Ugnspannkaka

pannkaka, picknick, vardagsmat,
Under så många år har jag mixtrat med olika recept på ugnspannkaka. Vissa blir platta, andra degiga, en del- helt oätliga. Så jag gav liksom upp. Ungarna fick äta ugnspannkaka hos sin mormor. Som gräddar dessa på löpande band. Min barndoms ugnspannkaka gräddades alltid i två gjutjärnsstekpannor. Vispa smet, låta smöret i stekpannan smälta, i med lagom mängd smet i pannorna, in i ugnen. Och så vänta, vänta, picka hål på en luftbubbla, vänta, vänta. Ta ur pannkakorna och börja om igen.
pannkaka, picknick, vardagsmat,
Mammas ugnspannkaka blir alltid perfekt liksom. Själv är jag ingen lycklig ägare av två gjutjärnspannor. Så jag har förgäves gräddat mina varianter av ugnspannkaka i långpanna.
Så en dag gav jag upp. Och gräddade ugnspannkakan helt efter receptet i Bonniers Kokbok. Och den blev perfekt. Ibland är det så dumt att försöka uppfinna hjulet på nytt liksom.
pannkaka, picknick, vardagsmat,
Jag tycker ugnspannkaka är perfekt sommarmat. Vet jag i förväg att vi ska bli många till lunch, då slänger man snabbt ihop en stor plåt pannkaka och när lunchtimmen sedan infinner sig är det lätt att utfodra alla. Det är även perfekt att ta med sig kall ugnspannkaka på picknick eller till stranden. Servera med keso, grädde, bär och grönsaker. Hur gott och enkelt som helst!pannkaka, picknick, vardagsmat,
Idag hade jag lovat mig själv att ta tag i projektet rensa garderober. Kanske har känslan av semester verkligen infunnit sig då? När man känner att man orkar ta tag i surdegar. Och visst är det befriande. Vetskapen om att det ÄR ordning där innanför garderobsdörrarna? Innan sommarlovets slut ska resterande 3 garderober också gås igenom. Helst även garderoben i hallen. Så vi sen är redo för en ny och härlig hösttermin.
Men först har vi massor av sommar kvar att njuta av! Eller hur?
Ugnspannkaka;
3 dl vetemjöl
8 dl mjölk
4 ägg
1/2 tsk salt
50 g smör
Sätt ugnen på 225°C. Vispa samman mjöl och mjölk till en slät smet. Tillsätt äggen. ett i taget. Ha i saltet.
Smörj en långpanna (30x40cm) och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills den fått fin färg och ”stannat”. Server grädde, keso, bär och grönsaker till. Gräddar man inte i långpanna går det bra att göra i stekpannor i ugnen, som på bilden.
 
Den här mängden pannkaka räcker lagom till oss 4 när jag lagar. Sist var vi 6 stycken som skulle äta, då gjorde jag 1 1/2 x receptet och maten var sopslut.
Lättlagad vardagsmat som passar perfekt att bjuda många på till sommarlunchen.
 

13
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Tessie - trebarnsmamma ♡
3 år sedan

Men dra åt skogen, så gott det där såg ut!
Det måste jag prova genast imorgon, tack för tipset! ♡

Pia
Pia
3 år sedan

Jag brukar även ha i 2 råa potatisar o 2 morötter som jag river på den grövsta sidan på rivjärnet + 1/2 finstrimlad purjolök för att göra pannkakan mera matig. Det blir jättegott tillsammans med keso o lingonsylt.

Krista / Miss Macaronia
Svara på  Pia
3 år sedan

Äh bra tips! Så bra med såna här smyga in grönsaker-tips.

9DC44D5D 9EA3 4DC7 86F5 D796E76056FE 367A6A40 2705 4C81 8AF1 78E8F799C13A

Nästa inlägg

Hemestra i Sala med omnejd

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x