Mannagrynspudding

mannagrynspudding, rester gröt, mannagrynsgröt

Året är 2021 och jag skriver om mannagrynspudding. Någonstans har trender kommit och gått och kanske har nu cirkeln slutits? För helt plötsligt känns det helt rätt att låta en pudding ta plats här hos mig.

2021 känns det nämligen mer relevant är någonsin att ta tillvara på de rester man råkar få över hemma. Och om man råkar få en skvätt mannagrynsgröt över- ja då passar det finfint att göra just pudding på det. Ja du kan såklart göra mannagrynspudding utan att ha rester från gröt kvar också.

mannagrynspudding, rester gröt, mannagrynsgröt

När det kommer till matlagning. Då heter min största konkurrent Jeanette . Och hon arbetar som kock på mina barns skola. Barnen kommer hem och pratar om all god mat hon lagar, när jag försöker mig på rynkar Isac på näsan och säger:
-Det smakar inte alls som när Jeanette gör det!

Häpp.

Men det känns ändå fint. Att kocken i skolan lagar så bra mat att den ofta konkurrerar ut den mat som serveras här hemma<3
mannagrynspudding, rester gröt, mannagrynsgröt

En dag kom så Isac hem och berättade om något helt fantastisk de fått till mellanmål. Efter 100 frågor från mig kunde jag tillslut lista ut att dom fått mannagrynspudding till mellanmål.

Och jag kan ju inte vara sämre än Jeanette. Jag måste också göra mannagrynspudding.

Mitt starkaste minne av denna rätt är hur den serverades inom vården när jag arbetade där. Med slemmiga små russin i. Och saftsås till. Just saftsås har aldrig varit min grej, inte som barn, inte som vuxen. Och de små slemmiga russinen, ja dom hoppade jag också över här. Istället smaksatte jag med vanilj. Och så serverade jag hallonsylt till.

Sen till 1000000-kronors frågan. Dög min mannagrynspudding? Var den lika god som i skolan?

Den smakade inte lika, men den var jättegod. Och med det nöjer jag mig.

Mannagrynspudding 4 port:

6 dl mjölk
1 dl grädde (kan uteslutas och öka på mängden mjölk)
1 1/2 dl mannagryn
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg

Koka upp mjölk och grädde. Vispa i mannagrynen och fortsätt vispa undertiden gröten kokar för att undvika klumpar och att det bränns vid. Sjud tills gröten tjcoknat. Tag kastrullen från värmen och vispa i vanilj, salt och ägg.
Smörj en form (helt vanliga glasmatlådor funkar toppen, då kan du enkelt försluta med lock om inte allt går åt!)
Ha i gröten, grädda i cirka 20 minuter i 200 grader.
Ju högre form du har, ju längre tid i ugnen.

Jag kan tänka mig att det är gott att ha i en skvätt hackade mandlar i puddingen. Någon som testat det?

Vill du laga mannagrynspudding på överbliven gröt?

Rör då bara i en skvätt grädde och 1-2 ägg beroende på hur mycket gröt du har kvar och gräddar enligt receptet ovan.

 

150
Prenumerera
Notis om
guest

8 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Rosis
Rosis
3 år sedan

.min farmor hade alltid liter bittermandel, och så fick vi saftsås till 😊

EM
EM
3 år sedan

Ha i lite hackad mandel, russin o saffran så har du en Roslagskaka. En jultradition för en del.😋

niclas salomonsson
niclas salomonsson
3 år sedan

Bittermandel i är jättegott! Några droppar i och smaka av innan gräddning.

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  niclas salomonsson
3 år sedan

Det ska jag testa nästa gång!

Eva
Eva
3 år sedan

Samma här; uppvuxen på mannagrynspudding med bittermandelessens i samt lite ströbröd strött över puddingen. Saftsås till. Mums! Gör ibland och är inte noga med att familjen smakar….

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Eva
3 år sedan

Alltså jag måste verkligen testa det!

Martina
Martina
3 månader sedan

Hur många matlådor använder du?

Ankristin
Ankristin
14 dagar sedan

Hittade felstavning: ”tjcoknat”

Jag kör normalt på paketets recept men hållt i burkar så fick söka recept. Jag har alltid haft i bittelmandelarom i min,

snabb pastasås, mat, vardagsmat, middag

Nästa inlägg

5 vardagsrecept du lagar på 30 minuter

8
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x