ANNONS
Integritet på Tailsweep

Mannagrynspudding

/

Året är 2021 och jag skriver om mannagrynspudding. Någonstans har trender kommit och gått och kanske har nu cirkeln slutits? För helt plötsligt känns det helt rätt att låta en pudding ta plats här hos mig.

2021 känns det nämligen mer relevant är någonsin att ta tillvara på de rester man råkar få över hemma. Och om man råkar få en skvätt mannagrynsgröt över- ja då passar det finfint att göra just pudding på det. Ja du kan såklart göra mannagrynspudding utan att ha rester från gröt kvar också.

När det kommer till matlagning. Då heter min största konkurrent Jeanette . Och hon arbetar som kock på mina barns skola. Barnen kommer hem och pratar om all god mat hon lagar, när jag försöker mig på rynkar Isac på näsan och säger:
-Det smakar inte alls som när Jeanette gör det!

Häpp.

Men det känns ändå fint. Att kocken i skolan lagar så bra mat att den ofta konkurrerar ut den mat som serveras här hemma<3

En dag kom så Isac hem och berättade om något helt fantastisk de fått till mellanmål. Efter 100 frågor från mig kunde jag tillslut lista ut att dom fått mannagrynspudding till mellanmål.

Och jag kan ju inte vara sämre än Jeanette. Jag måste också göra mannagrynspudding.

Mitt starkaste minne av denna rätt är hur den serverades inom vården när jag arbetade där. Med slemmiga små russin i. Och saftsås till. Just saftsås har aldrig varit min grej, inte som barn, inte som vuxen. Och de små slemmiga russinen, ja dom hoppade jag också över här. Istället smaksatte jag med vanilj. Och så serverade jag hallonsylt till.

Sen till 1000000-kronors frågan. Dög min mannagrynspudding? Var den lika god som i skolan?

Den smakade inte lika, men den var jättegod. Och med det nöjer jag mig.

Mannagrynspudding 4 port:

6 dl mjölk
1 dl grädde (kan uteslutas och öka på mängden mjölk)
1 1/2 dl mannagryn
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg

Koka upp mjölk och grädde. Vispa i mannagrynen och fortsätt vispa undertiden gröten kokar för att undvika klumpar och att det bränns vid. Sjud tills gröten tjcoknat. Tag kastrullen från värmen och vispa i vanilj, salt och ägg.
Smörj en form (helt vanliga glasmatlådor funkar toppen, då kan du enkelt försluta med lock om inte allt går åt!)
Ha i gröten, grädda i cirka 20 minuter i 200 grader.
Ju högre form du har, ju längre tid i ugnen.

Jag kan tänka mig att det är gott att ha i en skvätt hackade mandlar i puddingen. Någon som testat det?

Vill du laga mannagrynspudding på överbliven gröt?

Rör då bara i en skvätt grädde och 1-2 ägg beroende på hur mycket gröt du har kvar och gräddar enligt receptet ovan.

6
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00