Schackrutor

småkakor, småkaka, baka, fika
Kära lilla älskade småkaka.
Under några år nu känns det som om den har fått stå tillbaka. För att ge plats åt bakverk med extra allt. Choklad, nötter och kola i mängder. Men helt plötsligt är det som om den lilla, oansenliga småkakan tar mark igen. Banar sig fram mellan överdådiga kladdkakor och pajer. Der verkar som om småkakan blivit poppis igen!
Hurra säger jag, som alltid varit mer av en småkaksälskare. Jag kan kanske välja en mazarin eller biskvi när vi fikar. Om jag är riktigt sugen på något. Men annars gillar jag nog en god småkaka bäst.
småkakor, småkaka, baka, fika
I veckan bakade jag en som jag faktiskt aldrig förr bakat. Schackrutor. Lite pilliga, men så söta!småkakor, småkaka, baka, fika
Hela grejen med hembakade småkakor är ju att dom får vara lite sneda. Operfekta. I kontrast till alla perfekt skurna pajbitar eller glaserade tårtor. småkakor, småkaka, baka, fika
Jag tänker mig att just schackrutor kan passa perfekt till barnkalaset. Istället för att göra ena delen med choklad kan man färga med valfri färg. Vad tror ni om det? Vore inte det fint?småkakor, småkaka, baka, fika
Själva receptet är ju en klassisk småkaka. Inga nyheter där inte. Men kanske är det precis vad man vill ha just nu? Något tryggt och enkelt. Lite avskalat sådär?
Det bästa med småkakor är att man enkelt bakar dom av sådant man faktiskt redan kan ha hemma. Allt du behöver är smör, socker, vanilj, mjöl och kakao. Bra va!
 
Schackrutor:
125 g smör
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk kakao
Blanda snabbt ihop smör, socker, vanilj och vetemjöl till en deg,  Dela degen i två lika stora bitar (väg dom gärna med hushållsvågen). Blanda i kakao i en av degbitarna. Rulla varje degbit till en jämn längd. Ställ i svalt i ca 15 minuter.
Dela varje längd på mitten så du får fyra rullar. Två ljusa och två med kakao.
Lägg sedan ihop en ljus och en mörk längd underst och en mörk och en ljus över. Så att de bildar ett rutmönster. Ställ svalt i ca 15 minuter till. Detta gör att det blir enklare att skära kakorna och de kommer inte flyta ut lika mycket utan hålla formen bättre.
Skär i ca 1/2 cm tunna skivor och lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 175°C i ca 10 minuter eller tills de börjar få färg på undersidan. Låt svalna på plåten.

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mammatankarmedpedagogerna
4 år sedan

Oj vilken nostalgi småkaka!

mellis, mellanmål, kikärtor

Nästa inlägg

Pannkaksmuffins på kikärtsmjöl

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x