Pumpapaj

pumpa, paj, dessert, halloween, höst, dessert
’Idag hade jag p4 Västmanland på besök i mitt kök. Jag försöker ofta baka något säsongsbetonat eller om vi råkar ha någon härlig temadag i faggorna. Och idag kändes det alldeles särskilt passande att baka en mumsig  pumpapaj.
Perfekt så här när pumpan är i högsäsong!pumpa, paj, dessert, halloween, höst, dessert
Pajen är rysligt enkel att baka och med alla goda kryddor så påminner den faktiskt lite om vår svenska mjuka pepparkaka. Fast lite annorlunda ändå.pumpa, paj, dessert, halloween, höst, dessert
Pajen passar utmärkt att servera tillsammans med en klick lättvispad grädde, eller varför inte en kula mumsig vaniljglass. Pumpapaj är en sådan där paj man helst ska baka en dag innan, så den hinner sätta sig ordentligt.
pumpa, paj, dessert, halloween, höst, dessert
Idag hade jag som sagt radion här, så barnen fick ta en liten paus från höstlovet. Eller Axel ville vara på fritids medan Isac ville vara med sin farfar Pekka idag. Fick hem två synnerligen nöjda barn efter dagen. Axel älskar verkligen att vara på fritids och blir nästan lite sur för att han aldrig få gå på fritids under loven. Det är ju då allt det roliga händer!!!
pumpa, paj, dessert, halloween, höst, dessert
Imorgon återgår vi dock till höstlovet, packar badkläderna och styr bilen mot Örebro och Gustavsvik. Vi tycker faktiskt att det är bättre än Kokpunkten. Lagom till höstlovet har dom dessutom öppnat två nya vattenrutschkanor, som barnen verkligen ser fram emot!pumpa, paj, dessert, halloween, höst, dessert
Jag gjorde ju pumpapuré för någon vecka sedan som jag bara tog fram ur frysen idag. Hur smidigt som helst!
Pajen är otroligt kryddig och god, full med smak av kanel, kardemumma, nejlika, ingefära och muskotnöt. En paj som trots att det faktiskt är sötad, kondenserad mjölk i inte alls upplevs som speciellt sötsliskig. En paj i helt min smak. Medan Sebastian nog tyckte den var lite för osliskig. Men tur att vi får tycka olika.
Pumpapaj:
pajdeg:
150 g kallt smör
2 msk florsocker
4 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 äggula
ev lite kallt vatten
Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till en deg. Kavla ut till och klä en pajform med degen. Spar gärna lite deg till dekorationer.
Ställ kallt i minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 200°C i cirka 15 minuter.
Fyllning:
4 1/2 dl pumpapuré
2 ägg
1 dl ljust muscovadosocker
1 burk (ca 400 g sötad, kondenserad mjölk)
3 tsk kanel
2 tsk mald ingefära
1 tsk muskotnöt
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald kardemumma
1 nypa salt.
 
Blanda samman puré, ägg, socker och kondenserad mjölk. Rör i alla kryddor och fyll de förgräddade skalet med fyllningen.
Grädda i 200°C i cirka 50 minuter.
Kavla ut den pajdeg du fick över och stansa ut fina löv, blommor eller liknande. Tag ut pajen när du har cirka 15 minuter kvar av gräddningstiden. Dekorera pajen med den utstansade pajdegen, pensla med ägg och strö över socker. Fortsätt grädda tills dekorationerna fått fin färg.
Låt pajen svalna helt så att fyllningen sätter sig. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.
 
Har du ätit pumpapaj någon gång? Vad tycker du om det?

5
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
hemmagjorda fiskpinnar i ugn

Nästa inlägg

Sportlovsmat- 5 recept barnen älskar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x