Citrongrottor med lemon curd

lemon curd, småkakor, kakor baka
Tidigare så skrev jag om att jag gjort en otroligt god mango curd, så passar fint till påskens alla desserter. Men jag kunde inte låta bli att även göra en lemon curd. För det passar så otroligt bra till påsk tycker jag!
En väldigt kär småkaka är hallongrottor, på samma deg kan man även göra citrongrottor, du fyller dom bara med lemon curd istället. Fiffigt va? Och skulle man vilja, ja då kan du spritsa på lite italiensk maräg och bränna av den. Då blir det som små mini citronpajer. Underbara tanke ändå!
lemon curd, småkakor, kakor baka
 
Jag skickade med några kakor hem med mamma idag, för det är faktiskt min pappas födelsedag. Hurra, hurra! Vi firade honom i helgen, men för det kan det ju vara fint att få fika lite på självaste födelsedagen!lemon curd, småkakor, kakor baka
Sebastian och Axel är över till mina föräldrar nu och ska hämta hem Isac som varit där på eftermiddagen. Så jag fick jobba undan lite. Jag passade även på at sova på soffan i nästan två timmar! Isacs tråkiga baciller verkar ha hittat till mig också. Feber, snorig, halsont och allmänt matt känner jag mig. Men nu är det två intensiva arbetsdagar kvar, sedan åker jag och min bästis Anna till Göteborg hela helgen. Så jag skulle väldigt gärna bli frisk tills dess.
Ska kurera med massor av te, zink, d-vitamin och sömn. Så hoppas jag vara på benen helt till helgen!lemon curd, småkakor, kakor baka
Jag har insett att min familj  ä l s k a r  småkakor. Nu har jag bakat två olika sorter som jag inte ens fick möjlighet att fotografera innan de i stort sett var uppätna. Men de här lyckades jag hinna med i alla fall!
 
Lemon curd:
3 stora ekologiska citroner
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 äggulor
50 g smör
Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa saften ur dom. Vispa upp socker, ägg och äggulor i en skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Tillsätt citronskal och saft. Rör tills du får en tjock kräm, cirka 15 minuter. Skär smöret i små bitar och tillsätt det mot sluten. Låt svalna och förvara i en tät burk med lock i kylskåpet.
Citrongrottor med lemon curd:
100 g mjukt smör
2 dl strösocker
1 ägg
1 krm vaniljpulver
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ca 2 dl lemon curd
Blanda smör och  sockret tills allt blandats väl. tillsätt ägget och rör om. Ha i vanilj, mjöl och bakpulver. Blanda till en smidig deg.
Klä en minimuffinsform med små pappersformar. Forma degen till 26 små bollar. Lägg i en boll i varje pappersform. Gör en fördjupning i varje kaka och fyll i med lemon curd. Grädda i 175°C i cirka 15 minuter.
Orkar man inte göra egen lemon curd går det såklart bra att köpa färdig, men jag tycker inte riktigt den är lika god som hemgjord!

10
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Johanna Andersson
Johanna Andersson
5 år sedan

Missar jag något – båda sockersorterna? Ser bara en 😃

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Johanna Andersson
5 år sedan

Var felskrivet, men nu ska det stå rätt. Är bara en sockersort som används här.

Elin A
Elin A
4 år sedan

Hur förvarar man dem? Och hur länge håller dem? 😍

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Elin A
4 år sedan

I en burk med tätslutande lock i kylen. Går också bra att frysa. De håller ca 1 vecka i kyl och längre i frysen 🙂

Mia
Mia
3 år sedan

Jag måste fråga – du skriver ofta ”vaniljpulver”. Menar du vanligt vaniljsocker, eller är det ett särskilt pulver?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Mia
3 år sedan

Det finns vaniljpulver på burk. Som vaniljstången fast bara själva fröna. Torkade.

morotsbiffar med fetaost

Nästa inlägg

Min favoritmat-5 goda middagar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x