Hemestra i Sala med omnejd


Sommaren 2020, som för många inte alls blir en sommar som man tänkt sig. Men vet ni, ibland kan det bli riktigt bra ändå. Efter att vi spenderat hela den långa vårvintern, våren och försommaren hemma i Sala har jag faktiskt insett att det finns massor av saker här att göra för oss. Även om det ibland kanske kräver lite mer planering än att bara sätta sig i bilen, åka till yoump och sedan äta på MAX efteråt. Eller packa badkläder och åka till något badhus. För det är sådant vi gärna gör en ledig helg eller en regnig sommardag annars. Men den här sommaren vill vi helst hålla oss hemma. Ute, där det finns gott om utrymme för alla. Så för oss blir det verkligen hemester i Sala denna sommar. Och idag tänkte jag tipsa om några saker vi gjort i Sala med omnejd hittills denna sommar.
 
Förra veckan tog jag med mig Isac och kusin Mexes till Stadsparken i Sala. Där finns en fin park med massor av grönytor för picknick eller varför inte lite kubbspel? På minigolfbanan var det vi och PRO-Sala som svingade våra klubbor. När man tröttnat på minigolf finns det en stor, fin lekpark där barnen utan problem kan springa av sig all energi.
Varje tisdag är det gratis sommarträning i Stadsparken kl 19.
Intill Stadsparken ligger Höga Grader. Under helgen har de lunchöppet, men i glasskiosken utanför hittar ni glass, kaffe och korv.

Vi firade min födelsedag och vår bröllopsdag där. Perfekt då barnen kan springa ut i lekparken och leka medan vi vuxna kunde sitta i lugn och ro kvar på restaurangen.

Vill du äta eller fika i Sala kan jag rekommendera:

 

En gråmulen dag åkte vi till Järndammen utanför Sala.  Barnen hade med sig sina cyklar och vi vuxna gick.

Vi tog en av de utmarkerade rundorna. Just den vi gick var en familjestig och det funkade fint för barnen att cykla. Rundan var nästan 6 km och vi stannade halvvägs och fikade kaffe och chokladbollar,

En bit av stigen gick längst med helgonmossdammen. Där på andra sidan kan man se rester från en av alla de skogsbränder som härjade här för något år sedan. Eftersom vi inte bor ens 1 mil bort känns det lite extra. Att se hur nära oss det ändå brunnit.

Runt hela järndammen finns massor av utmarkerade stigar och rundor där du kan fiska, vandra och cykla. Järndammen är även en del i Gruvdammsrundan. För dig som vill uppleva Sala på cykel är det här ett perfekt tillfälle!
I år är inte Sala Silvergruva öppen, men uppe vid gruvområdet finns Silvergruvans Antik, väl värt ett besök. Där finns även kaffe, glass och fika att köpa.
 
På Täljstenen håller Sala Slöjd och Hantverksförening utställning hela sommaren. Vi var dit i helgen och jag hittade både ett fint hårband och örhängen. Sedan följde vi vattnet från Täljstenen ner till Stadsparken. Så fin väg att gå!
Här finns mer att läsa om saker att göra i Sala i sommar
 

En dag tog vi bilen och lämnade Sala för en tur till Östa. Har ni varit där? En söt liten camping med restaurang som är öppen under fredagar och lördagar.
Stränderna är långgrunda och perfekta att bada vid med småbarn!

Eftersom förmiddagen bjöd på växlande molnighet hyrde vi ett gäng kanoter och gav oss ut på vattnet. Både barn och vuxna tyckte det var en himla mysig förmiddag. Nästa gång tar vi med oss fika och paddlar ut till någon ö.

Men eftersom det var första gången det här gänget paddlade kändes det bäst att låta fikakorgen vara kvar på land. Man vet ju aldrig hur det ska gå liksom. Men efter att ha klurat ut hur man skulle göra paddlade alla stora barn hur fint som helst. Isac fick åka med bara. Men var hur nöjd som helst med det!

En himla fin förmiddag med nöjda barn och glada vuxna!

Lyckan när vi hittade massa blålera i sanden. Och barnen FICK kladda allt dom ville.

Efter vi paddlat blev det glass och fikapaus. Sen badade barnen. Något för kallt för oss vuxna. Men eftersom det är så långgrunt kan man gå ut en bra bit utan att faktiskt behöva bada. Bara blöta ner sig lite liksom.
Härligt att ha hela stranden för oss själva!

Ett stenkast från Östa Camping ligger Ingbo Källor. Jag har inte varit här på jättelänge. Men alltså. Hur vackert! Källornas vatten är kristallklart och ger 4,3 miljoner liter per dygn. Står man stilla och tittar kan man se hur vattnet bubblar upp ur marken. Runt den första källan kan man lätt ta sig fram med rullstol eller barnvagn.

Sedan kan man följa källorna på en stig i skogen. Även här finns vandringsleder för den som gillar att upptäcka världen till fots!
Vattnet nere vid kvarnen går fint att dricka av. Förr trodde man att källan besatt magiska krafter. Och kanske blir man frisk av att ta sig en slurk?
Vi fick en himla fin dag vid Östa.  Både barn och vuxna var mer än nöjda med denna dagsutflykt! Perfekt både när solen skiner och dagar med lite sämre väder!
När vädret tillåter finns det flera fina badplatser att bada vid runt om i Sala. Vid Måns Ols (långforsbadet) kan du hyra kanot, trampbåt mm.
På Destination Sala´s facebooksida kan man läsa mer om vad som händer i Sala i sommar.
Det här är lite vad vi fyller sommaren 2020 med. Och inte är det speciellt synd om oss inte, eller hur?
 
Var och hur semestrar ni i år?

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lia Svensson
Lia Svensson
3 år sedan

Så mysigt <3
Nu har jag bara 2 inbjudningar kvar till superbillig shopping med märkeskläder <3
Blir alltid glad av din blogg <3
Best Secret:
https://invite.bestsecret.se/VZS-8D3-K3M?c=se&utm_campaign=copylink_invitation&utm_medium=copylink&utm_source=invitation&utm_content=registration

Tessie - trebarnsmamma ♡
3 år sedan

OJ så vackra bilder! Tack för att du delade med dig av alla tips ♡

Rabarberrutor

Nästa inlägg

Rabarberrutor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x