. Låt allt steka ihop ett par minuter. Tillsätt färsen och fortsätt steka en stund. Ha i krossade tomater. Tillsätt vatten och låt koka upp. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer kryddor.
Skiva aubergine med en mandolin. Salta och låt dra cirka 10 minuter. Torka av överflödigt salt och vätska. Stek skivorna mjuka i lite olja.
Ringla lite olja i botten av en ugnsfast form. Lägg i ett lager med aubergineskivor, så hela botten täcks. Fyll på med såsen. Toppa med resterande skivor aubergine. Smula ner fetaosten i creme fraichen och bred detta överst.
Gratinera i cirka 45 minuter i 200°C varm ugn. Toppa med lite färsk persilja. Vi serverade rivna morötter till.
En perfekt middag såhär i slutet av januari <3

4
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
5 år sedan

Det lät fantastiskt gott. Smart att lägga aubergine underst och överst – min dotter lär pilla bort det…

Andreas
Andreas
5 år sedan

”Tillsätt färsen och fortsätt steka en stund. Ha i vegofärsen och krossade tomater.” Ska färsen stekas eller ska den läggas i tillsammans med tomaterna? Är dålig på vegofärs och vet inte hur man behandlar den bäst.
Tack för alla bra recept.

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Andreas
5 år sedan

Hej, hade skrivit lite tokigt. Den ska stekas med löken en liten stund innan man tillsätter krossade tomater.

ångad lax i ugn

Nästa inlägg

5 goda laxrecept

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x