Lättbakade syltrutor

syltrutor baka fika
Hej torsdag!
I veckan har jag gjort något som var ganska länge sedan jag gjorde.  Sist det hände fick jag exakt samma tillfredställande känsla. Jag bakade utan att det hade med mitt arbete att göra. Det var inget samarbete eller något jag tänkt ut som skulle fungera bra på bloggen. Nej jag bakade för att det var kul. Och för att min mormor fyllde år i onsdags och jag hade lovat att fixa någon mjuk kaka till henne. Hon tyckte muffins var smidigt. Jag tyckte muffins lät tråkigt. Så istället bakade jag en favorit från barndomen. Nämligen syltrutor.
syltrutor baka fika
Bakning var för mig ren och skär avkoppling förut. Nu är det så starkt förknippat med arbete att jag har lite svårt att njuta av det. Jag bakar gärna, men det är liksom ofta så prestationsinriktat. Det ska vara något med en ny liten twist. Eller ännu hellre, man ska hitta på något helt nytt. Ibland griper liksom prestationsångesten tag i mig. Och jag vill bara inte. Men så kommer ja på att vi ju faktiskt har en skatt av bakverk som redan är uppfunna. Som vi under större delen av 1900-talet bakat och älskat. Så då dammar jag av någon kär gammal favorit och hoppas att ni ska gilla det lika mycket som jag gör.
De här syltrutorna brukade min mammas moster Elisabeth baka när jag var barn. Jag mins varma, evighetslånga sommarlovsdagar på deras altan. Med de här syltrutorna, småkakor och saft. Så härligt barndomsminne att plocka fram och njuta av ibland.
Efter mormors kalas i onsdags fick jag ett sms av Elisabeth som tackade för allt det goda fikabrödet. Det kändes liksom fint.syltrutor baka fika
Förutom syltrutor gav jag mig på att baka jitterbugg. Något min mormor förr var grym på att baka. Själv har jag aldrig bakat dom tidigare och det var säkert 20 år sedan jag åt en. Men jag kastade mig ut i den okända jitterbuggsvärlden och jag tror faktiskt de blev helt ok för att vara första gången. Men jag ska absolut prova att baka dom igen, så jag kan dela med mig av receptet här också!
Just nu sitter jag på Loppikontoret och inväntar dagens andra kundmöte. Det känns som om 2019 kommer vara fyllt med härliga och roliga samarbeten!
De här syltrutorna tycker jag blir allra godast om dom bakas på lingonsylt. Jag gillar den lite syrliga tonen mot allt det söta. men det går såklart bra att använda vilken sylt man vill!
Syltrutor ca 25 stycken:
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 g smör
1 ägg
3 dl sylt
Strössel:
75 g smör
2 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Blanda de torra ingredienserna, skär smöret i små kuber och finfördela det i de torra ingredienserna. Tillsätt ägget och blanda allt till en smulig deg. Tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna (20×30 cm). Fördela sylten över degen
Smält smöret och blanda i havregryn, socker och vaniljsocker. Rör om väl och strö detta över sylten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter i 225 °C. Låt kakan svalna innan du skär den i rutor.
 
Servera som en kaka till kaffet, eller varför inte lyxa till det genom att servera en stor klick vaniljglass till?

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mimmie @tandlakarvillan
5 år sedan

Åh dem ser ju så smarriga ut !! Du är SÅ duktig på foto också!

plåtmat. hummus, vego

Nästa inlägg

Rödbetshummus

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x