Krämig tomatsoppa

 
soppa, grönsakssoppa, Här om kvällen läste jag en bok för barnen. Där man kokade soppa på en spik.
Lite så var det idag för mig i köket. Först tog jag fram en palsternacka, vred och vände på den. Jo, det kan bli en bra soppa till lunch av denna.
Innan jag visste ordet av hade jag lagat den mest ljuvligt krämiga tomatsoppa. Fast allt liksom bara började med en halvskruttig palsternacka.
soppa, grönsakssoppa,
För ofta är det just detta som är nyckeln till framgång i köket. Man tar lite vad man haver och vips har man lagat en fin måltid. Det är även när man lagar rätter som dessa som gör att man faktiskt minskar på matsvinnet. För här kan man ha i lite vad man vill. Jag hade en palsternacka som behövde ätas upp. Men det hade gått precis lika bra med pumpa, sötpotatis, morötter eller varför inte blomkål.soppa, grönsakssoppa,
För att få soppan lite mer matig mixade jag i vita bönor. Jag stod länge och funderade på vad jag skulle använda, vita bönor eller röda linser. Men vita bönor smakar verkligen ingenting när man mixar ner dom i en soppa så här. Så jag valde tillslut dom. När jag bad familjen gissa vad som var i kunde ingen ana att det var vita bönor i i alla fall 🙂
soppa, grönsakssoppa,
Här laddar vi inför nästa veckas påsklov. Det känns liksom lite märkligt att alla ska vara lediga. Men vi har ställt in det påskpyssel vi hade tänkt ha här i byn. Så jag passade på att köpa hem lite piprensare, rörliga ögon och annat då vi får pyssla lite här hemma istället. Kanske gör vi lite trolldeg och bakar något. Grillar korv och går en sväng till skogen. Vad ska ni hitta på under lovet?
soppa, grönsakssoppa,
Grunden i soppan är rätt enkel, Lök, vitlök, tomatpuré och krossade tomater. Sen har jag smaksatt med röd pesto, färsk persilja, buljong och kokosgrädde. Hemma hos mig är detta basvaror och det gör detta till en perfekt soppa att snabbt slänga ihop när man vill ha en god lunch eller enklare middag.
Och som sagt, palsternackan kan bytas ut mot vad helst annat man har hemma. Men jag gillar den lite söta smaken den ger.
 
Krämig tomatsoppa 4 port:
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
olja att steka i
1 msk buljongpulver
2 msk tomatpuré
2 msk röd pesto
300 g krossade tomater
ca 500 g palsternacka (eller blomkål, morötter, pumpa)
ca 3 dl vatten
380 g vita bönor på tetra
2 msk hackad färsk persilja
ca 2 dl kokosmjölk
salt & svartpeppar
citron
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek det mjukt i en gryta. Strö över buljongpulver, tomatpuré och röd pesto. Låt allt steka någon minut.
Tillsätt krossade tomater och låt koka upp. Skala och skär undertiden palsternackan i små bitar (ju mindre bitar, ju fortare kokar soppan klart). Ha i palsternackan. Slå på vatten så att det täcker.
Låt koka under lock tills palsternackan mjuknat helt. Ca 15 minuter. Skölj de vita bönorna och blanda i dom och persiljan. Mixa soppan helt slät och låt den koka upp igen. Ha sedan i kokosmjölk, salt, svartpeppar och citron.
Toppa soppan med lite mer kokosmjölk och färsk persilja.
 
Servera med ett gott bröd. Vi åt mitt goda bröd med svarta bönor till MUMS!
 
 

7
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
påskmiddag, påskbrunch, påskbuffé

Nästa inlägg

Påskmat med Villa Puccini

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x