Rabarberrutor


Hej,
Här blev det visst lite tyst. Det blir lätt så på sommaren. Man tänker att det finns allt tid i världen åt att hinna med allt. Men min syster och hennes kille har varit hemma och hälsat på i nästan 2 veckor. Och det är bara att inse att man inte hinner allt man vill och borde. Och då får man prioritera. Eftersom dom inte bor här så har jag helt enkelt lagt arbetet lite åt sidan och varit lite ledig. Ibland blir bara livet så liksom.
Men idag måste jag få tipsa er om en av mina favoritkakor. Nämligen rabarberrutor.
 

 

Originalet är egentligen syltrutor. Ett recept som mammas moster Elisabeth ofta bakade förut. Men då med lingonsylt. Så otroligt enkla att baka. Men himla goda!

rabarber

Du kan ju såklart göra dessa rutor med vilka bär eller frukter du vill. Men jag tycker det blir himla gott med något lite syrligt. Så rabarber passar perfekt. Men också vinbär är gott att ha i.

Har man rabarber i frysen passar det utmärkt att använda till just dessa rutor. Och vill man går det bra att blanda tillexempel rabarber med jordgubbar. Så gott!

Servera rutorna precis som dom är eller ha en kula glass till. Eller varför inte en klick vaniljvisp? Så mumsigt!

Ikväll har jag och Isac en hemmakväll bara vi två. Efter att vi alla har umgåtts rätt intensivt när min syster var hemma kände nog alla att det var skönt att vi delade upp oss. Sebastian är ute med kompisar och äter och Axel drog till sin mormor och morfar och sover där.
Så jag och Isac blev kvar hemma. Han fick välja mat och film så blev stekt falukorv och makaroner till middag och Husdjurens Hemliga Liv på TV. En helkväll liksom.
 
Rabarberrutor ca 25 stycken:
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 g smör
1 ägg
ca 5 dl rabarber i bitar (eller hallon, vinbär, jordgubbar eller 3 dl sylt)
Strössel:
75 g smör
2 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Blanda de torra ingredienserna, skär smöret i små kuber och finfördela det i de torra ingredienserna. Tillsätt ägget och blanda allt till en smulig deg. Tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna (20×30 cm). Fördela rabarbern över degen
Smält smöret och blanda i havregryn, socker och vaniljsocker. Rör om väl och strö detta över sylten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter i 225 °C. Låt kakan svalna innan du skär den i rutor.
En sommargod kaka som passar precis lika bra att baka på bär du har i frysen under vinterhalvåret!

15
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
matmedmera
3 år sedan

Låter så gott! Måste få fart på min rabarber!

Eva
Eva
3 år sedan

Har just bakat kakan. Ska bli spännande att smaka. Vet du om det funkar att frysa in det som blir över?

Eva
Eva
3 år sedan

Har just satt in kakan i ugnen. Det ska bli spännande att smaka. Vet du om det funkar att frysa in det som blir över?

mellanmål, picknick

Nästa inlägg

Packa picknick-korgen

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x