Kärleksmumssockerkaka

 kärleksmums, sockerkaka, kärleksmumskaka

Glad fredag vänner!
Jag hoppas ni alla får en riktigt fin dag. Jag startade min med att få iväg Axel till bussen i morse. Sen har jag suttit och jobbat ett par timmar vid köksbordet. Med tända ljus och rimliga mängder kaffe. Medan Isac tog en välbehövlig sovmorgon. En fin start på dagen för oss alla.
Sebastian drog upp till Sälen igår förmiddag, så jag och barnen får roa oss själva i helgen. Jag tycker alltid att det känns som om det är en oändlig tid att fylla när han är borta. Men Axel ska sova hos sin syssling, Isac ska leka med sin kusin. Och så är det träning och grejer i helgen. Så vi får nog dagarna att gå. Skulle jag tro.
Igår passade jag på att baka något gott till helgen. En kärleksmumssockerkaka.

kärleksmums, sockerkaka, kärleksmumskaka

För ibland känns det som om det är skönt att slippa uppfinna hjulet varje gång. Man kan bara ge det lite ny design.
När man ska baka till många, ett kalas eller så. Då är kärleksmums i långpanna optimalt. Det är lättbakat, uppskattat och räcker till många. Men det blir ju inte de roligaste kakorna. Men vill man baka något gott till helgfikat. Som räcker till sådär lagom många, då är det fint att göra en kärleksmumssockerkaka.

kärleksmums, sockerkaka, kärleksmumskaka

För att det inte ska bli mycket kaka och lite glasyr så gör jag små hål i den färdiga kakan. Jag brukar ta en asiatisk ätpinne. Då kan glasyren rinna ner i kakan. Och den blir genast mycket saftigare och godare. Fiffigt va?

kärleksmums, sockerkaka, kärleksmumskaka

Ju tjockare glasyr du gör, ju bättre stannar den kvar på själva kakan. Jag hade faktiskt på ett lager glasyr till efter jag tog bilden. Det blev inte lika snyggt, men supergott. Och det är ju nästan det viktigaste, eller hur?

kärleksmums, sockerkaka, kärleksmumskaka

Kärleksmumssockerkaka:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
125 g smör
3/4 dl kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
75 g smör
3 msk kakao
2 msk starkt kaffe
ca 5 dl florsocker
kokos till dekoration
 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Smält undertiden smöret och ha i kakao och vaniljpulver. Tillsätt mjölken.
Blanda samman vetemjöl, bakpulver och salt. Rör ner detta varvat med det smälta smöret och mjölken i det uppvispade äggen. Rör till en jämn smet.
Smör och bröa en form noga. Fördela smeten i formen och grädda i 175°C i cirka 35 minuter. Känn med en provsticka om kakan är klar.
Smält smöret till glasyren. Ha i kakao och kaffe. Tillsätt florsocker, lite i taget tills du får en lagom tjock glasyr.
Gör små hål i kakan (så att glasyren kan rinna ner i kakan och göra den extra saftig). Bred eller häll glasyren över kakan. Strö sist över kokos.
 

9
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
emma
4 år sedan

Gud va gott!

quorn, quorngryta

Nästa inlägg

Ajvargryta med quorn

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x