Stekta rotfrukter

inlägget innehåller annonslänkar

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag är som ni vid det här laget kanske vet en riktig grönsaksmänniska. Jag gillar helt enkelt grönsaker i de flesta former. Så för lite drygt ett år sedan köpte jag en grönsakssvarv. För att liksom enklare kunna fixa grönsaker som passar till maten.
I veckan åkte den fram, efter att ha sett ett inlägg på Fannys instagram om just svarvade, stekta rotfrukter. Jag blev helt enkelt inspirerad.
Så jag rotade igenom kylen och hittade två palsternackor, en kålrot, rödkål och färsk persilja. Har man ingen svarv och inte heller känner för att investera i en går det såklart bra att använda en mandolin, riva eller strimla riktigt fint. Men jag måste säga att det blir snäppet bättre när man svarvar grönsaker/rotfrukter.

Photographer: Sebastian Niemi CaMånga rotfrukter blir ju väldigt söta och goda när de steks, därför lät jag både palsternackan och kålroten stekas i olja tills den blev mjuk. Sedan blandade jag bara i rådkål och persilja. Så blev det lite kontrast i både konsistens och smak.
Det här serverade jag till en klassisk vegofärssås. Tillsammans med pasta för den som önskade.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Ett himla bra sätt att äta rotfrukter på tycker jag!
Svarvade, stekta rotfrukter:
2 palsternackor
1 kålrot
olja att steka i
2 tsk buljongpulver
1/4 rödkålshuvud
färsk persilja
salt
Skala palsternacka och kålrot. Svarva, riv eller skiva den fint. Stek i lite olja tills den mjuknat. Tillsätt buljongpulver. Svarva eller skiva rådkålen fint och blanda i tillsammans med hackad, färsk persilja. Smaka av med salt. Det skulle säkert vara gott att pressa över lite citron. Och kanske riva över lite ost.
Men jag serverade rotfrukterna precis som dom var. Hur gott som helst!
Svarven jag använder hittar ni här. Den passar även perfekt att använda till min treveckorssallad.
På tal om rotfrukter, så hittade jag även det här smarriga receptet på  kryddiga gnoccis med sötpotatis och rotselleri hos Sandra, såg hur gott ut som helst ju!

1
4

Linsstroganoff

Photographer: Sebastian Niemi CaÄven om orange inte är en färg jag gärna bär, eller har i min inredning. Så verkar jag ändå gilla orange mat. För jag har visst massor av sådana recept här på Linnéas Skafferi om man kollar lite närmare. Men just orange mat har jag inget alls emot. Det är färgglatt och gott!
Som den här helt ljuvliga linsstroganoffen jag lagade tidigare i veckan. Jag hade en receptidé nedklottrat i ett dokument. Jag gör ofta så när jag ätit något gott som jag vill komma ihåg, eller när jag sett ett spännande recept på nätet. Då plockar jag det jag gillar, skriver ner och spar till senare. Här hade jag bara skrivit:
röda linser, soltorkade tomater, morötter, buljong, tamarisoja och havregrädde. Det kunde varit precis vad som helst. Men jag tror jag åt något med detta på en lunchrestaurang någon gång. Jag tänkte att det nog skulle bli någon form av pastasås. Men under resans gång så insåg jag att det jag höll på att laga faktiskt smakade misstänkt likt en stroganoff. Inte biffstroganoff, inte korvstroganoff utan linsstroganoff. Löjligt lättlagat, riktigt gott och väldigt billig mat.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Idag spenderar jag dagen i Stockholm. Först hade jag lunchmöte, där vi pratade framtid, samarbeten och projekt. Det blir nog en himla fin vår det här! Nu har jag passat på att jobba undan lite ett par timmar innan det är dags för ett event senare idag.  Just ja, smet in på Indiska och fyndade lite på deras rea.. Och så blev det ett besök på GRANIT, hittade lite nytt till hemmakontoret. Vi har gjort iordning kontor uppe i hallen hemma, fick ett plötsligt sug efter att fixa iordning där nu. Kanske måla en vägg? Bäst att passa på innan vår och sommarsäsongen drar igång, då hinner man inte med så mycket fix inne.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Maten gick verkligen hem hos familjen. Jag personligen älskar ju alla sorters linsgrytor. Men det är ju inte alltid vi tycker lika. När man är 4 viljor som ska komma överens.
Linsstroganoff:
1 gul lök
1 msk paprikapulver
4 st soltorkade tomater i olja
3 msk tomatpur´
1 msk buljongpulver
2 stora morötter
3 dl röda linser
ca 3 dl vatten
tamarisoja
salt & svartpeppar
2 dl havregrädde (eller annan grädde)
tillbehör:
kål, bladspenat, ris, solroskärnor
Skala och finhacka löken. Stek den ett par minuter på medelvärme. Tillsätt sedan paprikapulver, finhackade soltorkade tomater tomatpuré och buljong. Riv morötterna grovt och blanda i dom tillsammans med de röda linserna och vattnet.
Låt koka under lock tills linserna mjuknat. Tillsätt ev mer vatten om det blir för torrt. Smaka av med par teskedar tamarisoja, salt och peppar, ha sist i havregrädden. Rör till en krämig stroganoff.
Jag åt min linsstroganoff tillsammans med riven svartkål och solroskärnor. Resten av familjen hade ris till.
Perfekt, lättlagad vardagsmat som du lagar på 30 minuter!

