Rabarbergröt på steel cut oats

inlägget innehåller annonslänkrabarbergröt, frukostgröt, gröt

Idag kokade jag en stor kastrull med rabarbergröt till frukost. Vilken lyx att äta tillsammans med smörstekta bitar av rabarber och hasselnötter.
Kanske är inte det något man står och grejar med en stressig vardagsmorgon riktigt. Men någon dag då man har lite extra gott med tid.rabarbergröt, frukostgröt, gröt

Jag satt nyss ute på altanen och jobbade. Men så kom ett sådant där riktigt sommarregn med blixtar och dunder som sällskap. Så jag fick springa in och dra ur internet och tv-apparater. Här ute på landet händer det att elektriska grejer går sönder när det åskar, så bäst att ta det säkra före det osäkra och dra ur.
rabarbergröt, frukostgröt, gröt

Jag hoppas den här regnskuren kommer skölja bort lite pollen, för nu är allt precis gult ute. Nu när jag kom in såg jag att hela datorn var täckt i gult pollen. Precis som telefonen..

rabarbergröt, frukostgröt, gröt

Jag vet inte vilket väder rabarber föredrar. Men den här kalla våren som övergick i högsommar verkar helt klart vara något som föll min rabarber i smaken. Jag har nog aldrig sett den så här stor! Jag kommer därför behöva hitta på en hel del rabarberrecept under försommaren för att kunna ta tillvara på så mycket som möjligt.

Jag älskar ju gröt. Och brukar på hösten göra äppelgröt. Vilket är storfavoriten. Tanken på att skära bitar av rabarber och låta koka med i frukostgröten slog mig, så det var bara att testa!rabarbergröt, frukostgröt, gröt

Den lite syrliga rabarbern passar utmärkt i gröten. Jag kokade min gröt på steel cut oats. Men du kan koka på havregryn eller varför inte risgryn? Jag försökte att inte röra om så mycket i gröten när jag haft i rabarberbitarna. På det viset höll sig rabarbern hel och fin.

Jag toppade min gröt med smörstekt rabarber om jag kryddat med kardemumma, vanilj och honung. En grymt god smakkombination om ni frågar mig!

 

Rabarbergröt 2 port:

2 1/2 dl steel cut oats
2 dl vatten
2 dl havremjölk (eller den mjölk du föredrar)
1 nypa salt

ca 3 dl rabarber i 2 cm stora bitar

Mät upp steel cut oats, vatten, mjölk och salt i en kastrull. Låt koka upp under lock. Ha i rabarbern och rör om. Sänk värmen och låt allt sjuda tills havren är mjuk, ca 20 minuter. Rör försiktigt om ett par gånger för att se till att gröten inte bränns vid.

Topping:

1 späd stjälk rabarber
smör att steka i
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk mortlad kardemumma
ca 1 msk honung

Dela rabarbern på längden och sedan i cirka 5 cm långa bitar.
Hetta upp en stekpanna med smör och ha i rabarbern. Ha på vaniljpulver och kardemumma. Stek på medelvärme tills de mjuknar. Ringa sist över lite honung.

Toppa rabarbergröten med stekt rabarber och rostade hasselnötter.

Gröten håller ett par dagar i kylen. Perfekt att göra dubbel sats av och bara värma på morgonen. Orkar man inte steka rabarber (vem gör det en vardag liksom) så är det supergott att toppa med jordgubbssylt också!

Nu har regnet lättat här och solen kikar fram igen, ett klassiskt sommarregn som rensade luften. Så härligt!

 

14
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
kyckling med pesto

Nästa inlägg

Kyckling i ugn med pesto

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x