ANNONS

Påskmat med Villa Puccini

I annonssamarbete med Villa Puccini
påskmiddag, påskbrunch, påskbuffé
Det är något speciellt med påsken. Avskalad och lätthanterlig på något vis. Vi skapar och testar nya traditioner varje år. Förra året, då blev det tillexempel brunch på inte mindre än två ställen. Medan vi här hemma bjöd på grillad lax, paj, ägghalvor och annat gott.
Oavsett hur man väljer att fira, så brukar det finnas några saker i alla fall jag vill ha med till påsk, oavsett.  Och det ena är såklart ägg. I någon form är väl ändå ägg det centrala i vår påskmat. Men precis som jag skrev sist, så är ägg lite trixigt att para ihop med vin.
villa pucciniTyvärr är rödvin och ägg en ovanligt dålig kombination. Men om du tillsätter grädde, stekt lök, ost och svamp till ditt ägg, ja då blir det en helt annan femma. Hur gör man då detta enklast? Jo genom att tillaga en omelett! För att göra det lite mer festligt valde jag att grädda mina omeletter i en muffinsplåt. Det blir så fint att presentera det så på en buffé tycker jag! Och ett tu tre, så kan du äta ägg och dricka vin även denna påsk!
I det här inlägget fortsätter jag mitt samarbete med Villa Puccini. Förra året skapade jag ett helt gäng recept som passar fint till påsk. Så ta och kolla in de recepten för att hitta ännu mer inspiration till ditt påskfirande.
påskmiddag, påskbrunch, påskbuffé
En annan sak som jag gärna äter på något vis i påsk är lax.  Grillad, stekt, kokt eller som här där jag använt varmrökt lax. Till laxen har jag gjort helt underbart ugnsrostade grönsaker som jag serverar med fylld tortellini. Enkelt men helt makalöst gott. Precis som jag vill att påsken ska vara.
Precis som förra året valde jag att göra en god bönsallad att ha till min meny. Ett av mina bästa tips när man parar ihop mat med vin är nämligen att ta sig en funderare på vart vinet kommer ifrån. Villa Puccini är en klassisk toskansk chianti och i Toscana är det väldigt vanligt med olika sorters recept baserade på just bönor. Genom att tillsätta soltorkade tomater och ringla över en hel del olivolja, pressa över en gnutta citron och sedan toppa med krasse och flingsalt blir det som att få en tugga av våren i munnen. Helt fantastiskt.
påskmiddag, påskbrunch, påskbuffé
Den sista saken jag väldigt starkt förknippar med påsk, det är citron. Gult, fräscht och himla gott!
Jag är otroligt svag för citronmarängpaj. Det är något speciellt med det. Kanske är det kombinationen av allt. Alla smaker. I år valde jag att göra en lite förenklad variant av min paj. Men frågan är om den inte blev snäppet godare… Knapriga kaksmulor, len mascarpone, syrlig lemon curd och till sist på toppen, en makalöst god maräng. Det är en ruskigt god efterrätt som är makalöst god att äta. Och det blir en himla fin avslutning på påskmiddagen.
 
Miniomeletter med svamp, lök och ost, ca 9 st:
1 rödlök
100 g kastanjechampinjoner
1 msk smör
salt
1 dl dill
3 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl riven, vällagrad ost
Skala och skiva löken fint. Skär ner champinjonerna i små bitar. Stek svamp och lök i smör tills svampen fått färg och löken mjuknat helt. Spar gärna lite av den stekta svampen och toppa varje omelett med.
Finhacka dill och blanda med lök, svamp och salt.
Vispa upp ägg tillsammans med grädde. Smörj en muffinsplåt och ha i omelettsmeten. Eller använd stadiga muffinsformar i papper.
Fördela de stekta champinjonerna och löken i formarna. Toppa med den rivna osten. Grädda omeletterna i ca 15 minuter i 200°C. Låt omeletterna svalna i formarna innan du försiktigt lossar dom med hjälp av en kniv eller sked.
 
Tortellini med ugnsrostade grönsaker och varmrökt lax 4 port:
2 röda paprikor
1 aubergine
1 röd lök
400 g kvisttomater
olivolja
2 tsk strösocker
2 msk balsamvinäger
salt & svartpeppar
ca 500 g färsk tortellini
500 g varmrökt lax
basilika
Skär ner paprikorna och aubergine i mindre bitar. Skala och skiva lök. Placera ut paprika, aubergine, lök och tomater i en ugnsfast form. Ringa över olja, socker, balsamvinäger, salt och peppar. Ugnsrosta i 200°C i ca 30 minuter.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Blanda pastan med de ugnsrostade grönsakerna. Dela laxen i mindre bitar och fördela den över pastan. Toppa med färsk basilika.
Bönsallad:
460 blandade förkokta bönor (avrunnen vikt)
4 st soltorkade tomater
olivolja
citron
salt
krasse
Skölj bönorna noga, finhacka soltorkade tomater och blanda med bönorna. Ringla över olivolja och pressa över citron. Strö över salt och klipt krasse.
Citronmarängpaj i glas, 4 st:
8 digestivekex
250 g mascarponeost
1/2 tsk vaniljpulver
lemon curd (gör egen enligt recept nedan eller köp färdig på burk)
2 rumstempererade äggvitor
1/2 dl vatten
2 dl + 2 msk strösocker
Lemon curd:
3 stora ekologiska citroner
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 äggulor
50 g smör
Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa saften ur dom. Vispa upp socker, ägg och äggulor i en skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Tillsätt citronskal och saft. Rör tills du får en tjock kräm, cirka 15 minuter. Skär smöret i små bitar och tillsätt det mot slutet. Låt svalna och förvara i en tät burk med lock i kylskåpet.
Lägg digestivekexen i en påse och krossa dom. Fördela kexen i 4 glas. Vispa upp mascarponen med en visp, tillsätt vanilj.
Ha upp mascarpone i en spritspåse, ha upp lemon curd i en påse.
Blanda 2 dl socker och vatten i en kastrull. Värm till 122°C. När sockerlagen uppnått 105 grader, börja vispa äggvitan med 2 msk socker.
När sockerlagen kommit upp i temperatur, tag bort den från värmen och tillsätt den i en fin stråle i marängen medan du fortsätter att vispa marängen på medelhastighet.
Vispa i cirka 10 minuter eller tills marängen svalnat helt.
Fyll även upp marängen i en spritspåse.
Spritsa först ur mascarpone i glasen, sedan lemon curd och sist maräng. Bränn gärna av marängen med en gasbrännare.
 
Duka upp maten till en härlig buffé, fyll ut med bröd och kallskuret.
 
Hur kommer ni fira påsk i år?
 
 
 
 

4
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Johanna Grahn
4 år sedan

Citronmarängpaj är så otroligt underskattat, verkligen en fantastisk dessert!
http://johannagrahn.se

lemon curd, mango, påsk, dessert

Nästa inlägg

4 solgula recept till påsk

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x