2
12

Kalljästa frallor med vita bönor

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag fortsätter att experimentera lite med bröd och bönor. Jag gillar verkligen tanken på att kunna berika brödet med bönor och på det viset få i sig själv och barnen baljväxter på ett enklare sätt. I höstas bakade jag bröd med vita bönor som liknade tekakor. Bröden gick hem hos barnen och alla var nöjda. Den här gången testade jag att göra kalljästa frallor med vita bönor istället. Dessutom bytte jag ut en del av vetemjölet mot lite grövre varianter. Det blev fina frallor som passade perfekt till min grönsakssoppa.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Frallorna är som allt bröd, allra godast när de är helt nybakade. Det vi inte äter upp samma dag som det bakas åker i frysen. Och då tycker jag de blir allra godast att rosta brödet när det ska ätas igen. Då gör det inget att brödet blivit lite torrt eller så. Bra va?
Jag och barnen åt som sagt dessa till grönsakssoppa. Med kokt ägg på. Ett perfekt sätt att tillföra mer protein till en annars rätt proteinfattig middag. Dessutom mättar både bröd och ägg bra!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag tog och kollade igenom vad vi hade för olika sorters mjöl och gryn hemma. När man bakar bröd som dessa är det perfekt att ta tillvara på de skvättar som liksom finns tillgängliga. I dessa blev det vetemjöl, rågmjöl och rågflingor.
Brödet fick dessutom jäsa i kylen över natten. Jag älskar verkligen att baka kalljästa bröd, det är så smidigt!
Det finns massor av sätt att kalljäsa på, men jag brukar låta bunken med färdig deg stå framme i rumstemperatur i ca 1 timme efter att jag rört ihop degen.

Sen får den stå i kylen över natten (minst 8 timmar i alla fall). När brödet ska bakas sätter jag på ugnen, stjälper upp degen på mjölat bord och delar degen i bitar. Medan ugnen blir varm får brödet jäsa i rumstemperatur. Sedan gräddar jag brödet. Vissa låter degen jäsa en timme i rumstemperatur innan det gräddas. Men det hinner jag sällan med.

Kalljästa frallor med vita bönor:
2 fp (ca 800g) vita bönor på tetra
4 dl kallt vatten
1/2 dl olja
1/4 paket jäst
2 dl rågmjöl
2 dl rågflingor
ca 6 dl vetemjöl
ca 1 msk honung eller sirap
1 tsk salt
Mixa bönorna helt slätt. Blanda i vatten och olja. Smula ner jästen. Rör i allt rågmjöl, rågflingor det mesta av vetemjölet, honung och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg. Degen skall vara rätt lös.  Strö mjöl över degen och täck sedan över bunken och låt degen jäsa i cirka 1 timme i rumstemperatur. Ställ sedan in bunken i kylen och låt jäsa över natten.
Värm ugnen till 250°C.
Stjälp upp degen på mjölat bord och dela degen i lika stora bitar (väg dom för bästa resultat). Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa tills ugnen blivit varm.
Grädda i ca 12 minuter eller tills brödet är helt genomgräddat och fått fin färg.
Låt svalna på galler.
De bröd som inte äts upp på direkten förvaras bäst i frysen!

1
8